Acasa Top SecretServicii secrete UPDATE – Verdictul pentru Bradley Manning, „cârtiţa” WikiLeaks

UPDATE – Verdictul pentru Bradley Manning, „cârtiţa” WikiLeaks

scris de D.S.S.
3 afisari

UPDATE – Militarul american Bradley Manning, acuzat de furnizarea a sute de mii de documente clasificate site-ului WikiLeaks, a fost găsit vinovat de spionaj, dar nu şi de ajutarea inamicului, riscând peste 100 de ani de închisoare.

Manning, în vârstă de 25 de ani, a fost găsit vinovat de 20 de capete de acuzare. Militarul a recunoscut că a oferit aproximativ 700.000 de documente clasificate site-ului WikiLeaks, argumentând că intenţiona declanşarea unei dezbateri publice în materie de politică externă.

În afară de acuzaţia de spionaj, Manning a fost găsit vinovat şi în cazul a cinci capete de acuzare privind furt de documente. Fostul analist militar riscă o condamnare la peste 100 de ani de îănchisoare, iar procedurile de stabilire a sentinţei vor începe miercuri.

Tânărul militar american Bradley Manning urmează să afle marţi verdictul justiţiei militare cu privire la cea mai importantă scurgere de documente secrete din istoria americană, pe care acesta le-a trimis site-ului WikiLeaks.

Bradley Manning

Bradley Manning

La Baza militară Fort Meade, la nord de Washington, unde are loc începând din iunie procesul, în faţa unei Curţi Marţiale, judecătoarea a avertizat că îşi va prezenta decizia marţi la ora locală 13.00 (20.00, ora României).

Colonelul Denise Lind urmează să treacă în revistă cele 22 de capete de acuzare formulate împotriva militarului în vârstă de 25 de ani, trimis în faţa unei Curţi Marţiale pentru că a expediat zeci de mii de documente confidenţiale site-ului WikiLeaks, care le-a postat online.

Bradley Manning riscă o pedeapsă penală la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea unei eliberări condiţionate, în cazul în care este găsit vinovat doar în cazul acuzaţiei de „colaborare cu inamicul”, cel mai grav dintre cele 22 de capete de acuzare.

Militarul a recunoscut că a transmis aproximativ 700.000 de documente militare şi diplomatice site-ului WikiLeaks, pe când era analist în cadrul serviciilor de informaţii în Irak, în perioada noiembrie 2009-mai 2010, când a fost arestat.

El a pledat parţial vinovat şi pentru alte zece acuzaţii, pentru care riscă o pedeapsă totală de 20 de ani de închisoare.

Însă el a pledat nevinovat în cazul celorlalte acuzaţii, inclusiv acelei potrivit căreia ar fi ajutat cu bună ştiinţă Al-Qaida. Pentru a-l găsi vinovat de „colaborare cu inamicul”, este necesar ca judecătoarea să fie convinsă „dincolo de orice îndoială rezonabilă” că Manning ştia că aceste documente puteau ajunge pe mâna reţelei teroriste.

Manning, prezentat de către avocaţii săi ca o persoană fragilizată de tulburări cu privire la identitatea sa sexuală, riscă în total 154 de ani de închisoare pentru celelalte 21 de acuzaţii şi încălcări ale Codului militar, inclusiv „comportament de natură să discrediteze forţele armate”, fraudă informatică, furturi şi aducere atingere legii spionajului din 1917.

„Tânăr şi naiv”

Avocatul său David Coombs a cerut achitarea de acuzaţiile de spionaj, fraudă informatică şi „colaborare cu inamicul”. În cursul pledoariei finale, el a susţinut că Manning nu este un trădător, aşa cum afirmă acuzarea, ci un „tânăr naiv şi bine intenţionat”, care a fost şocat de ceea ce a văzut în Irak.

Avocatul a prezentat înregistrarea unei erori comise de un elicopter de luptă împotriva unor civili în Irak, în iulie 2007, pe care Manning a livrat-o WikiLeaks deoarece i-a provocat oroare. Manning nu a luat cuvântul în timpul procesului, ci într-o audiere preliminară. El a citit o lungă scrisoare de justificare, în care afirmă că a vrut să „provoace o dezbatere publică”. În rechizitoriu, acuzarea l-a prezentat, din contră, drept o persoană egoistă şi nechibzuită, care ştia bine că transmiţând documente WikiLeaks acestea aveau să fie postate online şi consultate de inamici ai Statelor Unite, în primul rând de Al-Qaida.

„Onorată instanţă, (Manning) nu era o persoană care trăgea un semnal de alarmă, (ci) era un trădător”, a subliniat procurorul militar Ashden Fein, cerând ca acesta să fie condamnat pentru ajutorarea inamicului. Potrivit unei reţele de susţinere a lui Manning, 17 deputaţi europeni i-au trimis o scrisoare preşedintelui Barack Obama şi secretarului Apărării Chuck Hagel, cu o zi înainte de anunţarea verdictului, în care îndeamnă la eliberarea militarului şi apreciază că acesta a „suferit deja prea mult” în cursul izolării în detenţie.

După anunţarea verdictului, va putea începe faza procesului consacrată stabilirii pedepsei, posibil încă de miercuri.

12 comentarii

ValVerde 30-07-2013 - 14:58

D.S.S., invata semnificatia termenului „cârtiţa”. Il folosesti aiurea.

BULA 31-07-2013 - 12:38

Sa ti-o freci mai des, sa nu mai fii asa de incordata.

digital 30-07-2013 - 15:02

și kiorul ar trebui să ia tot 154 de ani de pârnaie!

UnUL 30-07-2013 - 15:13

Pentru ce, Degețel? Tu ești cam bolnăvior la căpșor.

urbos 30-07-2013 - 15:25

Kioru ar trebui torturat cateva saptamani, apoi tras in teapa, in timp ce familia lui sa fie ingropata de vie. Nu se compara.

UnUL 30-07-2013 - 15:52

Buboșel, sărăcuțul de tine, ești bolnăvior rău te tot. Nu cred că mai e vreo speranță de remisiune.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 30-07-2013 - 15:13

…JOI Anna distinge cartitele !

…De la o …RUMME gatoare ,performanta !

…Obisnuita sa caute doar Bhoulean Saliut-Saliut !

Tache 31-07-2013 - 00:37

America a inebunit complet. Compania aeriana Delta Airlines a fortat o persoana paralizata sa se tarasca ca un vierme, ca sa iasa afara din avion. Probabil ca se datoreaza hranei modificate genetic.

http://refreshingnews99.blogspot.in/2013/07/delta-accused-of-forcing-paralyzed-man.html

Tache 31-07-2013 - 00:46

Americanii sunt stupid people ! Cine vrea dovada, poate viziona filmele acestea.

https://www.youtube.com/results?search_query=the+best+of+jaywalking+with+jay+leno&oq=the+best+of+jaywalk&gs_l=youtube.1.0.0l2.1816.8155.0.10098.25.17.3.5.5.0.170.1339.12j5.17.0…0.0…1ac.1.11.youtube.1TBog2caWGg

Tache 31-07-2013 - 00:51

Vizionand aceste filme nu poti decat sa te gandesti ca, intr-adevar, stiam ca occidentalii nu sunt prea destepti, dar nu puteam sa ne imaginam ca sunt atat de tampiti si de idioti. Pare imposibil. Pare de necrezut.

BULA 31-07-2013 - 12:36

Proces stalinist, intr-o tara condusa dictatorial. E un cosmar sa traiesti in tari din astea, in care esti supravegheat tot timpul si amenintat cu inhisoarea pentru cele mai tampite motive.

ValVerde 31-07-2013 - 17:50

Tot mai bine in Romania lui Ceausescu….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult