Acasa Newsletter SRI se luptă cu “Octombrie Roşu”. Instituţiile statului, atacate din 2011

SRI se luptă cu “Octombrie Roşu”. Instituţiile statului, atacate din 2011

scris de D.S.S.
7 afisari

Serviciul Român de Informaţii recunoaşte într-un comunicat de presă că România a fost ţinta agresorului cibernetic implicat în atacul „Octombrie Roşu”.

SRI continuă să ia masuri active pentru localizarea şi identificarea agresorului cibernetic implicat în atacul „Octombrie Roşu” mediatizat de către firma Kaspersky, pentru că activitatea acestuia aduce atingere securităţii naţionale a României.

Cu referire la atacul cibernetic denumit „Red October”, recent prezentat de către firma Kaspersky, SRI precizează că  „că aceste aspecte au făcut şi fac obiectul investigaţiilor Serviciului Român de Informaţii (SRI), începând cu anul 2011, în cadrul activităţilor întreprinse în calitate de autoritate naţională în domeniul „CyberIntelligence”, în cooperare cu alte instituţii cu responsabilităţi din ţară (STS, SIE, CERT-RO) şi străinătate.

În conformitate cu atribuţiile sale legale, privind identificarea activităţilor derulate de entităţi cibernetice ostile ce urmăresc obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional şi culegerea de informaţii confidenţiale, SRI a informat prompt instituţiile vizate de acest atac cibernetic prin utilizarea unui troian, la momentul desfăşurării lui şi a întreprins în cooperare măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective.

Impactul atacului este determinat atât de faptul că agresorul cibernetic urmăreşte să exfiltreze date/documente privind politica statului şi deciziile luate la nivelul unor instituţii, cât şi de faptul că, prin sustragerea parolelor de acces şi autentificare, se poate obtine accesul la alte sisteme informatice.

Din analiza malware a troianului plasat în sistemele informatice, a rezultat că acesta utilizează metode complexe de operare în calculatoarele infectate, în scopul protecţiei împotriva programelor antivirus, dar şi pentru asigurarea persistenţei prin mecanisme robuste de regenerare în cazul descoperii şi devirusării. În acest sens, operaţiunile derulate de SRI indică faptul că agresorul dispune de resursele necesare pentru valorificarea cu operativitate a informaţiilor exfiltrate şi preluarea iniţiativei pentru lansarea unor noi atacuri cibernetice asupra altor instituţii.

Având în vedere faptul că activitatea agresorului cibernetic aduce atingere securităţii naţionale a României, SRI continuă să întreprindă masuri active, inclusiv pentru localizarea şi identificarea acestuia.

Atacurile identificate în ultimii ani, ne permit să estimăm că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României şi aliaţilor săi, astfel încât creşterea nivelului securităţii cibernetice trebuie să constituie o prioritate a statului român.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult