Acasa Top SecretServicii secrete WhatsApp a fost atacată cibernetic pentru spionare

WhatsApp a fost atacată cibernetic pentru spionare

scris de D.S.S.
149 afisari

WhatsApp a fost atacată cibernetic în acest an pentru spionarea unor înalţi oficiali guvernamentali din state aliate ale SUA, potrivit unor persoane apropiate unei investigaţii a companiei de mesagerie, transmite Reuters.

WhatsAppSursele au spus că o parte ”semnificativă” a victimelor sunt oficiali guvernamentali şi militari de rang înalt, din cel puţin 20 de ţări de pe cinci continente.

Atacarea cibernetică a smartphone-urilor aparţinând unui grup mai mare de oficiali guvernamentali decât s-a anunţat iniţial sugerează că această acţiune ar putea avea consecinţe politice şi diplomatice extinse.

WhatsApp a dat marţi în judecată compania israeliană dezvoltatoare de softuri pentru hacking NSO Group.

WhatsApp, divizie a Facebook, acuză că NSO Group a construit şi vândut o platformă de haking care a exploatat o lacună software a a serverelor deţinute de WhatsApp, pentru a-şi ajuta clienţii că atace cibernetic telefoanele a cel puţin 1.400 de utilizatori.

În timp ce nu este clar cine a folosit softul pentru a ataca telefoanele oficialilor, NSO afirmă că vinde softul pentru spionaj numai clienţilor guvernamentali.

O parte dintre victime sunt din Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Mexic, Pakistan şi India, au declarat persoane apropiate investigaţiei. Reuters nu a putut afla dacă victimele din aceste ţări includ şi oficiali guvernamentali.

Dezvăluirea a avut loc în timp ce peste 12 jurnalişti indieni şi activişti ai drepturilor omului au declarat joi că au fost şi ei ţinta spionajului.

NSO nu a răspuns imediat solicitării de comentarii. Anterior, NSO a negat orice ilegalitate, afirmând că produsele sale au rolul doar de a ajuta guvernele să prindă terorişti şi infractori.

În ultimii câţiva ani, cercetători în domeniul securităţii cibernetice au aflat că produsele NSO sunt folosire împotriva unei game largi de ţinte, inclusiv a protestatarilor din ţări cu conduceri autoritare.

Un grup de cercetări independent numit CitizenLab, care colaborează cu WhatsApp, a anunţat că cel puţin 100 de victime sunt jurnalişti şi dizidenţi, nu infractori.

WhatsApp a anunţat că în această săptămână a trimis notificări utilizatorilor afectaţi.

”Se ştie că multe tehnologii destinate investigaţiilor efectuate de autorităţile care aplică legea sunt folosite pentru spionaj între state şi politic”, a declarat John Scott-Railton, cercetător senior la CitizenLab.

Înainte de a anunţat victimele, WhatsApp a comparat lista cu persoanele ţintite cu solicitările autorităţilor pentru informaţii legate de investiţiile penale, cum ar fi cazuri de terorism sau exploatarea copiilor. Dar compania nu a găsit vreo suprapunere, a spus o persoană apropiată situaţiei. Guvernele pot face solicitări de informaţii la WhatsApp, prin intermediul unui portal online creat de companie.

WhatsApp nu a identificat clienţii NSO Group, care au ales ţintele.

viewscnt

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS