Acasa InternationalBasarabia Ce s-a mai întâmplat pe la Chişinău

Ce s-a mai întâmplat pe la Chişinău

scris de Marius Bâtcă
188 Afisari

Viaţa de pe malurile Bâcului merge înainte, chiar dacă nu există încă semnale clare că va fi ales un preşedinte.


Intrarea in Chisinau

Foto: chisinau.md


Pentru cei care nu ştiu, Bâc este râul care străbate Chişinăul şi, dacă tot a fost adus în discuţie, merită spus că primarul municipiului, Dorin Chirtoacă, aşteaptă să i se pună pe masă, în cel mult o lună, un program de reabilitare a lacurilor din capitala R. Moldova şi a râului Bâc. Viceprimarul Nistor Grozavu a amintit că, în 2010, a fost elaborat un proiect de curăţare a albiei râului Bâc. Acesta nu a putut fi, însă, pus în aplicare în lipsa proiectului de amenajare a malurilor. De ani buni, locuitorii oraşului se plâng de faptul că râul a fost transformat într-o adevărată groapă de gunoi, iar mirosurile din timpul verii sunt de nesuportat. Nu ştiu cum este la Chişinău, dar îmi aduc aminte de mirosul Dâmboviţei, la începutul anilor ’80.

Tot la capitolul mizerii, preşedintele Congresului comunităţilor ruseşti din R. Moldova, Valerii Klimenko, a declarat pentru ziarul moscovit Nezavisimaia Gazeta, că ruşii ar putea să emigreze din R. Moldova, dacă va urma integrarea cu Uniunea Europeană şi, respectiv, România. Cât ar fi de bine sau de rău, trageţi dumneavoastră concluziile.

Creşte preţul gazelor

Cert e un lucru. La Chişinău e sărăcie şi cresc preţurile. Iar sărăcia împinge oamenii la lucruri nesăbuite: în oraşul Zelenograd, regiunea Moscovei, a fost arestată în flagrant o cetăţeancă a Republicii Moldova în vârstă de 39 de ani, care şi-a vândut fiul pentru 30.000 de euro.

Cine este de vină pentru situaţia asta? Vladimir Voronin, la întâlnirea cu şeful OSCE, spune că vina aparţine actualei alianţe de guvernare: „Populaţia ţării a ajuns în pragul sărăciei şi incapacităţilor de plată, pe fundalul unor aşa numite ‘reforme economice şi sociale’ ale guvernării actuale. Veniturile populaţiei care nu acoperă minimul necesar, cum ar fi serviciile comunale, procurarea de produse şi servicii de primă necesitate, lanţul scumpirilor şi imposibilitatea guvernului de a schimba lucrurile în acest sens, toate împreună, crează tot mai multă panică în rândurile cetăţenilor ţării”.

Însă, purtătorul de cuvânt al premierului, Igor Volniţchi, îi bate obrazul, spunând că este vina comuniştilor: „Creşterea preţurilor actuale are loc datorită contractului negociat de comunişti în decembrie 2006 cu Gazprom, care prevede că tarifele la gaze vor creşte la fiecare trei luni. După cum bine ştiţi, scumpirea gazelor duce la creşteri de preţuri în lanţ (…) Declaraţiile comuniştilor lansate în conferinţa PCRM de astăzi sfidează orice bun simţ şi sunt o bătaie de joc faţă de cetăţeni. Comuniştii şi-au prezentat visele ca nişte realităţi înregistrate”.

Între est şi vest

Aflându-se la Chişinău, după ce a trecut mai întâi pe la Moscova şi Kiev, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, care deţine în acest an preşedinţia OSCE, va merge şi la Tiraspol. „Situaţia nu este tocmai roză”, a apreciat Audronius Azubalis atitudinile celor două ţări-garante la procesul de reglementare a conflictului îngheţat de pe Nistru. Cu toate acestea, preşedintele în exerciţiu al OSCE crede că în discuţiile cu liderii de la Tiraspol se va ajunge la “dialog”. În orice caz, de dialog a avut parte în R. Moldova şi cu premierul Vlad Filat, şi cu preşedintele interimar Marian Lupu. Cu care a discutat tot despre subiectul transnitrean. La rândul său, vicepremierul moldovean, Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a solicitat implicarea OSCE pentru eliberarea lui Ernest Vardanian şi a lui Ilie Cazac din detenţia autorităţilor de la Tiraspol, care îi acuză de spionaj.

Aflat şi el în capitala Republicii Moldova, unde s-a întâlnit cu Lupu şi Filat, Mevlut Cavusoglu, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a vorbit despre succesele înregistrate în R.Moldova, pe plan intern şi extern, exprimându-şi convingerea că alianţa de guvernare va găsi soluţii pentru depăşirea problemelor cu care se confruntă statul. „Este a doua vizită oficială la Chişinău, după învestirea mea în funcţie de Preşedinte APCE la începutul anului 2010, şi am observat în acest răstimp o dinamică pozitivă în dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Sper că veţi reuşi soluţionarea tuturor problemelor, cu care vă confruntaţi, pentru a realiza programul de guvernare de patru ani, cel puţin”, a declarat Cavusoglu.

Şi ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, s-a remarcat zilele acestea, întâlnindu-se cu preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Printre temele de discuţie s-ar fi aflat “situaţia din Egipt, relaţiile dintre civilizaţii, dintre musulmani şi creştini”, dar şi perspectivele de depăşire a crizei politice din R. Moldova. Dacă a fost bună discuţia, vom vedea în viitor. Interesanat este că Mihai Ghimpu susţine, mai nou, “aude nişte voci, care îi spun că, până la urmă, comuniştii vor vota preşedintele propus de AIE”.

Vlad Filat a anunţat că dă o fugă până la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu Jose Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene, Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European, Stefan Fulle, Comisar european pentru extindere şi politică de vecinătate, şi cu Gunther Oettinger, Comisar european pentru energie.

Vizita premierului vine la scurt timp de la întoarcerea lui Marian Lupu, de la Moscova. Drumul preşedintelui parlamentului nu a fost însă tocmai un succes. Cel puţin, aşa susţine pres rusă, care scrie că omologul Boris Grîzlov l-a tratat cu răceală, Moscova neputând să uite că Lupu nu a vrut să facă alianţă cu comuniştii.Se pare că atât de supăraţi au fost ruşii, că Duma de Stat nu a scris pe site nici măcar un rând despre întâlnire.

Bani americani

Cine ştie? Până la urmă, poate tot răul este spre bine. Mai ales că SUA au anunţat că Republica Moldova va beneficia de un grant de 130 de milioane de dolari, pentru reabilitarea unei porţiuni de drum din traseul naţional. Un Acord în acest sens a fost semnat de către directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului, Valentina Badrajan, şi directorul Administraţiei de Stat a Drumurilor, Vitalie Panurco. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, a declarat că grantul va fi utilizat pentru restabilirea şi îmbunătăţirea unei porţiuni de drum de 93 km a traseului naţional M2, începând de lângă Sărăteni (raionul Teleneşti) şi terminând la intersecţia cu drumul R7 (raionul Soroca).

Iar veştile bune de peste Ocean nu se opresc aici. Influentul senator republican Richard Lugar, membru în Comitetul pentru relaţii externe din Senatul american a propus Congresului să ridice sancţiunile comerciale în baza amendamentului Jackson-Vanik, aplicate Moldovei din perioada războiului rece, pentru se contribui la sprijinirea „ambitiilor occidentale ale Moldovei”.

Rămâne de văzut cine va mai apuca să se bucure, pentru că, potrivit datelor oficiale publicate marţi, “la 1 ianuarie 2011, numărul preliminar al populaţiei stabile în Republica Moldova era de aproximativ 3.560.400 de persoane”, Chişinăul având circa 789.000 de locuitori. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, 1,482 de milioane locuiesc în mediul urban iar circa 2 milioane în mediul rural. Cele mai populte raioane sunt Orhei, cu 125,9 mii de persoane, Cahul – 124,8 mii, Hânceşti – 122 mii şi Ungheni – 117,4 mii de persoane. Datele BNS nu se referă la raioanele din stânga Nistrului şi mun. Tighina.

Informatiile folosite la realizarea acestui material provin de la Parlamentul R.Moldova, Guvernul R. Moldova şi următoarele publicaţii: Unimedia, Jurnal, Timpul si Vocea Basarabiei.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult