Acasa Zvonul Zilei Centru de pregătire pentru piloții ucraineni în România ?

Centru de pregătire pentru piloții ucraineni în România ?

scris de D.S.S.
1.508 Afisari

Europa de Est va găzdui un centru de pregătire pentru piloții ucraineni care vor zbura pe avioane de luptă F-16. Anunțul a fost făcut de oficialii olandezi. Analiștii militari speculează că centrul ar putea fi înființat chiar în România. Țara noastră este singura din zona est-europeană care deține astfel de aparate de zbor. 

Ministerul olandez al Apărării a anunțat oficial că Olanda, împreună cu Danemarca, având sprijinul Statelor Unite, lucrează la înființarea unui centru de pregătire pentru piloții ucraineni care vor zbura pe avioane de luptă F-16 „Fighting Falcon”. Potrivit Ministerului Apărării din Olanda, pregătirea piloților Kievului va avea loc într-un stat membru NATO din Europa de Est. La ce țară se referă olandezii? Posibil la Polonia, care are în dotare astfel de aeronave, dar poate chiar la România, pentru că suntem, de fapt, singura țară est-europeană care deține F-16. Forțele Aeriene Române au achiziționat recent 32 de avioane F-16 „Fighting Falcon” din Norvegia, cu aproape 400 de milioane de euro, și încearcă să instruiască un număr mare de piloți într-un timp scurt. Țara noastră mai are o escadrilă de 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, după ce a retras din serviciu luna trecută bătrânele MiG-21 LanceR.

Bulgaria a contractat cea mai modernă versiune a F-16 Block 70 „Viper”, dar se confruntă cu întârzieri mari privind livrările. Transferul de avioane de luptă F-16 a primit undă verde de la Washington, după ce președintele Joe Biden a precizat că a primit asigurări ferme din partea Kievului că aparatele de zbor nu vor fi trimise peste Rusia. Moscova a criticat însă dur decizia. Ambasadorul Rusiei la Washington a spus că transferul avioanelor F-16 în Ucraina ridică semne de întrebare cu privire la implicarea NATO în conflict și că țările occidentale continuă pe calea escaladării, plină de riscuri colosale pentru ele. Piloții ucraineni ar putea începe să se antreneze pentru a pilota avioane de luptă F-16 produse în Statele Unite chiar din această vară, a declarat ministrul olandez al apărării pentru Reuters. Olanda și Danemarca conduc o coaliție internațională pentru a instrui piloți și pentru a furniza F-16 Ucrainei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS