Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Scutul antiracheta a transformat Romania in magnet pentru spioni

Scutul antiracheta a transformat Romania in magnet pentru spioni

scris de Doru Dragomir
4 afisari

Directorul SRI, George Maior, a avertizat ca Romania a devenit tinta unor actiuni de spionaj legate de amplasarea scutului antiracheta. De asemenea, presedintele Traian Basescu a tinut sa precizeze ca legislatia actuala nu mai corespunde misiunilor Serviciului, „ca efect al intrarii tarii in NATO, al intrarii tarii in Uniunea Europeana, al dezvoltarilor prezentei militarilor americani in baze militare romanesti, al dezvoltarilor legate de scutul antiracheta”. Declaratiile celor doi oficiali au fost facute miercuri, cu ocazia prezentarii bilantului Serviciului Roman de Informatii.

 

 

 

 

 

Maior: Securitatea economica, o prioritate

 

Printre „vulnerabilitatile” actuale de securitate, enumerate de seful SRI, se numara diversificarea formelor si gruparilor de crima organizata transfrontaliera, cu implicatii in zone de risc importante – proliferare, migratie ilegala sau evaziune fiscala de amploare. Securitatea economica si in special riscurile din zona energetica constituie in continuare o prioritate strategica a SRI, precum si evolutia fenomenului terorist, a adaugat George Maior, citat de Agerpres.
Potrivit directorului SRI, informatiile obtinute de Serviciul Roman de Informatii provin in proportie de 45% din surse secrete umane, sub 20% din surse tehnice, 10% din cooperare si schimb de informatii cu alte servicii, 25% din analiza si surse deschise. In opinia acestuia, 2009 a fost „un an al cooperarii internationale”.
„Suntem astazi, cu adevarat, un serviciu de prestigiu international, a carui activitate a fost apreciata in mod deosebit de oficialii NATO si UE. Am adoptat o Conceptie multianuala in acest domeniu si ne-am orientat spre cresterea substantei cooperarii cu partenerii euro-atlantici si a contributiei la procese si initiative multinationale in intelligence”, a mentionat seful SRI.

 

Discursul lui Traian Basescu, la SRI

 

 

Am participat cu placere la bilantul din acest an al Serviciului Roman de Informatii, cu atat mai mult cu cat el se suprapune cu implinirea varstei de 20 de ani a noului Serviciu. Este un serviciu care s-a transformat puternic, iar eu pot spune ca am fost martorul evolutiei Serviciului de cand avea varsta de 15 ani, era minor, si pana dupa majorat – iata, are astazi 20 de ani -, si o sa-l mai observ pana cand va ajunge la maturitate, la 25 de ani. Anul trecut le spuneam la bilant: „La revedere, dar stiu eu, sa vedem!”. Uite ca romanii au vrut sa am ocazia sa ma reintalnesc cu Serviciul, cu ocazia bilantului. Cateva aprecieri, poate duse mai mult in sfera politica.

In primul rand, este un serviciu cu oameni noi si este un serviciu cu obiective noi, chiar fata de obiectivele si oamenii pe care ii avea in 1990. De asemenea, Serviciul Roman de Informatii a devenit un serviciu respectat ca partener al celor mai importante servicii de informatii din NATO si din Uniunea Europeana. As spune ca Serviciul a parcurs un proces de modernizare accelerata in ultimii cinci ani, si aici vreau sa mentionez si meritele fostului director Timofte – Dumnezeu sa-l ierte! – si meritele deosebite ale domnului director Maior in implementarea procesului de reforma a serviciului.

Tin sa fac o mentiune, care poate fi de eventual sprijin pentru ziaristi si analisti, fara sa fie un repros. Am observat ca foarte multi au ori o tenta de ironie, ori de repros, atunci cand vorbesc de mijloacele pe care Serviciul Roman de Informatii le utilizeaza in culegerea de informatii. Vreau sa va asigur ca sunt aceleasi mijloace de a culege informatii pe care le utilizeaza toate serviciile moderne din lume, de la satelit pana la banala ascultare a telefoanelor, atunci cand sunt probleme de securitate nationala si cand sunt autorizate de judecator. Marea problema este in slujba cui si a ce sunt puse aceste informatii. Doar ii atentionez pe cei care mai fac confuzii ca fosta Securitate utiliza mijloace asemanatoare pentru a sustine un regim dictatorial si un partid unic, pe cand noul Serviciu de Informatii al Romaniei utilizeaza informatia pentru apararea legii si pentru apararea Constitutiei. Utilizarea informatiei este fundamental diferita de ceea ce se facea inainte de Revolutie si chiar in cursul anilor 90. De altfel, un lucru pe care l-am remarcat si in interventia pe care am avut-o la bilant este a doua parte a anului trecut. Va este cunoscuta perioada de instabilitate politica generata de interese de partid, de interese electorale – nu de interesul national, ce-i drept. Faptul ca in toata aceasta perioada de instabilitate politica Serviciul a ramas neutru, neimplicat politic, neangajat in informatii strecurate la presa, neangajat de o parte sau de alta a partenerilor de disputa politica, a fost pentru mine semnalul de maturizare a serviciului. si am convingerea ca nimeni nu mai poate influenta politic functionarea Serviciului Roman de Informatii, ca de altfel si a colegilor de la SIE. Nu spun acest lucru si despre servicii departamentale. Vorbesc de cele doua mari servicii care sunt coordonate de CSAT. Pentru acest lucru ii felicit public pe toti ofiterii Serviciului Roman de Informatii.

Faptul ca Serviciul Roman de Informatii s-a transformat relativ rapid intr-un serviciu modern si inatacabil din punct de vedere al jocurilor politice se datoreaza si stabilitatii. Atat eu, cat si cei doi directori cu care am lucrat in primul mandat, am avut consensul neschimbarii sefilor structurilor teritoriale la insistenta partidelor. Continuitatea a fost unul dintre elementele de baza care au permis modernizarea Serviciului Roman de Informatii. As sublinia si eu ceea ce am subliniat si la bilant: necesitatea absoluta a modernizarii legislatiei. Serviciul s-a modernizat, iar Parlamentul inca nu a fost in masura sa adopte legislatia care sa vina la intalnire cu procesul de modernizare pe care insusi Serviciul l-a parcurs. Ma refer la modernizare in mod deosebit si in zona misiunilor. Avem o legislatie care a fost conceputa la inceputul anilor 1990. Legislatia nu mai corespunde misiunilor Serviciului ca efect al intrarii tarii in NATO, al intrarii tarii in Uniunea Europeana, al dezvoltarilor prezentei militarilor americani in baze militare romanesti, al dezvoltarilor legate de scutul antiracheta. Amenintarile s-au multiplicat iar mijloacele legislative, mijloacele de actiune ale Serviciului trebuie puse in concordanta cu noile realitati si cu realitatile viitoare ale Romaniei. De aceea, fac si eu un apel la Parlament, care are proiectele noii legislatii inca de acum patru ani, sa accelereze procesul de a pune la dispozitia serviciilor de siguranta nationala noul pachet de legi.

As mai face cateva remarci cu privire la obiectivele Serviciului. Ele raman ca lista asa cum au fost si anul trecut si se consolideaza ca dimensiune si ca efort care trebuie investit in aceste directii. Si ma refer la lupta impotriva crimei organizate, la lupta impotriva traficului de droguri, la combaterea criminalitatii cibernetice, extremismul, care, de asemenea, trebuie tinut sub supraveghere, indiferent ce tip de extremism este si cine il afiseaza, mai ales intr-o perioada de criza economica, cand miscarile extremiste risca sa devina mai credibile decat ar trebui sa fie.

Nu in ultimul rand, un obiectiv strategic major al Serviciului Roman de Informatii la nivel national si la nivel teritorial este lupta impotriva coruptiei. Multe dintre actiunile altor institutii au fost sustinute de catre Serviciul Roman de Informatii, iar solicitarea pe care am
facut-o astazi si Biroului Executiv, si plenului, la bilant, a fost concentrarea pe furnizarea de informatii catre Parchete, a informatiilor legate de coruptie, indiferent in ce zona politica sau institutionala apar.

Am mai mentionat la bilant – ceea ce spun si public – faptul ca in ultimii ani, si in mod deosebit in anul 2009, analizele si informatiile furnizate Presedintiei, Guvernului au fost de o acuratete deosebita si s-au constituit in elemente de decizie, in elemente care au contribuit la decizii. Cam acestea sunt cele ce, cred eu, pot fi spuse. As mentiona, doar pentru a avea dimensiunea implicarii Serviciului Roman de Informatii, cazul Ciorogarla si cazul de spionaj care a dus si la unele expulzari de diplomati in care Serviciul Roman de Informatii a fost implicat. In cazul Ciorogarla, in recuperarea in mare parte din armele furate, iar in celalalt caz, a fost dezbatut in presa, dar il mentionez ca element.

Va multumesc!”

Avansari de ziua Serviciului

Presedintele Traian Basescu a semnat miercuri mai multe decrete de avansare in grad pentru generali sau pentru avansarea in gradul de general pentru militarii din SRI. Astfel, primul pe lista este Dumitru Cocoru, care a fost inaintat in gradul de general maior – cu doua stele. Generalul Cocoru a fost numit adjunct al Directorului Serviciului Roman de Informatii la data de 26 ianuarie 2009, prin Decret semnat de Presedintele Romaniei, in locul fostului general Dumitru Zamfir-cel care se ocupa de interceptarile telefonice.

Alte avansari:

·  Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel Ghita Vasile din Serviciul Roman de Informatii;

·        Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel Valeanu Cornel din Serviciul Roman de Informatii;

·        Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel stefan Gheorghe-Teodoru din Serviciul Roman de Informatii;

·        Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea domnului colonel Ceausu Gheorghe din Serviciul Roman de Informatii;

·        Decret privind acordarea gradului de general de flotila aeriana – cu o stea domnului comandor Babiuc Vasilica din Serviciul Roman de Informatii;

·        Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea in retragere domnului colonel in retragere Coifescu Vasile din Serviciul Roman de Informatii;

·        Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea in retragere domnului colonel in retragere Luchian Catalin-Stefan din Serviciul Roman de Informatii;

·        Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea in rezerva doamnei colonel in rezerva Gheorghe Sanda-Marina din Serviciul Roman de Informatii;

·        Decret privind acordarea gradului de general de brigada – cu o stea in rezerva domnului colonel in rezerva Ionescu Serban-Radu din Serviciul Roman de Informatii.

 

UPDATE 13.50: „Un obiectiv strategic major al SRI la nivel national si la nivel teritorial este lupta impotriva coruptiei. Multe din actiunile altor institutii au fost sutinute de SRI, iar solicitarea pe care am facut-o astazi si Consiliului Executiv si plenului la bilant a fost concentrarea pe furnizarea de informatii catre Parchete, a informatiilor legate de coruptie indiferent in ce zona politica sau institutionala apar”, a declarat Traian Basescu.

UPDATE 13.08: „Un lucru pe care l-am remarcat si in interventia pe care am avut-o la bilant este a doua parte a anului trecut. Va este cunoscuta perioada de instabilitate politica, generata de interese de partid, de interese electorale, nu de interesul national. Faptul ca in toata aceasta perioada de instabilitate politica Serviciul a ramas neutru, neimplicat politic, neangajat in informatii strecurate la presa, neangajat de o parte sau de alta a partenerilor de disputa politica, a fost pentru mine semnalul de maturizare a Serviciului si am convingerea ca nimeni nu mai poate influenta politic functionarea SRI, ca de altfel si a colegilor de la SIE”, a spus seful statului.

„Doar ii atentionez pe cei care mai fac confuzii ca fosta Securitate utiliza mijloace asemanatoare pentru a sustine un regim dictatorial si un partid unic, pe cand noul Serviciu de Informatii al Romaniei utilizeaza informatia pentru apararea legii si pentru apararea Constitutiei. Utilizarea informatiei este fundamental diferita de ceea ce se facea inainte de Revolutie si chiar in cursul anilor ’90”, a declarat presedintele Basescu miercuri, prezent la bilantul SRI. Serviciul Roman de informatii utilizeaza aceleasi mijloace de culegere a informatiilor ca si celelalte servicii de informatii moderne din lume, de la satelit pana la banala ascultare a telefoanelor, a declarat Traian Basescu, potrivit Agerpres.Acesta a subliniat insa ca marea problema este in slujba cui si a ce sunt puse aceste informatii si si-a exprimat convingerea ca nimeni nu mai poate influenta politic functionarea SRI si nici a SIE. Serviciul Roman de Informatii marcheaza pe 26 martie 20 de ani de infiintarea institutiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult