Acasa Top SecretServicii secrete Vezi de ce nu va fi plătită recompensa de 25 de milioane de dolari pentru bin Laden

Vezi de ce nu va fi plătită recompensa de 25 de milioane de dolari pentru bin Laden

scris de D.S.S.
1 afisari

Nimeni nu va primi recompensa de 25 de milioane de dolari pentru capturarea lui Osama bin Laden, deoarece raidul în care a fost ucis acesta, în Pakistan, a fost rezultatul informaţiilor electronice şi nu al unor informatori umani, au declarat oficiali americani, citaţi de ABC News, în pagina online.

Nimeni nu va lua recompensa de 25 de milioane de dolari pentru bin Laden

Nu ne aşteptăm să fie plătită o recompensă”, a declarat un oficial american. Motivul este acela că CIA şi armata nu au avut niciodată ca informator un agent al Al-Qaida doritor să îl predea. Astfel, ceea ce l-a ucis pe bin Laden a fost supravegherea electronică şi o greşeală operaţională făcută de unul dintre asociaţii săi apropiaţi, au afirmat sursele citate, potrivit Mediafax.

Drumul lung şi de multe ori circular, care a condus la ben Laden a fost pavat cu sateliţi, avioane fără pilot, interceptări telefonice şi noroc.

În vara lui 2009, urmărirea lui bin Laden intrase în impas. CIA nu avea nicio dovadă tangibilă despre locul în care se afla acesta după ce a scăpat atacurilor aeriene asupra ascunzătorii sale din munţii Tora Bora din Afganistan. „În înregistrările sale video vedeam în ce circumstanţe este acesta„, a declarat Marty Martin, fost oficial al CIA care a condus cursa de urmărire a lui bin Laden în perioada 2002-2004.

În anii imediat următori părea obosit de luptă şi în continuă mişcare. Nu părea sănătos. Ştiam că se mişcă. Dar unde? Pur şi simplu nu ştiam. După care a început să câştige în greutate şi să arate sănătos. Le-am spus analiştilor mei «este într-o zonă urbană, s-a mutat într-un loc stabil şi sigur»”, a afirmat el.

În toţi aceşti ani, CIA nu a reuşit să se infiltreze în cadrul cercului restrâns al lui bin Laden din cauza gradului mare de devotament al adepţilor săi, potrivit oficialilor americani.

În 2009, serviciile de informaţii pakistaneze au oferit însă un indiciu CIA, respectiv un număr de telefon interceptat în timpul unei convorbiri, care aparţinea unui curier al Al-Qaida pe care CIA îl căuta de multă vreme, Abu Ahmed al Kuwaiti. După 2009, pista s-a blocat, însă curierul s-a expus, oferind indicii CIA despre locul în care se află bin Laden.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult