Teroarea dronelor CIA în Pakistan | Ziua Veche
Acasa Top SecretServicii secrete Teroarea dronelor CIA în Pakistan

Teroarea dronelor CIA în Pakistan

scris de D.S.S.
4 afisari

Civilii sunt “terorizaţi” 24 de ore pe zi de atacurile cu drone ale CIA care au ca ţinte în special militanţi de ranguri inferioare din nord-vestul Pakistanului, relevă un raport american, transmite BBC News.

Drona (UAV) Predator folosita de CIA

Membrii echipelor de salvare care îi îngrijesc pe răniţi cad la rândul lor victime atacurilor cu drone, mai afirmă autorii studiului. Atacurile cu drone ar fi ucis sute de mii de militanţi în Yemen şi Afganistan, precum şi în Pakistan. Preşedintele american Barack Obama a spus că cei luaţi ca ţintă se află “pe lista teroriştilor activi”. Mai mulţi lideri Al-Qaida şi ai talibanilor au fost ucişi în acest tip de atacuri în Pakistan.
Însă proporţia victimelor în rândul civililor este dificil de estimat, deoarece presa şi cercetătorii independenţi nu primesc acces din partea autorităţilor pentru a ajunge în zone tribale din apropierea graniţei cu Afganistanul.

În unul din cele mai notorii atacuri recente, bătrâni ai unor triburi şi comercianţi locali s-au aflat printre cele 40 de persoane ucise în atacul a două drone asupra unei maşini cu cel puţin patru militanţi în martie 2011 în Waziristanul de Nord. În iunie acest an, un important lider al Al-Qaida, Abu Yahya al-Libi, a fost ucis într-un atac cu drone.
Atacul a determinat-o pe Navi Pillay, comisarul ONU pentru drepturile omului, să pună la îndoială legalitatea unei practici care s-a aflat “în afara lanţului de comandă militar”.

Un aspect controversat al politici SUA este faptul că atacurile nu sunt comise de armată, ci de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA). Pakistanul nu este o zonă de conflict armat, spre deosebire de Afganistanul vecin. Secretarul american al apărării Leon Panetta a susţinut în continuare această politică, spunând că SUA nu vor înceta să se apere.
La începutul acestui an, preşedintele Barack Obama a insistat că strategia este sub un control strict şi că, fără drone, SUA ar fi nevoite să apeleze la “acţiuni militare nedorite”.

Conform unei anchete a agenţiei Associated Press realizată în Pakistan, o majoritate semnificativă a celor ucişi de drone este formată din luptători. Raportul, realizat de Stanford University şi New York University, susţine aceeaşi concluzie, dar oferă detalii şi despre sute de victime printre civili şi efectele atacurilor cu drone asupra populaţiei locale. Pe baza unor “ample interviuri în rândul populaţiei locale”, autorii enumeră efectele asupra copiilor: aceştia nu mai sunt daţi la şcoală de teama atacurilor cu drone sau pentru a suplini un membru al familiei mort sau rănit.

Mai mult, există “dovezi serioase” privind practica atacurilor “cu bătaie dublă” în care echipele de salvare ajunse la locul unui atac sunt luate ca ţintă în atacuri ulterioare. Totodată, mai evidenţiază raportul, dronele care zboară deasupra populaţiei stârnesc teamă şi produc stres în rândul civililor.

În afară de morţi şi răniţi, atacurile produc totodată daune asupra locuinţelor, dificultăţi economice severe şi traume emoţionale pentru cei răniţi şi familiile lor. Oamenii se tem să mai participe la adunări publice, precum înmormântările, de teama unui atac.

1 comentariu

BULA 26-09-2012 - 09:35

Dronele sunt usor de dat jos, cu rachete sol-aer sau cu avioane de vanatoare. Pakistanul nu are aparare antiaeriana ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult