Acasa Top SecretServicii secrete SUA: Bǎrbat de origine iranianǎ arestat pentru spionaj privind avionul F-35

SUA: Bǎrbat de origine iranianǎ arestat pentru spionaj privind avionul F-35

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Un bărbat american de origine iraniană a fost arestat în SUA, după ce a încercat să trimită în Iran documente militare sensibile privind programul avionului de vânătoare de tip F-35.

SUA: Bǎrbat de origine iranianǎ arestat pentru spionaj vizȃnd avionul F-35 (foto:dailytech,com)

Mozaffar Khazaee, în vârstă de 59 de ani, a fost arestat pe 9 ianuarie pe Aeroportul Newark (New Jersey), în timp ce se pregătea să urce la bordul unui avion către Teheran, via Frankfurt, se arată într-un comunicat al procurorului federal din Connecticut, Stephen Reynolds. „Încerca să trimită în Iran documente care au legătură cu programul Joint Strike Fighter (JSF) F-35 al Forţelor Aeriene americane şi cu motoare de avioane de vânătoare, furate unor firme din domeniul industriei Apărării la care a lucrat”, afirmă justiţia americană într-un document.

Cazul datează din noiembrie, când o încărcătură declarată „bunuri de menaj”, trimisă cu camionul de către Khazaee din Connecticut, unde locuieşte, a fost interceptată la Long Beach (California). Cele două lăzi mari urmau să fie îmbarcate pe un vapor cu destinaţia Hamadan, în Iran. Verificându-le conţinutul, vameşi au descoperit că acestea conţineau de fapt „numeroase cutii de documente pline de manuale tehnice”, diagrame şi planuri ale motorului viitorului avion de vânătoare invizibil pe radar al armatei americane. În total, este vorba despre câteva mii de pagini de documente care purtau ştampila „ITAR”, interzicând orice comunicare în străinătate fără o autorizaţie specială.

Documentele aparţin unui număr de trei companii implicate în programul F-35, cărora justiţia nu le-a dezvăluit numele. Gigantul aeronautic Lockheed Martin conduce programul, în timp ce compania Pratt&Whitney este însărcinată cu construirea motoarelor avionului. Inculpat pentru transport, transmitere şi export de bunuri obţinute prin furt sau prin fraudă, Mozaffar Khazaee riscă zece ani de închisoare şi o amendă în valoare de 250.000 de dolari.

Creat cu scopul de a înlocui o mare parte a flotei americane de avioane de luptă, avionul de vânătoare Lightning II de tip F-35 este programul de înarmare cel mai scump din istoria Statelor Unite, cu o sumă totală de 395,7 miliarde de dolari. Conform mediafax, armata americană prevede să producă 2.443 de avioane pentru ea şi alte câteva sute pentru opt dintre partenerii săi internaţionali care au investit în acest proiect, dar şi pentru alţi doi clienţi, şi anume Japonia şi Israelul.

11 comentarii

BULA 15-01-2014 - 11:47

Asta nu era spion de meserie, ca normal documentele se fotocopiaza (scaneaza electronic) si se trimit prin internet. Cred ca iranienii l-au pus sa faca tampenia asta, ca sa le arate tembelilor care conduc America ca au acces la domentatiile lor cu aplicatii militare.

Dar mai important decat mizilicul asta prezentat in articol, e ca chinezoii au prins viteza hipersonica si au devenit invizibili (pe radar). Americanii o cam iau peste bot, degeaba se kaka pe ei si se dau mari.

http://romanian.ruvr.ru/news/2014_01_14/Americanii-au-anuntat-testarea-unui-aparat-hipersonic-chinez-4312/

pathfinder 15-01-2014 - 12:00

@BULA
Americanii au SR-71 inca din anii ’60.
Si, spre rasul curcilor, nu se lanseaza de pe o racheta.
Cu toate ca, cam asta faceau si ei prin anii ’50. (americanii)

Si … cam asta e diferenta intre US si China in domeniul militar: 60-70 de ani.

Dar tu sa intelegi ce vrei!
Si sa combati cu stiri de la Vocea Rusiei!!!

urbos 15-01-2014 - 12:08

Da ma cacatfindere, cu tehnologia furata de la nemti dupa ww2.
Deci hai ctir ma gunoier limbist, ca esti prost de mori.
Apropo, mai tii minte? China cica a devenit cea mai mare putere comerciala a lumii. Hahahaha!

pathfinder 15-01-2014 - 12:22

Nu neaparat tehnologia cat oamenii de stiinta. (paperclip)
Am spus eu altceva bagatorule-in-seama?

Si rusii si-au luat partea lor de oameni de stiinta germani.
Si ce au facut?!? Aud?!?

Idiot (nici macar) patentat…

urbos 15-01-2014 - 12:27

Au facut si-aia destule ma gaozarule, ca si hotii de americanasi. Acuma e randul chinezilor sa fure cum stiu ei. Sau or fi ei destepti, ca era un handicapat mintal p-aici care zicea ca nu se poate fura de la maretele multinationale, ca aia ie geniali.

pathfinder 15-01-2014 - 12:42

@urbos
1. Cand ai sa lucrezi intr-o multinationala ai sa intelegi.
2. Deocamdata lanseaza rachete cu „avioane” pe ele. Au furat tehnologie americana din anii ’50!!! Ma lasi?

urbos 15-01-2014 - 12:50

Ce unu, ce doi ma tampito? Hahahaha!

pathfinder 15-01-2014 - 12:56

Iar te-ai facut de rahat…
Continua!
Intr-o buna zi poate ai sa ai si tu dreptate cu ceva!!!

andra 15-01-2014 - 14:06

Este vorba despre avionul a carui carcasa e fabricata in prezent in Turcia?

pathfinder 15-01-2014 - 14:18

Se numeste fuzelaj. (folosit mai mult, nu stiu de ce, ca fuselaj)
Da, in Turcia.

Ad 15-01-2014 - 20:11

Ma, baieti! Asta e proiectul oficial pentru public si capcana pentru fraierii iranieni care se umfla in pene si tehnica adevarata a armatei americane o s-o vedeti peste 50 de ani.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult