Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Serviciile secrete intra pe Facebook

Serviciile secrete intra pe Facebook

scris de Ziua Veche
7 afisari

Retelele de socializare pe internet au intrat in atentia serviciilor secrete: in spatele unui nick oarecare se poate ascunde un James Bond cu legitimatie si catuse. Ultima realizare a FBI a fost sa retina in Mexic un fugar cautat in SUA – cu ajutorul Facebook. Maxi Sopo a fost indeajuns de natang sa posteze pe contul sau de Facebook detalii despre cum si unde se distreaza – iar FBI a reusit sa-l localizeze si sa ceara autoritatilor mexicane retinerea si extradarea sa, conform Associated Press.

 

 

 

Agentii FBI pot sa creeze identitati false pe retelele de socializare – Facebook, LinkedIn si Twitter – cu ajutorul carora ii urmaresc pe raufacatori. CIne se afla in spatele celei mai recente cereri de prietenie pe Facebook? S-ar putea sa fie un agent al serviciilor secrete… Un memorandum intern al FBI obtinut de Electronic Frontier Foundation arata ca serviciile de informatii americane se folosesc din plin de noile retele de socializare pentru culegerea de informatii. Astfel investigatorii americani pot sa verifice alibi-urile suspectilor prin compararea declaratiilor oficiale cu postarile de pe internet sau pot urmari cheltuielile facute de suspecti si care sunt vizibile in fotografiile afisate de acestia. De asemenea pot fi identificate rudele sau prietenii suspectilor sau pot fi gasite imagini actuale ale lor. Serviciile secrete americane au ajuns si la concluzia ca actiunile sub acoperire din lumea virtuala trebuie coordonate, pentru ca agentii sa nu se calce reciproc pe picioare. Un veteran al actiunilor politienesti sub acoperire, Frank Dannahey a declarat pentru Associated Press: “Poti sa-i distrugi investigatia altcuiva daca te ocupi de aceeasi persoana si executi actiuni care pot fi contraproductive pentru ceea ce face o alta agentie”.

Documentul FBI amintit mai spune ca retelele de socializare s-au dovedit de foarte multe ori a fi cooperante cu serviciile secrete in diferite cazuri – ceea ce ridica intrebari asupra intimitatii datelor personale ale utilizatorilor de internet. Avocatul Marc Zwillinger, care lucreaza pentru Yahoo si MySpace a declarat pentru Associated Press ca “Noua situatie face necesara o supraveghere a agentiilor de aplicare a legii, care nu trebuie sa se foloseasca de retelele de socializare pentru a patrunde in relatiile personale ale oamenilor”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult