Acasa Cultura-ReligieCultura Băsescu pentru R Moldova: Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o!

Băsescu pentru R Moldova: Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o!

scris de M.A.
285 Afisari

Traian Băsescu a afirmat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că marea majoritate a populaţiei R Moldova nu vrea unirea cu România, însă moldovenii pot cere unirea şi o vor avea..

Băsescu pentru R Moldova: Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o!

Băsescu pentru R Moldova: Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o! (foto: frontpress.ro)

„Este şi o problemă în ceea ce priveşte Constituţia Republicii Moldova, în ea se vorbeşte doar despre moldoveni şi limba moldovenească”, a afirmat Băsescu. El şi-a manifestat speranţa că „o corectare” în acest sens va porni din partea Republicii Moldova, transmite Mediafax.

„Eu sper şi cred că de la cetăţenii Republicii Moldova trebuie să pornească corectarea. Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova un filon sănătos de români, dar marea majoritatea a populaţiei nu doreşte unirea cu România. Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o”, a declarat Băsescu.

Acesta a adăugat că în România nu există niciun partid care să nu dorească unirea, dar în Republica Moldova cel mai mare partid este antieuropean şi anti-NATO.

România vrea unirea, dar nu o vrea Republica Moldova. Nu aveţi încă o majoritate critică, dar dacă o veţi avea, atunci vă spun nu va fi nicio piedică de aici, din România„, a conchis Băsescu.

Acum, pentru că s-a ridicat problema Republicii Moldova, vreau să ştiţi că, dincolo de lucrurile importante pe care le-aţi ridicat, România a avut o politică extrem de consistentă în a începe să ajute Republica Moldova în drumul ei către Uniunea Europeană. Îmi aduc aminte, la 1 ianuarie 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană – şi puteţi să verificaţi documentele Consiliului European din 2007 – acolo nu se vorbea niciodată despre Republica Moldova, ci se fixa ca obiectiv un proces de integrare a Balcanilor de Vest. Au fost mai bine de doi ani de muncă continuă a diplomaţiei româneşti pentru ca în documentele Uniunii Europene să apară şi perspectiva europeană a Republicii Moldova. Astăzi putem spune aproape că am reuşit. Vilniusul va fi momentul în care Republica Moldova va semna Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană şi Acordul de asociere la Uniunea Europeană. Sper că va veni foarte curând, după momentul Vilnius şi Acordul pentru libera circulaţie a cetăţenilor din Republica Moldova în teritoriul Uniunii Europene, să poată circula fără vize. Am vrea şi Ucraina să facă paşi cât mai rapizi către Uniunea Europeană – şi îi va face şi ea la Vilnius – pentru că avem o comunitate românească mare. Deocamdată, ceea ce ştim cert şi putem susţine fără să deranjăm pe nimeni, este că în Uniunea Europeană ne putem întâlni toţi – şi românii din Serbia, şi românii din Republica Moldova şi românii din Ucraina.

Cu românii din Ungaria ne-am întâlnit deja în Uniunea Europeană, suntem, şi unii, şi alţii, cetăţeni europeni. Dar, cu privire la Moldova şi Ucraina, sigur, pe noi ne deranjează faptul că în Ucraina se încearcă această împărţire a românilor între moldoveni şi români.

Eu fac un apel la vorbitorii de limbă română din Ucraina să înţeleagă că sunt români şi ei şi să se declare români, şi nu moldoveni. Dar aici există o dificultate: atâta timp cât în Constituţia Republicii Moldova se vorbeşte de moldoveni, de limba moldovenească, acest lucru este un impediment, iar eu sper că majoritatea proeuropeană din Parlamentul de la Chişinău va lua în dezbatere şi acest subiect despre care am discutat şi cu preşedinţii partidelor din Alianţă, am discutat şi cu preşedintele Timofti, am discutat şi cu prim-ministrul Leancă, şi cu fostul prim-ministru Filat.

Deci, cred că în primul rând de la cetăţenii Republicii Moldova trebuie să plece corectarea istoriei în propria Constituţie. Şi aş vrea să mai avem un moment al sincerităţii, pentru că eu nu mi-am propus decât să vă spun ce gândesc şi ce cred, astăzi, şi aproape am terminat, dar vreau să vă mai spun un lucru: vorbim de unirea Republicii Moldova cu România.

Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova şi un filon sănătos, care merge către acest lucru, dar cei care reprezentaţi aici asociaţii din Republica Moldova puteţi s-o spuneţi deschis aici: majoritate populaţiei, în acest moment, nu doreşte unirea cu România. Iar eu spun ce am mai spus la întrebarea unei tinere, la Chişinău, acum câteva săptămâni – le spun cetăţenilor Republicii Moldova: cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o, pentru că dacă în România nu există, indiferent de abordarea ideologică, nu există niciun partid românesc care să nu vrea unirea, cum nu există niciun partid românesc care să fi fost împotriva intrării României în Uniunea Europeană şi în NATO, dar în Republica Moldova aveţi cel mai mare partid din Republica Moldova – Partidul Comunist, care este antieuropean, anti-NATO şi este pentru integrarea Republicii Moldova în Eurasia.

Deci, adesea am văzut această abordare şi mi s-a părut necinstită, eu ştiind care sunt realităţile Republicii Moldova. Dar România vrea unirea cu Republica Moldova? Iar eu vă spun: da, România o vrea, dar nu o vrea Republica Moldova. Nu aveţi încă o majoritate critică, iar dacă aţi dovedi acest lucru vă asigur că nu ar fi nicio piedică în România. De aceea, noi susţinem că soluţia, pentru moment, este Republica Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde ne vom întâlni şi acolo unde nu veţi fi nevoiţi să mai plătiţi pentru o viză de România 500 de euro. Şi asta e o problemă pe care sper să o ridicaţi Guvernului, când va veni ministrul de Externe aici, reducerea taxelor consulare pentru cetăţenii Republicii Moldova”.

8 comentarii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 12-08-2013 - 15:56

Asta e ca in chestia cu miss univers care nu se culca cu nimeni pentru ca nimeni nu-ndrazneste sa „se dea” la ea. Dupa atita timp de „statut”, ajungi sa-ti iesi din pepeni si sa spui celui acaruia-i rusine si doar sa ridice ochii la tine : dar hai o data si-ndrazneste, ce esti asa de prost, nu vezi ca-s in calduri, boule! Si nici asa, sfiosul nu-ndrazneste ca i-e frica ca n-o sa i se scoale! De-asta nu ne unim cu Basarabia. Astia, moldovenii, fac pe ei de rusine numai la gindu ca pot sa fie in acelasi „apartament” cu Adelina Pestritu, Gina Pistol, Andreea BALAN, Alex. Stan, Antonia, Ghenea, Lesko, etc. Dupa ce ca si asa mirosim a saracie, a transpiratie si a jeg, mai ne vin si astia pe cap. Cum s-o traduşi în moldiovieniascî viersurili aiaste : ”Ce te uiţi aşa, du-te-n pana mea!”, ”Iubi, iubiţel, scoate banii de la bancă, să-ţi arăt că nu-s ţărancă, bagă cardu-n bancomat, să-mi arăţi că eşti bărbat”, ”Sunt bună, bună de tot, altcumva să fiu nu pot!”, ”Tatăl meu este boier, că mi-a luat elicopter!”, ”Sunt bărbat de calitate, super-calitate. La mine gîndeşte capul şi cîştig banii cu sacul”. Aiaste viersuri ieste facute de un ieminiescu auhtonton cari-mi plaşi nie, di se numielşti manilist, făi!

Salut 12-08-2013 - 16:29

Din ciclul
Unde/cine ne mai sunt basistii?

„Fostul corespondent de Iaşi al „Evenimentului Zilei” s-a lansat cu o ştire care a făcut carieră în presa absurdului şi în cea bulevardieră. El a fost autorul ştirii despre găina care a născut pui vii. Se spune că ştirea ar fi fost inventată împreună cu alţi câţiva jurnalişti în timpul unui chef într-un restaurant. Oricum, topul ştirilor tâmpite din România i-a adus noroc lui Iulian Chifu. În scurt timp, găina sa a fost violată iar autorul a fost promovat în rândul analiştilor politici. În timp ce găina sa se pregătea să nască a doua oară, Iulian Chifu a fost promovat consilier al preşedintelui Traian Băsescu. Contribuţiile sale excepţionale pot fi depistate foarte uşor în limbajul şi ideile lui Traian Băsescu.”

pathfinder 12-08-2013 - 16:33

… fi-rati ai dreaqu de basisti …
–––––––––––––––––––––––––––––––––-
SEMNAT:
SalutVoiosDePionier
Spitalul 9 (sau nu ?!?)

Salut 12-08-2013 - 16:40

Din ciclul:

Asta (ne) este presedinte

„Băsescu şi-a început discursul dând replica unui participant la eveniment, care a întrebat de ce este lăsat premierul ungar Viktor Orban „să circule liber” în judeţele Harghita şi Covasna. Drept răspuns, Traian Băsescu a spus, vizibil iritat: „Dacă nu v-a plăcut, de ce nu l-aţi fluierat? Nu o să vină Guvernul să-l fluiere”.”

urbos 12-08-2013 - 19:54

Atata poti ma infantilule?

UnUL 12-08-2013 - 20:01

Infantil? Cred că ai căutat vreo 2 ore în dicționar până ai dat peste cuvântul ăsta. Oricum, e tot atât de sigur că eu nu sunt infantil pe cât e de sigur că tu ești i m b e c i l și mitocan.

UnUL 12-08-2013 - 20:18

Urbășinel, ești dus rău de tot cu pluta. Mă întreb dacă reprezinți superlativul t â m p e n i ei, sau ești doar o lichea în solda lui Felix. Oricare ar fi răspunsul la această întrebare, este evident că suferi de orbul găinilor și privești realitatea (Nu postul Realitatea!) prin oglinzi deformante. Trăiești într-un univers paralel, doar al tău, fără nicio legătură cu realitatea concretă și palpabilă. Diagnosticul psihiatric în acest caz este cel de „autism” (=stare patologică caracterizată prin ruperea contactului cu realitatea) și ar necesita un tratament de urgență.

mircea 12-08-2013 - 21:26

a rumegat MALACU si a inceput sa se balige pe toti

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult