Acasa Cultura-ReligieCultura Okiagari Koboshi: Festival japonez la Colegiul „Ion Creangă”

Okiagari Koboshi: Festival japonez la Colegiul „Ion Creangă”

scris de Laurentiu Banches
307 Afisari

Pe 5 şi 6 Mai se va desfăşura Festivalul cultural „Okiagari Koboshi”, organizat de clasele de limbă japoneză ale colegiului „Ion Creangă” din Bucureşti.

Afis Okiagari Koboshi

După succesul festivalului „O mie de cocori” de anul trecut, elevii şi profesorii colegiului bucureştean revin în acest an cu un festival care va îmbina un spectacol tradiţional pe 5 mai, cu unul modern pe 6 mai. Okiagari Koboshi sunt păpuşi tradiţionale japoneze originare din regiunea Aizu din prefectura Fukushima a căror istorie se întinde pe mai mult de 4 secole. Asemeni locuitorilor din regiunea afectată în 2011 de dubla catastrofă naturală, aceste păpuşi sunt realizate astfel încât ori de câte ori sunt doborâte să revină la poziţia iniţială. Păpuşile sunt construite prin umplerea unei matriţe de lemn cu hârtie tradiţională japoneză (washi) topită, pe care apoi se desenează o faţă fericită. În prefectura Fukushima, familile cumpără okiagari-koboshi pentru fiecare membru al familiei şi una în plus să reprezinte faptul că îşi doresc mereu ca aceasta să fie lărgită. Aceste păpuşi aducătoare de noroc sunt văzute de japonezi ca fiind simboluri ale perserverenţei, tenacităţii, tăriei de caracter şi a stăruinţei.

Programul zilei de 5 mai a festivalului „Okiagari Koboshi” se va axa îndeosebi pe activităţi tradiţionale. Astfel, de la 10:45, când va fi ceremonia de deschidere, şi până la 19:00 participanţii vor putea lua parte la momente de dans şi muzică tradiţională, la ateliere de origami, kirigami, washiningyou, kusudama, kitsuke, shodou, shougi, igo, ikebana, furoshiki şi zmee japoneze specifice zilei de 5 mai, Koinobori. În Japonia, pe 5 mai se sărbătoşte Ziua Copiilor din 1948, când a fost transformată în sărbătoare naţională. Cu toate că sărbătoarea se numește Ziua Copiilor, acest festival este indeosebi pentru băieți. Familiile japoneze cu băieți atârnă, în afara caselor lor, panglici reprezentând crapi, simbol al puterii, și expun armuri și păpuși reprezentând samurai în interiorul casei.

Deşi în general va găzdui activităţi tradiţionale  în ziua de 5 mai, la festivalul de la colegiul „Ion Creangă” nu vor lipsi Harajuku Maid Cafe, Obake Yashiki (casa bântuită) şi proiecţii anime. Cu acestea ve veţi putea reîntâlni şi în ziua de 6 mai de la ora 10:30 şi până  la 18:00, alături de alte activităţi contemporane precum karaoke, jocuri video sau un atelier de dans modern.

Luna Mai va fi o lună în care în Bucureşti vor avea loc mai multe evenimente culturale cu specific japonez. Află mai multe despre acestea accesând link-ul de aici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult