Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Vezi cum anchetează britanicii prizonierii

Vezi cum anchetează britanicii prizonierii

scris de Ziua Veche
5 afisari

Armata britanică şi-a instruit anchetatorii să folosească tehnici ce includ ameninţări, privarea senzorială sau goliciunea forţată, încălcând convenţiile de la Geneva.

 

Materiale de formare profesională, elaborate în secret în ultimii ani, îi învaţă pe anchetatori să provoace prizonierilor pe care îi interoghează umilire, dezorientare, insecuritate, epuizare, anxietate şi chiar sunt sugerate moduri în care aceste sentimente pot fi induse, a descoperit The Guardian citat de Adevărul.ro .

Un astfel de material, creat în septembrie 2005, îi sfătuieşte pe anchetatori că deţinuţii ar trebui să fie dezbrăcaţi înainte de începerea interogatoriului. „Dezbracă-l şi ţine-l aşa dacă nu cooperează”, se arată în manual. Un alt material de acest gen recomandă legarea prizonierului la ochi pentru a-l supune presiunii.

Un manual din 2008 sugerează ca trupele capturate să fie ţinute în condiţii de disconfort psihic şi să fie intimidate. Privarea senzorială este legală, se adaugă în instrucţiuni, în cazul în care există „motive operaţionale valabile”. Este indicată, de asemenea, goliciunea forţată.

Convenţiile de la Geneva, adoptate în 1949, interzic orice „constrângere fizică sau morală”, în special, orice constrângere folosită pentru a obţine informaţii.

Aceste manuale au fost create pentru instruirea „anchetatorilor tactici”, care conduc interogatoriile iniţiale ale prizonierilor de război, precum şi de instruire a militarilor care conduc „interogatoriile în profunzime”.

Anchetatorii sunt sfătuiţi să găsească un loc discret pentru susţinerea interogatoriilor, de preferinţă, un loc”neplăcut”. Containerele de transport sunt indicate ca fiind locuri ideale pentru desfăşurarea unor „sesiuni de interogare”. Locaţia aleasă trebuie să fie întotdeauna „departe de populatie” şi „departe de mass-media”. Într-unul dintre documente se specifică faptul că „tortura este absolut interzisă”, dar apoi sunt recomandate metode de rele tratamente, mai scrie The Guardian.

Interogatoriile dure, în care anchetatorul îşi pune fata aproape de prizonier, ţipă, înjură şi ameninţă, sunt recomandate ca mijloc de a provoca „anxietate, teamă, insecuritate, dezorientare şi „umilire”. 

Materiale de instruire recomandă ca, după ce deţinutul este dezbrăcat, anchetatorul să se asigure că acesta este percheziţionat în zona organelor genitale şi că fesele acestuia sunt depărtate.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult