În legătură cu ”Aurora Boreală” văzută ieri din România și Ungaria, precum și din mai multe țări europene – fenomen polar specific celor doi poli magnetici ai Pământului, Artica și Antarctica nu la paralela 45 și mai jos, Croația, Bulgaria, Grecia, Italia au apărut mai multe speculații că ar avea legătură cu sistemul HAARP
”Aurora Boreală” observată în România, dar și în Polonia, Cehia, Ungaria sau Olanda, dar și în alte țări, coincide cu un experiment HAARP, derulat între 4 și 7 noiembrie.
Reprezentanții proiectului au transmis că există posibilitatea observării unei lumini roșii (sau verzi în unele cazuri) pe cer, la distanțe de sute de kilometri.
Aurora Boreală: Posibile explicații
Fizicianul Cristian Presură a scris că măsurătorile realizate în ultimele zile arată valori maxime ale unor indicatori, exact în data de 5 noiembrie.
”Pozele cu cerul rosiatic au fost facute si in tari apropiate (Ungaria, Cehia) si chiar Olanda. Oamenii au vazut cu ochii lor.
Adrian Șonka, astronom la observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu, a vorbit și el despre fenomen, la Antena 3.
„Pentru noi, în România, este un fenomen rar. Ultima oară când s-au văzut aurore așa ușor a fost cam prin 2015 și înainte, cam prin 2003.
Ce s-a văzut în noaptea anterioară este cu mult mai intens, decât până acum. Este rar pentru că în mod normal nu ar trebui să se vadă de aici, ci din jurul polilor magnetici”, a spus Adrian Șonka.