Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete WikiLeaks: Rusia, ingrijorata de orientarea proromana a lui Mihai Ghimpu

WikiLeaks: Rusia, ingrijorata de orientarea proromana a lui Mihai Ghimpu

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Rusia era îngrijorată de orientarea proromână a preşedintelui Parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, şi de faptul că acesta ar fi putut face declaraţii stânjenitoare pentru Moscova, susţine preşedintele Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, potrivit unei note diplomatice publicate de WikiLeaks.

Marian Lupu i-a povestit ambasadorului american că a avut o întâlnire secretă, la 5 septembrie 2009, la Frankfurt, cu un reprezentant al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, potrivit unei note diplomatice obţinute de WikiLeaks şi publicate de cotidianul The Guardian, în ediţia electronică. Cea mai mare parte a întâlnirii s-a concentrat pe îngrijorările Rusiei cu privire la orientarea proromână a lui Ghimpu. Lupu susţine că i-a spus acestuia să nu îşi facă griji în privinţa lui Ghimpu. Rusul ar fi menţionat viitoarea întâlnire a şefilor de stat din CSI (Comunitatea Statelor Independente) din 9 octombrie 2009 de la Chişinău şi îngrijorările sale cu privire la faptul că Ghimpu, care urma să reprezinte cel mai probabil R.Moldova (în calitatea sa de preşedinte interimar) ar putea „spune ceva deranjant”. Lupu a declarat că el personal a lucrat cu Ghimpu la declaraţia publică a acestuia şi a dat asigurări că nu este nimic inadecvat. El i-a spus, de asemenea, ambasadorului american, că îi va transmite lui Ghimpu că trebuie să fie atent la ceea ce spune.

În timpul celor 45 de minute de conversaţie cu reprezentantul lui Medvedev, rusul a menţionat de câteva ori posibilitatea unor alegeri anticipate în 2010 în R.Moldova. Lupu a presupus că ruşii au aceste informaţii de Vladimir Voronin (liderul PCRM şi fost preşedinte al ţării) şi le-a interpretat drept un indiciu că PCRM ar avea o strategie pentru a forţa alegerile anticipate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult