Acasa Top SecretServicii secrete Şeful serviciilor secrete nord-coreene, destituit

Şeful serviciilor secrete nord-coreene, destituit

scris de D.S.S.
23 afisari

Șeful serviciilor secrete nord-coreene a fost destituit pentru abuz de putere, despre el știindu-se că a jucat un rol principal în executarea lui Jang Song-thaek, unchiul tânărului lider nord-coreean Kim Jong-Un, potrivit unei surse bine informate de la Seul, citate vineri de agenția de presă Yonhap.

Kim Won-hong

Kim Won-hong

Kim Won-hong (72 de ani) a fost înlăturat de la conducerea Ministerului Securității Statului la mijlocul lunii ianuarie, el fiind totodată retrogradat de la general de 4 stele la 2 stele, potrivit sursei menționate.

„Ministrul Securității Statului a fost destituit din cauza problemelor expuse în urma unei inspecții de amploare ce a vizat ministerul său, efectuată de Biroul executiv al Partidului Muncitorilor la sfârșitul anului trecut”, conform sursei Yonhap.

Kim Won-hong a fost numit în aprilie 2012 în calitate de ministru al Securității Statului și a orchestrat în decembrie 2013 executarea lui Jang Song-thaek, cu sprijinul conducerii partidului.

Potrivit experților, principala cauză a acestei destituiri ar fi un conflict intern în cadrul regimului de la Phenian din considerentul concentrării unei prea mari puteri în mâinile Ministerului Securității Statului, care ar fi devenit despotic.

Ministerul Unificării de la Seul a confirmat demiterea lui Park Won-hong. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Jeong Joon-Hee, a declarat într-o conferință de presă vineri dimineață că „ministrul nord-coreean al Securității Statului a fost retrogradat de la general de 4 stele la 2 stele, apoi destituit după un interogatoriu” la Biroul executiv al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK). Liderul nord-coreean și-a destituit consilierul său cheie „care a pus în aplicare un regim de teroare”, a adăugat același purtător de cuvânt.

Ministerul Securității Statului are o autoritate puternică, în atribuțiile sale intrând supravegherea lagărelor de prizonieri politici și arestarea celor care încearcă să fugă din țară.

Conform unor informații neverificate, liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, ar fi executat peste 100 de înalți militari și cadre guvernamentale în încercarea de a-și consolida autoritatea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult