Acasa Top SecretServicii secrete SUA au interceptat comunicațiile ultimilor trei președinți francezi

SUA au interceptat comunicațiile ultimilor trei președinți francezi

scris de D.S.S.
16 afisari

SUA i-au spionat, cel puțin în intervalul 2006-2012, pe ultimii trei președinți francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și François Hollande, conform unor documente ale WikiLeaks făcute publice marți de ziarul Liberation și de site-ul Mediapart, relatează AFP și Reuters.

nsaAceste documente, clasificate „Top-Secret„, constau în cinci rapoarte ale NSA bazate pe „interceptări de comunicații”. Acestea erau destinate „comunității de informații” americane, potrivit Liberation.

Documentele intrate în posesia WikiLeaks ar proveni de la un birou care se intitula „Summary Services” sau „serviciul de sinteze„.

Fără a conține dezvăluiri senzaționale, documentele în cauză fac lumină asupra modului de funcționare și de luare a deciziilor de către administrațiile prezidențiale ale lui Francois Hollande și ale celor doi predecesori ai săi.

Președintele francez în exercițiu a decis totuși să convoace miercuri dimineață un „Consiliu de apărare pentru a evalua natura informațiilor difuzate de presă (…) și a trage concluziile care se impun„, au declarat marți seară surse din anturajul său pentru AFP.

Documentul cel mai recent datează de la 22 mai 2012, respectiv cu câteva zile înainte de preluarea funcției de către Francois Hollande. Printre altele, sunt menționate reuniuni secrete destinate discutării unei eventuale ieșiri a Greciei din zona euro.

De asemenea, documentele publicate reiau rezumate ale unor conversații ale oficialilor guvernamentali francezi privind criza financiară globală, criza datoriei Greciei sau relația dintre administrația Hollande și guvernul federal german al Angelei Merkel.

În ceea ce-l privește pe Nicolas Sarkozy, unele documente explică că acesta se considera în 2008 „singurul om capabil” să rezolve criza financiară. Fostul șef al diplomației al lui Jacques Chirac, Philippe Douste-Blazy, era la rândul său perceput ca având o „înclinație de a face declarații inexacte și inoportune”.

Germania a fost șocată în vara lui 2013 de dezvăluirile fostului consultant al NSA, Edward Snowden, privind un vast sistem de supraveghere a conversațiilor telefonice și a comunicațiilor germanilor pe internet, dar și referitoare la interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, timp de mai mulți ani.

„În timp ce dezvăluirile privind Germania se axau pe faptul izolat că oficiali de rang înalt era vizați de serviciile de informații ale SUA, documentele publicate de WikiLeaks astăzi furnizează informații mult mai ample privind spionajul SUA asupra aliaților săi”, scrie WikiLeaks în textul care însoțește dezvăluirile.

Acesta includ „conținutul real al unor produse de intelligence derivate din interceptări, care arată cum SUA spionează convorbirile telefonice ale liderilor francezi și ale miniștrilor pentru informații politice, economice și diplomatice”.

WikiLeaks mai precizează că francezii se pot aștepta în viitorul apropiat la noi dezvăluiri importante, notează Reuters.

Casa Albă a refuzat marți să comenteze sau să dezmintă informațiile făcute publice de WikiLeaks conform cărora SUA au interceptat comunicațiile ultimilor trei președinți francezi, relatează AFP.

„Nu facem comentarii privind alegații specifice legate de /colectarea de/ informații”, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională (NSC).

„De manieră generală, nu desfășurăm operațiuni de supraveghere în străinătate decât dacă există un obiectiv de securitate națională specific și justificat”, a adăugat el într-un comunicat. „Acest lucru este valabil și pentru cetățenii obișnuiți, și pentru liderii mondiali”, a mai precizat el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult