Acasa Top SecretServicii secrete Viena cere explicații. BND a spionat pentru NSA și în Austria

Viena cere explicații. BND a spionat pentru NSA și în Austria

scris de D.S.S.
4 afisari

Austria a cerut explicații Germaniei după relatările din presă conform cărora ar fi fost și ea spionată de serviciile secrete germane în colaborare cu cele americane, a anunțat executivul de la Viena, citat de AFP.

bnd-nsaDe asemenea, guvernul austriac a înaintat o plângere penală pentru ‘culegere de informații secrete în detrimentul Austriei‘, astfel încât justiția să investigheze cazul.

Pe baza unor documente confidențiale, presa germană a acuzat Serviciul Federal de Informații (BND) din Germania că de-a lungul mai multor ani a desfășurat operațiuni de spionaj împotriva unor oficiali și companii din Europa, mai ales din Franța, și a furnizat informațiile obținute Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA). Potrivit cotidianului Bild, astfel de acțiuni au vizat de asemenea responsabili austrieci.

Drept urmare, Austria solicită ‘clarificări complete’ din partea Germaniei și va folosi în acest scop ‘canalele diplomatice”, a declarat marți ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner.

Respectivele relatări din presă au tulburat scena politică de la Berlin, actualul ministru de interne și fost ministru al afacerilor speciale, Thomas de Maiziere, fiind chemat să dea explicații în fața comisiei pentru secrete de stat a Budestagului, în timp ce cancelarul Angela Merkel evită să se pronunțe asupra subiectului și preferă să vorbească doar despre susținerea cooperării serviciilor secrete germane cu cele americane în combaterea terorismului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult