Acasa Zvonul Zilei Cunostinte vechi, interese noi cu parfum de bani publici

Cunostinte vechi, interese noi cu parfum de bani publici

scris de Ștefan Constantinescu
178 afisari
Raportul Curtii de Conturi pe 2015  pentru Institutul Cultural Roman arata ca in urma cu un an echipa condusa de Lilian Zamfiroiu, presedintele de la acea data al respectivei institutii, a incheiat o serie de contracte de prestari servicii administrative cel putin ciudate, lucru consemnat la vremea respectiva si de presa: „Poate pentru că nu fusese suficient contractul încheiat la finele anului trecut, de aproximativ 30.000 eur pentru tot felul de lucrări de „reparaţii” în ICR făcut cu SC Nico Electroservice SRL, prin care instalatori, tâmplari, zidari și fochiști erau plătiți cu 4032 lei/lună, Zamfiroiu și gașca care ia decizii de acest fel în ICR s-au gândit să repete figura și în 2014. Dacă tot a mers!
Aşadar, conducerea ICR încheie un nou contract în 2014, pe aceleaşi tipuri de servicii, nici mai mult nici mai puţin decât pe suma de 154 541 lei (inclusiv TVA), adică aproximativ 34 000 eur, reprezentând contravaloarea „serviciilor de reparaţii curente şi întreţinere a clădirii, a centralelor termice, instalaţiei electrice, sanitare, de gaze şi aer condiţionat, întreţinere spaţiu grădină”, aferente sediilor ICR din Bucureşti – Aleea Alexandru şi str. Biserica Amzei.
Tot 10 persoane (instalator, fochist, tâmplar, electrician, lăcătuş mecanic, zidar şi alţi muncitori necalificaţi) pentru lucrări pe care, teoretic şi practic, aceştia le-au executat sau cel puţin le-au realizat în mare parte, la finele anului 2013.
Prejudiciul produs ICR era de peste 294.000 lei. Chiar daca Zamfiroiu isi da demisia de la conducerea ICR la inceputul lui 2015, cei care erau mentionati in raportul Curtii de Conturi ca fiind responsabili de acest prejudiciu, raman. Printre ei si Liviu Jicman, vicepresedinte ICR propus din partea PNL, un apropiat al lui Lilian Zamfiroiu, dar si mai apropiat Irinei Cornisteanu, actuala propunere a PNL pentru aceeasi functie de vicepresedinte ICR.
Aceeasi Curte de Conturi constata in 2016 ca prejudiciul consemnat cu un an in urma si produs in 2014 de echipa din care facea parte si Liviu Jicman nu numai ca nu a fost recuperat, dar a creat penalizari si litigii pentru institutie.
Pentru a scapa de consecinte, Jicman incearca in 2016 sa isi gaseasca un post in alta institutie. Mai intai, in guvern, in departamentul Centenar, conform surselor din guvern. Demersul a esuat, dar efortul de a scapa de plata prejudiciului produs ICR din bani publici, a continuat. Asa a ajuns, in decembrie 2016, directorul Muzeului National Cotroceni.
Jicman pleaca, prejudiciul ramane. E bine sa stie viitorul presedinte ICR, indiferent cine va fi el, ca institutia pe care o va conduce are de recuperat ceva bani de la fosti angajati.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult