Acasa Zvonul Zilei De ce s-a dus Iohannis la CNSAS ? (foto)

De ce s-a dus Iohannis la CNSAS ? (foto)

scris de Z.V.
22 afisari

După vizita în depozitele unde CNSAS păstrează dosarele fostei Securităţii Klaus Iohannis a postat pe Facebook următorul mesaj:

iohannis la cnsas„Vizita la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a fost un bun prilej pentru a cunoaște problemele acestei instituții, modul în care funcționează, performanțele și nereușitele sale. Trebuie subliniată importanța CNSAS în cadrul eforturilor de clarificare a trecutului comunist şi de vindecare a efectelor acestuia, prin cunoaştere, asumare şi dreptate făcută victimelor. CNSAS nu are doar o misiune științifică sau de verificare a diverselor persoane aflate în funcții publice, ci are și un rol educativ și informativ pentru noile generații.”

Reprezentanţii CNSAS i-au prezentat şefului statului, la finalul vizitei, câteva dosare ”edificatoare” pentru arhiva CNSAS.

Unul dintre aceste dosare, intitulat ”dosar personal” şi având antetul Ministerului Afacerilor Interne, avea trecut pe copertă numele lui Mihai Alexandru Vişinescu. Un alt dosar era pe numele lui Gheorghe Enoiu, intitulat tot ”dosar personal”, şi având specificaţia ”cadre MAI”.

Claudiu Octavian Secaşiu i-a prezentat şefului statului dosarele, aflate pe o masă, în interiorul depozitului de arhive, precizând că printre ele se află şi ”dosare intersante de cadre, care a ajuns mai greu la CNSAS”.

Secaşiu s-a referit la dosarul unui torţionar celebru, Gheorghe Enoiu, ”care a ajuns în instanţă abia după ce CNSAS a reuşit, printr-un protocol cu Ministerul de Interne, să intre în posesia lui”.

”Altfel, era un cerc închis şi dosarele nu puteau fi studiate pentru a fi transmise instanţei”, a spus Secaşiu despre acest dosar.

Klaus Iohannis a mai văzut un dosar penal al unui comunist în ilegalitate, care a finanţat partidul şi care, în detenţie fiind, încerca să intre în legătură cu familia.

Secaşiu a povestit că acesta a încercat să ia legătura, din închisoare, cu familia, prin orice mijloace.

Reprezentantul CNSAS i-a arătat preşedintelui Iohannis, ataşată la dosar, o bucată de material de la o haină, pe care acesta scrisese mesajele sale către familie si a povestit că cei din pentenciar au interceptat mesajele. Secaşiu a mai spus că persoana respectivă a murit în detenţie.

Un alt document prezentat şefului statului a fost o ”carte neagră” despre organizaţia Legionară, făcută în timpul colonelului Crăciun, sub forma unei Evanghelii, potrivit lui Secaşiu.

Iohannis a mai văzut un document privind deportatea medicilor germani din România, o statistică făcută privind ponderea populaţiei germane care a fost dusă la muncă în URSS. Octavian Secaşiu a afirmat că, în urma unei percheziţii făcută la Biserica Neagră, s-a recuperat un recensământ făcut de Biserica Evanghelică, care a reuşit inventarierea, pe localităţi, a populaţiei care a fost ridicată şi deportată în URSS şi a celei care a reuşit să se întoarcă

Gurile rele spun că de fapt, Iohannis s-a dus la depozitul CNSAS să vadă cu ochii lui propriul dosar.

dosar cnsas iohannis

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult