Acasa Top SecretServicii secrete Wikileaks. Ambasada SUA despre culisele suspendării lui Băsescu

Wikileaks. Ambasada SUA despre culisele suspendării lui Băsescu

scris de Z.V.
3 afisari

Într-o telegramă Wikileaks a ambasadei SUA de la Bucureşti, publicată de România Liberă, oficialii americani trec în revistă interesele aflate în spatele suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

Telegrame Wikileaks din RomaniaReprezentanţii ambasadei SUA la Bucureşti se arată preocupaţi de alianţa PSD cu PC şi PRM: ”Trebuie să ne asigurăm că Geoană şi alţi lideri importanţi sunt conştienţi că suntem preocupaţi să-i vedem pe social-democraţi aliniindu-se explicit cu elementele retrograde cum ar fi Partidele Conservator şi România Mare pentru a răsturna un preşedinte ales prin vot popular şi un ministru reformist al Justiţiei”.

Traducerea integrală a telegramei Wikileaks:

Clasificat de: CDA Mark A. Taplin pentru motivele 1.4(b) şi (d)

1. (C) SUMAR: Partidul Social-Democrat a trimis Parlamentului pe 12 februarie poziţia sa pentru suspendarea preşedintelui Băsescu. Într-o informare ulterioară pentru trimişii NATO şi UE, şeful PSD, Geoană, a spus că moţiunea pentru suspendare va fi primul lucru care va fi dezbătut în sesiunea comună a Parlamentului. În urma răspunsului formal a lui Băsescu la acuzaţiile aduse, moţiunea pentru suspendare va fi înaintată fie unei comisii speciale de investigare a Parlamentului fie direct Curţii Constituţionale. Obiectivul lui Geoană, pe lângă debarcarea lui Băsescu, pare să fie ruperea Partidului Liberal condus de premierul Tăriceanu de alianţa cu democraţii lui Băsescu şi refacerea coaliţiei de guvernare într-un guvern minoritar căruia PSD i-ar furniza informal susţinere politică şi ar deţine pârghiile politicilor guvernamentale.

Prin această mişcare se speră ca, deşi Băsescu poate supravieţui acestui atac politic concertat, poziţia şi influenţa sa să fie diminuată până la alegerile generale din 2008. Geoană a depus mai multă energie decât s-ar fi aşteptat oricine în coordonarea acestor mişcări împotriva lui Băsescu. Orchestrarea campaniei împotriva lui Băsescu a dat semne că nu numai şi-ar atinge ţinta dar şi că social democraţii şi opoziţia informală au fost foarte mobilizaţi. Atât consilierii lui Geoană cât şi aliaţii din media au conturat o imagine a unui Preşedinte slăbit care se luptă să rămână pe linia de plutire. Trebuie să ne asigurăm că Geoană şi alţi lideri importanţi sunt conştienţi că suntem preocupaţi să-i vedem pe social-democraţi aliniindu-se explicit cu elementele retrograde cum ar fi Partidele Conservator şi România Mare pentru a răsturna un preşedinte ales prin vot popular şi un ministru reformist al Justiţiei. Sfârşitul sumarului.

2. (SBU) Pe 13 februarie, liderul opoziţiei, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoană i-a invitat pe ambasadorii NATO şi statelor membre UE la sediul PSD pentru a le prezenta lista oficială de acuzaţii împotriva preşedintelui Traian Băsescu care vor constitui baza pentru propunerea de suspendare. Documentul cu 14 pagini (faţă-verso) intitulat “Propunerea de suspendare a tuturor funcţiilor preşedintelui României, Traian Băsescu” este adresat preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu şi preşedintelui camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Geoană a spus că nu se aşteaptă ca toate punctele din plângere să fie susţinute când petiţia a fost trimisă Curţii Constituţională după dezbaterea parlamentară.  Acuzaţiile variază de la încălcări ale Constituţiei ca rezultat al “regimului autoritar” al lui Băsescu; la acţiuni care se pare că au încălcat separarea puterilor prevăzută de Constituţie; la uzurparea autorităţii Parlamentului pentru a crea agenţii guvernamentale; la exploatarea serviciilor de informaţii şi alte oficii guvernamentale în scopuri politice, printre alte acuzaţii mai mici sau mai mari.

3. (SBU) Geoană le-a spus reprezentanţilor diplomatici că “duhul a ieşit din lampă” şi că a sosit timpul pentru a crea o nouă balanţă în cadrul instituţiilor care guvernează România. L-a descris pe Băsescu ca fiind “singurul catalizator” al scandalului politic, atacând sistematic Constituţia, instituţiile şi partidele politice ale opoziţiei chiar din prima zi de când a fost ales preşedinte. Băsescu a devenit tocmai sursa corupţiei pe care pretinde că vrea să o elimine, potrivit lui Geoană. Preşedintele PSD a declarat că în timp ce componentele legale ale acuzaţiilor aduse lui Băsescu erau infracţiuni grave, mai erau şi plângeri “în afara Constituţiei” şi care nu putea fi foarte bine dovedite. De exemplu, Geoană a citat formarea unui Guvern dintr-o altă majoritate decât cea care a fost aleasă în 2004 şi, folosind serviciile de informaţii trage cu urechea la conversaţiile oponenţilor lui Băsescu. Strategia PSD este să îi furnizeze Curţii Constituţionale, care este mandatată de Constituţie să dea o hotărâre fără caracter obligatoriu la acuzaţiile care vizează suspendarea, o paletă de acuzaţii din care cele mai convingătoare argumente pot fi supuse la vot într-o sesiune comună a Parlamentului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult