Acasa Top SecretServicii secrete Teroriştii Al-Qaida au ajuns în România. Vezi declaraţiile directorului SRI

Teroriştii Al-Qaida au ajuns în România. Vezi declaraţiile directorului SRI

scris de D.S.S.
1 afisari
Au existat celule pe teritoriul României care aveau ramificaţii spre Al-Qaida, dar ele au fost eliminate. Precizarea a fost făcută de directorul SRI, George Maior, în cadrul unei emisiuni televizate.

 

George Maior,directorul SRI

Întrebat dacă au fost dejucate atentate teroriste pe teritoriul României, directorul SRI, George Maior, a menţionat că au fost demantelate celule care aveau un potenţial operaţional important chiar şi pe teritoriul ţării. Unele, cu legături spre organizaţia Al-Qaida.
Maior a precizat că, anul trecut, au fost expulzate cinci persoane provenind din Afganistan care intenţionau să desfăşoare activităţi teroriste într-un stat european.
Estimăm o creştere graduală a pericolului terorist în România”, a afirmat directorul SRI, precizând că acest lucru va fi o urmare a dezvoltării strategice a parteneriatului Nord-Atlantic. Însă, a lamurit George Maior, în acest moment nu există o ameninţare teroristă în România.
De asemenea, George Maior a fost întrebat dacă a schimbat ceva eliminarea lui Osama bin Laden în rangul ameninţărilor prezente pe teritoriul României, eventual cu expunere către alte state. „Fără îndoială, din punct de vedere al impactului internaţional, acest eveniment a generat o anumită schimbare în ceea ce priveşte structurarea principalei organizaţii teroriste cu care ne confruntăm în plan global, Al-Qaida. Acest vid de putere lăsat de bin Laden vom vedea cum va fi structurat în ierarhia organizaţiei şi ce potenţial va avea organizaţia din punct de vedere operativ. Există o atenţie sporită din partea multor state (…) Există o alertă mai sporită şi în cooperarea între servicii şi în atenţia pe care o acordăm fenomenului după acest eveniment„, a spus el.
Maior a exlicat că, în prezent, nu există o ameninţare teroristă explicită la adresa teritoriului României.
Există o alertă mai sporită şi în cooperarea între servicii, şi în atenţia pe care o acordăm fenomenului după acest fenomen să vedem eventuale capacitări, repercursiuni care pot fi generate de Al-Qaida sau de organizaţii într-un fel afiliate care doresc să răzbune acest fenomen major„, a spus Maior, în emisiunea După 20 de ani, la PRO Tv.
În privinţa telefoanelor ascultate, directorul SRI precizează că interceptările respectă cu stricteţe legea. În prezent, spune Maior, sunt operate de către serviciul de informaţii aproximativ 2.200 de mandate. Acestea vizează persoane considerate că pot afecta prin acţiunile lor securitatea naţională.
Există zero şanse ca lucrurile să iasă de sub o umbrelă strictă a legalităţii şi controlului„, explică directorul SRI.
Întrebat, în legătură cu percepţia publică asupra ascultării telefoanelor, dacă au românii de ce să se teamă, Maior a răspuns: „Absolut deloc. Din acest punct de vedere, constat generarea acestui tip de dezbatere, mai ales din zone de indivizi care au avut de-a face cu securitatea naţională – n-am să dau nume – şi care au reuşit să genereze acest tip de discurs la nivelul opiniei publice, care este cu totul fals„.

SRI are 2200 de mandate de interceptari telefonice in lucru

Maior atrage atenţia însă că s-a dezvoltat fenomenul înregistrărilor şi în afara instituţiilor abilitate: „Vedeţi, de exemplu, întruniri, chiar politice, înregistrate cu telefonul mobil şi apoi transmise presei, alte tipuri de înregistrări care se fac între diverse persoane. Este cu totul altceva.”
Şeful SRI a vorbit şi despre banii negri din economia românească. Potrivit lui Maior, procentul economiei subternare în prezent este de 25 – 27% din PIB. Adică aproximativ 35 de miliarde de euro.
Facebook si Twitter, sursele deschise de informaţii, sunt analizate de SRI numai dacă există vreo relevanţă pentru securitatea naţională, a precizat George Maior.
Destructurarea reţelelor crimei organizate, valoarea la care se ridică tranzacţiile de pe piaţa neagră, siguranţa cibernetică şi cea energetică, dar şi informaţii legate de structura şi transformările care au avut loc în SRI au fost detaliate de către George Maior în ediţia din 15 mai a emisiunii “După 20 de ani”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult