Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Vulpea a fost trecuta in rezerva de Basescu

Vulpea a fost trecuta in rezerva de Basescu

scris de Ziua Veche
19 afisari

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat vineri, 04 iunie a.c., decretul prin care chestorul general de politie Virgil Ardelean, fostul sef al UM 0215, isi inceteaza raporturile de serviciu cu Ministerul Administratiei si Internelor.
Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea” (n. 1 august 1950, comuna Pericei, judetul Salaj) a indeplinit functia de sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor intre 1998 si 2007. Dupa pensionare Ardelean vrea sa isi deschida o firma de investigatii.

Presa l-a acuzat pe Virgil Ardelean ca a fost implicat in mai multe activitati ilegale si scandaluri. Dintre acestea le amntim pe urmatoarele:
* dezinformarea ministrului de interne, Gavril Dejeu, in tentativa de lovitura de stat din timpul mineriadei din 1999. El era raspunzator cu culegerea informatiilor privind efectivele minerilor, modul lor de actiune, traseele pe care acestia intentionau sa le parcurga.
* in anul 2001, numele sau a fost vehiculat in raportul pe care l-a prezentat Ovidiu Grecea, seful Corpului de Control al primului ministru, Ardelean fiind acuzat ca face politie politica. „Prin usurinta cu care s-a aprobat in sedinta Guvernului prevederea referitoare la numirea functionarilor acoperiti in cadrul structurilor guvernamentale, numiri efectuate la propunerea lui Virgil Ardelean, numai cu aprobarea ministrului Ioan Rus, s-au creat premisele infiltrarii in structurile statului a unor persoane care sa satisfaca interese personale”, se arata in raportul respectiv.
* a fost acuzat de musamalizarea anchetei in dosarul Sintofarm, acoperindu-l pe generalul Toma Zaharia. In acelasi raport al lui Ovidiu Grecea se scrie: „Gen. Virgil Ardelean il are la mana pe secretarul de stat Toma Zaharia privind afacerea SINTOFARM, afacere despre care stie si gen. Berechet, secretar de stat in Ministerul de Interne”.
* in studiul „Controlul si supravegherea serviciilor secrete in Romania”, prezentat la Geneva in februarie 2003 de catre Larry Watts, se facea o analiza a evolutiei serviciilor secrete romanesti in ultimii ani, pe baza unor informatii publice si a unor evaluari personale. Watts semnaleaza ca in activitatea serviciului condus de Ardelean sunt cele mai mari ilegalitati.
* in septembrie 2003, el a fost acuzat ca a cerut lui Ioan Amarie, procurorul general al PNA, sa dispuna ascultarea telefoanelor agentiilor de presa MEDIAFAX si AM PRESS, pe motiv ca aceste interceptari l-ar ajuta sa depisteze o presupusa activitate subversiva a inspectorului principal de politie, Constantin Duvac, din IGP.
* in anul 2004, Virgil Ardelean a fost acuzat de fratii Nutu si Sile Camataru, ca le-a inscenat intregul dosar, deoarece au refuzat sa plateasca pe adjunctii chestorului Ardelean.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult