Acasa Top SecretServicii secrete Steven Sotloff, decapitat de același călău? Analiza înregistrărilor video

Steven Sotloff, decapitat de același călău? Analiza înregistrărilor video

scris de A.B.
6 afisari

Steven Sotloff este al doilea jurnalist american ucis de gruparea teroristă Statul Islamic, care a publicat o înregistrare video similarǎ cu cea ȋn care James Foley ar fi fost decapitat. CNN a realizat o analiză comparativă a celor două filme, punctând numeroase asemănări, dar și deosebiri.

Steven Sotloff, decapitat de același călău?

Steven Sotloff, decapitat de același călău?

Potrivit experților, în ambele cazuri, terenul, ora aproximativă şi vremea par să fie similare. O altă asemănare scoasă în evidență de comparație este înfățișarea călăului, care are aceleaşi caracteristici corporale, apărând întrebarea firească ”Este acelaşi criminal?”.

În cele două înregistrări, ucigașul poartă haine negre şi are faţa aproape complet acoperită. De asemenea, sunt vizibile o armă pe umăr, iar în mâna stângă un cuţit de dimensiune medie.

Analiza vocii ucigaşului lui Steven Sotloff relevă că aceacta nu este aceeaşi cu cea a persoanei care l-a decapitat pe James Foley. Totuși, în ambele filme, accentul este similar cu al persoanelor care locuiesc în zona Londrei. CNN confirmă astfel ipotezele potrivit cărora simpatizanţi ai SI au călătorit din Marea Britanie pentru a lupta alături de grupare.

Ambele victime poartă costume portocalii, despre care se crede că sunt folosite de Statul Islamic pentru că sunt asemănătoare cu ţinutele de la închisoarea Guantanamo.

O ultimă similitudine între cele două înregistrări video este prezența declaraţiilor jurnaliştilor decapitaţi. Filmul cu decapitarea lui James Foley se încheie cu ameninţarea de ucidere a lui Steven Sotloff, iar cel din urmă se încheie cu prezentarea unui alt deţinut şi ameninţarea cu uciderea acestuia.

 

Steven Sotloff a fost răpit în Siria în august 2013. Atunci, ȋntr-un mesaj video difuzat de televiziunea Al-Arabiya la 27 august, mama acestuia, Shirley Sotloff, a făcut apel la liderul grupării SI Abu Bakr al-Baghdadi să-i elibereze fiul. Dupǎ ce SUA și-au reluat loviturile aeriene în Irak în luna august, pentru prima dată de la încheierea operațiunii militare americane în această țară în 2011, a fost postat de cǎtre SIdrept rǎspuns ȋnregistrarea video cu presupusa decapitare a lui James Foley, pe 19 august.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult