Acasa Top SecretServicii secrete Şoarecele Alb a murit. Nancy Wake a fost cel mai bun spion al Aliaţilor

Şoarecele Alb a murit. Nancy Wake a fost cel mai bun spion al Aliaţilor

scris de D.S.S.
16 afisari

Nancy Wake, considerată unul dintre cei mai buni agenţi secreţi ai aliaţilor din Al Doilea Război Mondial, a murit la Londra la vârsta de 98 de ani. 

Şoarecele Alb a murit. Nancy Wake a fost cel mai bun spion al Aliaţilor

Cunoscută în lumea spionilor drept White Mouse (şoarecele alb), Nancy Wake a participat la rezistenţa franceză si apoi a coordonat acţiuni de sabotaj împotriva trupelor naziste de ocupaţie timp de mai bine de patru ani. Pentru o perioadă, ea s-a aflat în fruntea listei celor mai căutate persoane de Gestapo

Născută  în Noua Zeelandă şi crescută în Australia, ea a ajutat sute de membri ai personalului Aliaţilor să scape din Franţa aflată sub ocupaţie. Gestapo o numea „Şoarecele alb„, pentru că reuşea să scape de fiecare dată.

Premierul australian a spus că Nancy Wake „a fost o persoană remarcabilă, a cărei generozitate şi tenacitate nu vor fi uitate niciodată„. 

Nancy Wake

Lucrând ca jurnalistă în Europa, Nancy l-a intervievat pe Adolf Hitler la Viena în 1933 şi atunci a jurat că va lupta împotriva acestuia. După ocuparea Franţei, în 1940, Wake a devenit curier al rezistenţei franceze şi apoi sabotor şi spion, sabotând instalaţiile germane şi salvând sute de vieţi. Ea a lucrat pentru Operaţiunile speciale britanice şi a fost paraşutată în Franţa în aprilie 1944, înainte de debarcarea în Normandia, pentru a livra arme rezistenţei franceze. 

Franţa i-a acordat cea mai înaltă distincţie, Legion D’Honneur. De asemena, a primit Medalia George a Marii Britanii şi Medalia pentru Libertate din partea SUA. Povestea lui Nancy a inspirat nuvela lui Sebastian Faulks, Charlotte Gray, şi în 2001 a apărut un film cu acelaşi titlu, rolul ei fiind jucat de Cate Blanchett.

 Grace Augusta Wake, cunoscută sub numele de cod Helene şi Witch, s-a născut în 1912 în Wellington, Noua Zeelandă. Primii ani din viaţă i-au fost marcaţi de evenimente ce i-au modelat caracterul. La 16 ani a fugit de acasă şi s-a angajat ca asistentă medicală folosind banii câştigaţi pentru a călători la New York şi la Londra. Ulterior a lucrat ca jurnalist în Paris.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult