Acasa Top SecretServicii secrete Spionaj cibernetic: F-35 furat cu totul, prin Internet, de chinezi!

Spionaj cibernetic: F-35 furat cu totul, prin Internet, de chinezi!

scris de Ion Petrescu
1.232 Afisari

Într-una dintre dimineţile trăite în Beijing, am privit, de la fereastra hotelului, o ceremonie pe care nu am uitat-o până azi. Tunşi scurt, echipaţi cu sacouri albe şi pantaloni negri, tinerii din personalul hotelier erau aliniaţi…ca la armată, pentru verificarea ţinutei – obligatoriu impecabilă.

F-35Atunci mi-am lăsat legitimaţia de jurnalist pe noptieră, ca din întâmplare, sub o coală de hârtie. Imaculată. La întoarcere, după ore bune petrecute în capitala chineză, am găsit legitimaţia la vedere şi un bileţel scris în limba engleză.

Am citit doar primele cuvinte: “Dear person/Dragă persoană” şi m-am pomenit cu bătăi puternice la uşă. Dincolo de aceasta se afla unul dintre tinerii inspectaţi dimineaţa. El mi-a explicat că îmi poate îndeplini orice dorinţă legată de confortul în hotel şi chiar sugestii pentru locuri interesante, de vizitat, în Beijing. Am surâs. Serviciul secret chinez era la datorie…

Mi-am amintit clipele trăite atunci, în metropola ce are acum un număr de locuitori cât populaţia…României, când am dat cu ochii de dosarul electronic – schiţat de surse oficiale complementare, din instituţii titulare de informaţii militare, de peste Ocean -, dedicat avionului F-35.

Prima supoziţie interesantă fiind a Pentagonului, care face o legătură între întârzierea producţiei de avioane F-35 şi o operaţiune cibernetică a spionajului chinez!

Iată ce susţine intelligence-ul militar american:”se pare că spionii chinezi au penetrat sistemul de securitate al teleconferinţelor şi astfel au putut să asculte discuţiile purtate la brainstorming-urile vizând tehnologii secrete, ce urmau a fi instalate la bordul avionului F-35.”

Şi cum chinezii sunt meticuloşi, tăcuţi şi eficienţi, spionii lor au reuşit să fure datele necesare reproducerii sistemelor de comunicaţii, antenelor şi altor componente deloc publice ale aeronavei militare menţionate.

Dar nu au fost furate doar informaţii despre F-35!

Astfel, hackerii angajaţi de statul chinez au pătruns în bazele de date ale contractorilor ce lucrau pentru Departamentul Apărării al Statelor Unite. Ei au sustras tot ce viza noile tehnologii de luptă, care au facilitat, ulterior, realizarea avionului invizibil, de luptă, chinez Chengdu J-20!

James Clapper, directorul structurii naţionale de intelligence a declarat că dezvoltarea tehnologiei specifice Internetului a condus la reuşita unor furturi extraordinare de capital intelectual.

În acest context, documentaţia specifică pentru avionul de luptă F-35 a fost în mod clar o ţintă. Iar contra unor asemenea atacuri, generate de persoane fizice sau agenţii de spionaj trebuie luate măsuri adecvate.

Furtul – pe cale electronică – a datelor despre F-35 a fost confirmat şi de David Shedd, directorul adjunct al D.I.A./Agenţia de Informaţii a Apărării.

El a recunoscut că asemenea nedorite scurgeri de informaţii – abil provocate de hackerii chinezi – au constituit o lovitură serioasă pentru eforturile de menţinere, în secret, a principalelor caracteristici tehnice ale avionului de luptă, oferind în schimb Beijingului şansa de a le folosi la producerea unei aeronave similare. Dar şi avantajul cunoaşterii preocupărilor pentru modernizarea dotării tehnice a Forţelor Aeriene Americane.

David Shedd l-a informat şi pe secretarul apărării, Leon Edward Panetta, că ori de câte ori se constată scurgeri de informaţii, din zona cercetărilor vizând dezvoltarea tehnologiei militare, sunt afectate deciziile de prevenire a acţiunilor unor potenţiali adversari, asemenea practici fiind etichetate ca extrem de dăunătoare – pentru comunitatea americană de informaţii.

După ce furtul de date a fost descoperit, programul secret pentru producerea F-35 a fost oprit, până la punerea în funcţiune a unui sistem cibernetic de securitate. Nou. Costisitor. Dar, după cum se vede, extrem de necesar.

Un proverb chinez susţine că: „ai casă, nu te teme de frig, vânt şi ploaie; ai copii, nu te teme de sărăcie şi necazuri la bătrâneţe.” Carevasăzică, dacă mai ai şi avioane construite după planurile furate de la americani, nu te teme că SUA rămâne superputerea lumii…

Articol aparut in numarul 51 al saptamanalului ZIUAVECHE.ro

7 comentarii

digital 03-04-2012 - 13:28

povestea este interesantă și captivantă,dacă nu ar conține și doza de naivitate pe care ne-o transmit,americănașii și pe care trebuie să o înghițim la pachet,cu o știre destul de serioasă….

Iată ce susţine intelligence-ul militar american:”se pare că spionii chinezi au penetrat sistemul de securitate al teleconferinţelor şi astfel au putut să asculte discuţiile purtate la brainstorming-urile vizând tehnologii secrete, ce urmau a fi instalate la bordul avionului F-35.”…….și anume,dacă cineva are impresia că poți construi un asemenea aparat…ascultând teleconferințe,înseamnă că noi,de pe acest forum putem trimete sateliți în spațiu…
sau…

””Astfel, hackerii angajaţi de statul chinez au pătruns în bazele de date ale contractorilor ce lucrau pentru Departamentul Apărării al Statelor Unite. Ei au sustras tot ce viza noile tehnologii de luptă, care au facilitat, ulterior, realizarea avionului invizibil, de l……”””

.oricine care este avizat,cunoaște că datele ultrasecrete,nu se țin decât pe medii de stocare ”tari” și sunt utilizate cu regim special drastic,foarte rar într-o rețea interioară,securizată și fără nici o conexiune sau acces la rețeaua de internet

…deci,ori ăia care le dețin sunt iresponsabili sau trădători,ori nu au fost respectate măsurile minime de securitate a datelor!

Ion de la camp 03-04-2012 - 14:47

Naivitate colosala. Poate le-au dat avionul cum le-au dat rusilor sistemul de instalatii petroliere de nu mai puteau rusii sa stinga sondele in Siberia. In loc de adeziv le-a dat formula chimica de la chowin -gum

Marian 04-04-2012 - 00:32

Chinezii sunt f acTivi pe tot globul si lucreaza f meticulos. Ceva au obtinut ei, dar este si un pic de exagerare. Retelelel informatice americane sunt f BINE protejate si imediat vad un intrus, oricat de bun ar fi in IT.

EreticuI 04-04-2012 - 00:56

F-35 ca F-35, dar sa vedem ce portavion lanseaza chinezii la apa peste un an …
Circula pe internet un pps (Powerpoint) de prezentare – pista dubla, mai ieftin decat cele americane (estimarile sunt situate undeva la jumatate de pret) si mai rapid de construit. Ramane de vazut fiabilitatea lor …

BULA 04-04-2012 - 14:19

Cineva, care nu-i iubeste pe europeni si pe americani (pe albi), vrea sa le dea asiaticilor cat mai multa tehnologie vestica.

Dorin C. 05-04-2012 - 03:32

Va spun eu ceva. Pina chinezii nu au curaj sa ia cu forta Taiwan-ul (pe care-l revendica de multa vreme ca fiind parte din China), inseamna ca le este frica de cineva si nu se baga. Inca nu sint nici pe departe ceea ce par a fi.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult