Acasa Top SecretServicii secrete Symantec a identificat un program informatic de spionaj creat de servicii secrete

Symantec a identificat un program informatic de spionaj creat de servicii secrete

scris de Laurentiu Banches
9 afisari

Grupul informatic Symantec a anunțat că a descoperit un program informatic de spionaj, operațional din 2008, a cărui creare a fost cel puțin supervizată de serviciile de informații ale unui stat.

Symantec a identificat un program informatic de spionaj creat de servicii secrete (foto: latesthackingnews.com)

Symantec a identificat un program informatic de spionaj creat de servicii secrete (foto: latesthackingnews.com)

”Echipele Symantec au detectat breșe în securitate în 10 țări, în primul rând Rusia, apoi Arabia Saudită, care prezintă fiecare în jur de un sfert din infecții”, a explicat Candid Wueest, un cercetător care lucrează pentru grupul specializat în programe informatice. Celelalte țări afectate, în ordinea importanței infecțiilor, sunt Mexicul și Irlanda, urmate de India, Afganistan, Iran, Belgia, Austria și Pakistan.

Grupul informatic american Symantec a menționat că cest program botezat „Regin” este un cal troian extrem de sofisticat care permite supravegherea unor ținte alese cu toată discreția. Contrar altui program răuvoitor, „Stuxnet”, care viza centrifugele de îmbogățire a uraniului în Iran, scopul „Regin” este de a colecta diferite tipuri de date și nu de a sabota un sistem de control industrial.

Complexitatea sa implică o fază de concepție care a durat mai multe luni, dacă nu chiar mai mulți ani, și care ar necesita o investiție financiară importantă. „Timpul și resursele utilizate arată că o națiune este responsabilă”, a subliniat Candid Wueest. Dezvoltatorii lui au depus, de altfel, eforturi considerabile pentru a face virusul cât mai discret posibil, permițându-i să fie utilizat în misiuni de spionaj persistente de foarte lungă durată.

Identificat pentru prima oară anul trecut de Symantec,Regin” a fost utilizat mai întâi între 2008-2011, an în care a fost retras brusc, potrivit Agerpres. O nouă versiune a fost relansată în 2013, și aceasta este în continuare activă. Țintele includ întreprinderi, organizații guvernamentale și institute de cercetări. „Regin” este capabil să realizeze capturi de pe ecran, să preia controlul asupra unui mouse și a cursorului acestuia, să fure parole, să supravegheze traficul unei rețele, să recupereze fișiere șterse. „Chiar dacă se reușește identificarea unei părți, este extrem de dificil să se determine ce a făcut sau ce caută”, a mai adăugat Candid Wueest.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult