Acasa Top SecretServicii secrete TERORISM Traficanţi de uraniu prinşi la Chişinău. Îl vindeau unui african musulman

TERORISM Traficanţi de uraniu prinşi la Chişinău. Îl vindeau unui african musulman

scris de M.A.
10 afisari

UPDATE 16.20: În cadrul percheziţiilor au mai fost depistate documentaţii cu privire la arme de distrugere în masă şi tehnică militară. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău, este vorba despre cetăţeni ai R. Moldova, inclusiv din partea stângă a Nistrului şi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, care încercau să comercializeze Uraniu 235.

Uraniu la ChisinauTimp de câteva luni, ofiţerii DIF DP MAI au intrat în posesia unei informaţii operative, potrivit căreia un grup de persoane intenţionează să comercializeze o cantitate mare de uraniu, pe care urmau să-l introducă în R. Moldova prin contrabandă. Informaţiile operative indicau că substanţa radioactivă se afla în regiunea transistreană. Imediat, oamenii legii au creat un grup special compus din colaboratorii operativi ai Directiei, menit să verifice informaţiile. În momentul în care acestea au fost confirmate, Ministerul Afacerilor Interne a sesizat Procuratura Generală în vederea pornirii urmăririi penale. Din acest moment a început documentarea activităţii criminale a infractorilor, în cadrul cauzei penale, cu efectuarea tuturor măsurilor operative şi de investigaţie ce se impun.

Astfel, suplimentar, au mai fost stabilite câteva persoane din componenţa grupului criminal internaţional, cu ramificaţii în unele state arabe şi unele state de pe continentul african. În total, poliţia a identificat 10 membri activi ai acestui grup. Ca rezultat al acţiunilor desfăşurate, după dobândirea probelor privind complicitatea fiecăruia dintre ei, a fost primită decizia de reţinere a lor. Astfel, la data de 27 iunie, pentru operaţiunile de reţinere în flagrant delict şi efectuarea percheziţiilor, au fost antrenaţi peste 100 de angajaţi ai MAI.. Reţinerea a avut loc în momentul în care oamenii legii au acumulat suficiente probe, în centrul capitalei Chişinău, bulevardul Ştefan cel Mare, intersecţie cu strada Mihai Eminescu, fiind efectuate reţineri şi percheziţii simultane atât în municipiul Chişinău, cât şi pe teritoriul ţării.

Poliţia a arestat la Chişinău şase persoane domiciliate pe ambele maluri ale Nistrului, care intenţionau să vândă uraniu unui cumpărător dintr-o ţară africană.

Retinere traficanti (jurnal.md)

foto: jurnal.md

Luni, au fost arestate şase persoane suspectate că intenţionau să vândă o cantitate deocamdată neprecizată de uraniu. Patru dintre aceştia sunt cetăţeni moldoveni, iar ceilalţi doi sunt domiciliaţi în regiunea transnistreană, unul având şi cetăţenia Federaţiei Ruse, a declarat miercuri, în timpul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei investigarea fraudelor a Ministerului de Interne, Vitalie Briceag, citat de Moldpres.

Potrivit ofiţerului de poliţie Gheorghe Cavcaliuc, şef de secţie în cadrul direcţiei amintite, containerul cu uraniu se afla la Chişinău de o săptămână. Între timp, aici, intermediarii căutau un cumpărător. Containerul cu substanţă radioactivă a fost descoperit la domiciliul unui suspect şi avea 20 cm în lungime şi 4 cm în diametru. În momentul reţinerii, care a avut loc în apropierea unui restaurant din centrul Chişinăului, nu s-au înregistrat scurgeri radioactive, deşi, în preajma containerului, nivelul radiaţiei depăşea cu 100% nivel admis.

Potrivit celor doi ofiţeri de poliţie, materialul radioactiv putea fi folosit la producerea unor arme de distrugere în masă, iar suspecţii intenţionau să-l vândă unei persoane dintr-o ţară musulmană din Africa. Direcţia investigarea fraudelor a început filarea suspecţilor în luna martie şi a primit asistenţă de la experţi din Ucraina, Germania şi Statele Unite.

MAI a contracarat o tentativă similară de contrabandă cu substanţe radioactive acum un an. În decurs de o săptămână, dosarul respectiv, în care sunt implicaţi foşti ofiţeri de poliţie, urmează să fie remis instanţei de judecată.

1 comentariu

Viorica Ianc 30-06-2011 - 06:45

Felicitari pentru reusita !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult