Acasa Top SecretServicii secrete SUA: Raportul privind tehnicile de interogare CIA ridică nivelul alertei de securitate

SUA: Raportul privind tehnicile de interogare CIA ridică nivelul alertei de securitate

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Casa Albă a anunțat că nivelul alertei de securitate a fost ridicat la instalaţii americane din întreaga lume înainte de publicarea unui raport parlamentar privind tehnicile de interogare utilizate de CIA în lupta împotriva terorismului.

SUA: Raportul privind tehnicile de interogare CIA ridică nivelul alertei de securitate (foto:technobuffalo.com)

SUA: Raportul privind tehnicile de interogare CIA ridică nivelul alertei de securitate (foto:technobuffalo.com)

Ambasadele şi alte instalaţii adoptă măsuri de precauţie, în urma „unor indicii” cu privire la „un risc mai mare”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei. Un rezumat de 480 de pagini al raportului întocmit de Senatul american urmează să fie dat publicităţii marţi, 9 decembrie, potrivit mediafax. Documentul urmează să ofere detalii despre campania Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) în lupta împotriva reţelei teroriste Al-Qaida, în urma atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

Sunt aşteptate atât detalii despre metode controversate utilizate de agenţi operativi CIA într-un efort de a obţine informaţii de la „suspecţi foarte valoroşi”, cât şi recunoaşterea faptului că aceste interogatorii în forţă nu au condus la rezultatele dorite. Publicarea raportului a fost amânată din cauza unor disensiuni, la Washington, cu privire la ceea ce să se facă public. Raportul integral, de aproximativ 6.000 de pagini, întocmit de către Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului, rămâne clasificat. Rezumatul de 480 de pagini este făcut public de către democraţii din Comisie.

Barack Obama a pus capăt programului CIA după ce s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie 2009, şi a recunoscut că metodele folosite pentru interogarea deţinuţilor din Al-Qaida sunt asimilabile torturii. În timpul preşedinţiei lui George W. Bush, în cadrul operaţiunii CIA împotriva Al-Qaida – cunoscută intern sub numele de „Rendition, Detention and Interrogation” – aproximativ 100 de suspecţi de terorism au fost deţinuţi în „închisori secrete” în afara teritoriului SUA, inclusiv în România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult