Acasa Top SecretServicii secrete SRI nu a avut mandat de securitate naţională în cazul Condrea

SRI nu a avut mandat de securitate naţională în cazul Condrea

scris de D.S.S.
14 afisari

Comisia parlamentară de control SRI precizează, miercuri, că Serviciul nu a avut mandat de securitate naţională pentru Hexi Pharma şi Dan Condrea, întrucât nu au fost întrunite condiţiile juridice pentru o astfel de solicitare care presupune restrângerea temporară a unor drepturi.
SRI„În activităţile Serviciul Român de Informaţii, mandatul de securitate naţională este utilizat proporţional cu gradul de manifestare a ameninţărilor concrete la adresa securităţii naţionale şi în situaţii în care sunt epuizate posibilităţile de documentare prin alte mijloace şi metode specifice activităţii informativ operative. În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile în care o astfel de solicitare implică restrangerea temporară a unor drepturi şi libertăţi fundamentale” se arată într-un comunicat de presă al Comisiei, semnat de preşedintele Georgian Pop.

Potrivit sursei citate, în urma controlului realizat de Comisie, a reieşit că în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea Comisiei nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă.

„Precizăm, spre informarea opiniei publice, că în cadrul actualului control, Serviciului Român de Informaţii a pus la dispoziţia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementarile/legislaţia după care se definesc operatiunile informative („cazurile de securitate naţională”)”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, referitor la clasificarea cazului Hexi Pharma drept caz de securitate naţională, Comisia precizează că, în urma verificărilor, a rezultat că Serviciul Român de Informaţii este angajat, potrivit legislaţiei în vigoare, în cooperarea cu organele de urmărire penală, însă dosarul nu este unul de securitate naţională.

„Această cooperare se realizează conform legislaţiei în vigoare şi cu respectarea condiţionărilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR. Pe de o parte, această situaţie exclude competenţa Serviciului Român de Informaţii în implementarea măsurilor autorizate de magistraţi, în cadrul dosarului penal. Pe de altă parte, ulterior informărilor transmise către organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care să fundamenteze oportunitatea şi legalitatea deschiderii unei noi operaţiuni informative la nivelul Serviciului. În concluzie, la nivelul SRI au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională (operaţiuni informative) în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, un caz de securitate naţională”, menţionează sursa citată

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult