Acasa Top SecretServicii secrete STS: Atacurile cibernetice pot fi folosite în scopuri politice

STS: Atacurile cibernetice pot fi folosite în scopuri politice

scris de D.S.S.
3 afisari

Instrumentele războiului cibernetic pot fi folosite și în scopuri politice, a declarat joi generalul Marcel Opriș, directorul STS, care a adăugat că un astfel de episod s-a petrecut în România în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut.

Generalul locotenent Marcel Opris

Generalul locotenent Marcel Opris

„Posibilitățile de atac cibernetic pot fi folosite și în alte scopuri. Cred că nu e noutate pentru dumneavoastră că în perioada campaniei alegerilor prezidențiale toate infrastructurile statului relevante pentru competitori au fost atacate din punct de vedere informatic. Cred că nu e o noutate, sau v-ați închipuit. Prin sală sunt și oameni care știu bine lucrul acesta (…). Adică, stimați domni politicieni și reprezentanți ai societății civile, instrumentele războiului cibernetic pot fi folosite și în scop politic. Și când spun acest lucru, o spun cu responsabilitate și vă rog să analizăm și acest aspect”, a declarat directorul STS la dezbaterea publică „Drepturi și libertăți în contextul securității cibernetice și a telecomunicațiilor” organizată de grupul PNL din Camera Deputaților.

Generalul Marcel Opriș a punctat în context faptul că instituțiile abilitate să asigure securitatea cibernetică în România trebuie să aibă la îndemână instrumentele legislative cele mai adecvate acestui scop. Directorul STS a menționat în acest sens necesitatea unei mai bune reglementări în ceea ce privește cartelele preplătite și retenția de date personale.

Dar un exemplu extrem de relevant este când o instituţie şi un om trebuiau atacate şi într-o emisiune de televiziune a unui post de televiziune de acum câteva vreme a zis «acum o să vă demonstrăm că nu a făcut nimic şi sistemul respectiv nu funcţionează». Până cu un minut înainte totul era normal, sistemul era perfect funcţional. Şi atunci cei care se ocupă de securitatea acestui sistem au zis «hopa, stai că se întâmplă ceva, ia uitaţi-vă acum ce se întâmplă». În următorul minut un atac calificat pentru IT-işti devastator, «denial of service», adică zeci de… cel mai primitiv, dar cel care poate fi declanşat instantaneu, din zeci de mii de surse din întreaga lume după un anunţ la televizor, la o televiziune românească. A pornit un atac şi sistemul respectiv nu mai era accesibil, a aşteptat persoana respectivă cele două-trei minute cât ştia că îşi face efectul şi a spus «acum intră tu acum pe sistemul ăla». Evident că nu avea cum să intre”, a declarat Opriş.

El a concluzionat că ”instrumentele războiului cibernetic pot fi folosite şi în scop politic”.

La ieșirea de la dezbatere, generalul Opriș a refuzat să dea declarații presei, precizând că pentru detalii privind exemplul de atac cibernetic pe care l-a dat cei interesați se pot adresa în scris STS.

La dezbaterea moderată de președintele onorific al Asociației Pro Democrația, Cristian Pârvulescu, au mai participat deputați din comisiile de control a activității SRI și SIE, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, reprezentați ai SRI și ai unor ONG-uri precum APADOR CH, Fundația pentru o Societate Deschisă, ActiveWatch, Miliția Spirituală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult