Acasa Actualitate-InternaSocial Ziua Regatului: Pe cine a decorat Regele Mihai

Ziua Regatului: Pe cine a decorat Regele Mihai

scris de Laurentiu Banches
242 Afisari

Cu ocazia zilei istorice de 10 mai, mai multe personalităţi române şi nu numai au fost decorate de Casa Regală cu diverse distincţii la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

Familia regala la statuia lui Carol I (foto: familiaregala.ro)

Printre persoanele decorate vineri dimineaţa de Regele Mihai se numără Călin Popescu-Tăriceanu, Theodor Paleologu, Puiu Haşotti, Cătălin Ionescu-Arbore, pictorul Ştefan Câlţia, Cristian Hera şi ambasadorii Spaniei şi republici Cehe în România, Estanislao de Grandes Pascual şi respectiv Jiří Šitler.

Astfel, potrivit Mediafax, directorul Operei Naţionale Bucureşti, Cătălin Ionescu-Arbore, senatorul Puiu Haşotti şi deputatul Theodor Paleologu au primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Pictorul Ştefan Câlţia, ambasadorul Republicii Cehe în România, Jiří Šitler, şi ambasadorul Spaniei în România, Estanislao de Grandes Pascual, au primit Crucea Casei Regale a României. De asemenea, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi academicianul Cristian Hera au primit Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo”. Distincţiile au fost înmânate de Regele Mihai, în timp ce Principesa Margareta şi Principele Radu au asistat la eveniment.

La ceremonia care a început prin intonarea imnului regal, Cătălin Ionescu-Arbore a fost decorat pentru aducerea muzicii de operă în societatea românească profundă, pentru curajul cu care a îmbogăţit constant repertoriul Operei Naţionale Bucureşti şi pentru exemplara colaborare cu Casa Regală. Puiu Haşotti a fost distins pentru susţinerea constantă a valorilor şi principiilor coroanei, în mod public, cu independenţă şi curaj, în Parlament şi în societatea civilă, dar şi pentru iniţiativele sale legislative care promovează modernizarea României prin forţe proprii, dar şi asumarea viitorului european comun.

Theodor Paleologu a fost decorat pentru perseverenţa şi demnitatea cu care a susţinut public valorile Familiei Regale, pentru activitatea diplomatică şi guvernamentală în sprijinul integrării României în Uniunea Europeană şi pentru efortul de a profesionaliza munca politică. În timp ce Ştefan Câlţia a fost decorat pentru activitatea sa artistică fructuoasă, care a dus arta românească peste hotare, dar şi pentru îmbogăţirea colecţiei de artă contemporană a Familiei Regale prin contribuţiile sale generoase.

Ambasadorul Spaniei, Estanislao de Grandes Pascual, a fost distins de Casa Regală a României pentru că a dat un exemplu de cooperare economică fructuoasă în anii în care Spania a devenit a doua casă pentru mulţi români. De asemenea, ambasadorul Republicii Cehe în România, Jiří Šitler, a fost decorat, printre altele, pentru că a contribuit la prezentarea publică a adevărului istoric despre rolul armatei române în eliberarea Cehoslovaciei.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost decorat pentru activitatea guvernamentală şi politică în slujba integrării României în Uniunea Europeană, a relansării economice şi financiare a ţării şi a profesionalizării instituţiilor statului, pentru exemplul de onestitate de care dă dovadă în viaţa publică, pentru respectul pe care îl are faţă de alegători şi atitudinea princiară pe care o are faţă de idealurile liberalismului şi democraţiei, dar şi pentru curajul cu care a pus în mişcare cu adevărat procesul de restituire a proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

Cristian Hera a fost distins pentru că a făcut România cunoscută în întreaga lume prin talentul şi profesionalismul său în domeniul ştiinţei solurilor şi a agriculturii de înaltă specializare, pentru demnitatea şi corectitudinea care l-au caracterizat în funcţiile de conducere deţinute în organizaţii interne şi internaţionale, dar şi pentru valorile pe care le promovează în activitatea Academiei Române.

Evenimentul a făcut parte din manifestările din luna mai cu ocazia sărbătoririi zilei isorice de 10 mai. Această zi este atât ziua în care Carol I al României a devenit Principele României în 1866, dar şi ziua la care, în 1881, a avut loc ceremonia de încoronare ca Rege al României. În 1866, la 10 mai, Carol I de Hohenzollern–Sigmaringen, al doilea fiu al Prinţului Carol-Anton de Hohenzollern şi al Josephinei, fiica Marelui Duce de Baden, a sosit la Bucureşti, la solicitarea guvernului României. Astfel, România alegea monarhia constituţională, proclamându-l pe Carol I ca Domn şi Prinţ al Ţării. Sub conducerea acestuia, România şi-a câştigat în 1878 independenţa de stat, proclamându-se Regat la 26 martie 1881, iar Festivităţile de Încoronare au avut loc la 10 mai 1881.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult