Acasa Top SecretServicii secrete Vezi ce le-a spus George Maior ofiţerilor SRI la bilanţ

Vezi ce le-a spus George Maior ofiţerilor SRI la bilanţ

scris de D.S.S.
15 afisari

George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), a declarat că România se va confrunta şi în 2011 cu riscuri şi vulnerabilităţi interne, generate de corupţie, contrabandă, criminalitate organizată, cât şi cu menţinerea şi chiar creşterea unor riscuri internaţionale, legate de spionaj şi securitate energetică.

Miercuri, 23 martie a.c., a avut loc prezentarea bilanţului Serviciului Român de Informaţii pentru anul 2010, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu. Vă prezentăm discursul susţinut de directorul SRI în faţa ofiţerilor de informaţii:

Domnule Preşedinte,
Doamnelor şi domnilor,

 

George Maior,directorul SRI

George Maior,directorul SRI

În prezentarea succintă a bilanţului SRI de astăzi mă voi axa pe două elemente principale:
1.Realizările anului 2010 şi modul eficient în care am cooperat cu alte instituţii în prevenirea şi contracararea riscurilor actuale de securitate.
2.Priorităţile pe termen mediu ale SRI subsumate unei noi etape instituţionale pe care o începem în acest an prin lansarea Viziunii Strategice 2011-2015, „SRI în era informaţională”.

 

Dacă 2007 şi 2008 au fost anii transformării şi reorganizării SRI, iar 2009 anul cooperării internaţionale şi consolidării instituţionale, pot spune că anul 2010 a fost anul performanţei operaţionale.

Începem practic să culegem roadele reformelor din anii anteriori: schimbările de structuri, îmbunătăţirea analizei, reorganizarea modului de lucru cu sursele secrete, flexibilizarea managerială au contribuit în 2010 la obţinerea unor realizări importante pentru securitatea naţională.

Anul care a trecut marchează poate cele mai importante succese operaţionale ale SRI din ultimul deceniu, multe dintre ele beneficiind de o consistentă mediatizare. În cadrul bilanţului, am trecut în revistă câteva dintre acestea şi pot afirma că am avut o abordare adecvată şi ofensivă în gestionarea unor riscuri din ce în ce mai dinamice şi mai diverse. Am avut contribuţii importante în combaterea evaziunii fiscale, contrabandei şi crimei organizate, am prevenit şi contracarat activităţi ale unor grupări radicale cu potenţial terorist, am înregistrat realizări relevante în domeniul contraspionajului.

Aceste succese sunt cu atât mai remarcabile, cu cât 2010 a fost şi pentru noi un an dificil datorită restricţiilor bugetare. Cu toate acestea, consider că ne-am făcut datoria cu profesionalism şi am ştiut să alocăm în mod eficient resursele la dispoziţie pentru a răspunde în mod adecvat solicitărilor de informaţii şi pentru a acţiona în prevenirea unor fenomene de risc şi contracararea unor ameninţări de securitate.

Succesul nostru nu ar fi fost posibil fără o cooperare strânsă cu alte instituţii ale statului care sunt cele chemate, în anumite situaţii, să ia măsurile necesare combaterii unor fenomene precum evaziunea sau crima organizată. 2010 a fost în mod cert un vârf al cooperării cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Public. Tot ca să vă ofer o imagine a eforturilor desfăşurate, vă pot informa că anul trecut numărul sesizărilor către organele de aplicare a legii a crescut cu 35%.
Odată cu procesele de descentralizare administrativă, multe din riscurile şi vulnerabilităţile actuale nu mai sunt gestionate la nivel central, de aceea, consolidarea cooperării cu autorităţile locale a fost una din priorităţile majore ale SRI în ultimii ani.

Cooperarea pe orizontală cu beneficiarii de informaţii este o necesitate în prezent, deoarece riscurile de securitate sunt mult mai dinamice, volatile şi complexe.
În 2011, România se va confrunta atât cu riscuri şi vulnerabilităţi interne, generate de corupţie, economie subterană, contrabandă şi crimă organizată, cât şi cu menţinerea sau chiar creşterea unor riscuri internaţionale – de la spionaj la insecuritate energetică. O atenţie prioritară va fi acordată prevenirii terorismului având în vedere faptul că instabilitatea din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii poate avea anumite efecte asupra securităţii naţionale.

Traian Basescu impreuna cu conducerea SRI

Traian Basescu impreuna cu conducerea SRI

Doamnelor şi domnilor,
Domnule preşedinte,
Mă bucur să constat că toate aceste acumulări profesionale sunt astăzi, receptate pozitiv de către cetăţeni. Conform unor cercetări sociologice independente:

  • Aproape 70% dintre români consideră că SRI este o instituţie diferită de vechea Securitate
  • Peste 50% spun că Serviciul s-a reformat după 1989
  • 40% dintre români au un nivel ridicat de încredere în SRI.

Sunt cifre care oferă ofiţerilor de informaţii şi mie personal încrederea că, în vremuri dificile, facem parte dintr-o instituţie credibilă şi apreciată de populaţie.

În ultimii ani, am reconstruit practici, proceduri şi structuri. Avem o Strategie de Informaţii care a fost transmisă recent spre aprobare la CSAT.

Dacă din 2007 până în 2010 ne-am axat în principal pe procese şi produse informaţionale, anul trecut am început să ne focalizăm şi pe dimensiunea de personal, de management al resurselor umane: am definitivat un Ghid al Carierei în SRI şi am iniţiat o reformă relevantă a educaţiei, instruirii şi cercetării în intelligence. Odată implementat, Ghidul va stabili trasee de carieră predictibile şi va oferi motivaţii profesionale pentru susţinerea performanţei individuale.

Astfel, bilanţul de anul acesta marchează finalizarea unor reforme majore în SRI conform Viziunii Strategice 2007-2010 şi debutul unei noi etape de transformare a instituţiei noastre.
Lansăm cu acest prilej un nou document programatic, denumit „SRI în era informaţională” care îşi propune să definească obiectivele Serviciului în perioada 2011-2015 orientate spre adaptarea instituţiei la evoluţiile actuale din domeniul tehnologiei şi informaţiei.

În materialele pe care vi le-am pregătit, găsiţi un extras din proiectul acestui document care va fi supus dezbaterii în viitor şi ulterior prezentat în CSAT.

Această nouă Viziune porneşte de la o abordare duală: tehnologia este atât un avantaj competitiv fundamental în lumea informaţiilor, cât şi o vulnerabilitate suplimentară de securitate.
 De aceea, ceea ce ne propunem să realizăm este să dezvoltăm şi utilizăm în mod adecvat „puterea digitală” pentru creşterea eficienţei în activitatea noastră, dar şi să abordăm şi să prevenim noile riscuri din mediul cibernetic.
 
Esenţa acestei Viziuni este extinderea performanţei operaţionale şi analitice a SRI prin utilizarea noilor instrumente tehnologice şi consolidarea cunoaşterii în domenii precum SIGINT şi CYBERINT.

Doamnelor şi domnilor,

Acum trei ani vorbeam de transformare, de restructurare, astăzi vorbim de adaptare, de asimilare a schimbării.

Consider că eficienţa SRI şi capacitatea sa de a fi o instituţie în slujba cetăţeanului şi statului depind în mod fundamental de modul în care ştim să ne adaptăm atât dinamicii de risc, cât şi oportunităţilor deschise de societatea informaţională. Pe această dimensiune ne propunem să evoluăm în următorii ani şi să ne consolidăm contribuţia la securitatea naţională.

Vă mulţumesc.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult