Acasa InternationalBasarabia Moldova îşi alege viitorul. Prezenţă bună la Chişinău

Moldova îşi alege viitorul. Prezenţă bună la Chişinău

scris de M.A.
280 Afisari

Alegerile locale din Republica Moldova decurg fără incidente majore. 35,3% din alegătorii înscrişi în listele electorale din Chişinău au votat până la ora 15.15, anunţă biroul electoral Chişinău.

Alegeri in R Moldova (info-prim)

Alegeri in R Moldova (info-prim)

Cei mai activi alegători sunt din sectorul Buiucani cu 36,5%, Râşcani – 36%, Botanica- 35,8%, Centru-35%, Ciocana- 32,7%. În suburbii s-a votat în proporţie de 35,6%, aici cea mai mare prezenţă la urnele de vot o au alegătorii din Condriţa 53,2%, de cealaltă parte, populaţia din oraşul Ghidighici a înregistrat cea mai mică prezenţă la vot – 29,2%, transmite Unimedia.md.

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a informat că până la ora 12.00 au votat 648 062 alegători. Cea mai înaltă rată de prezenţă la urne s-a înregistrat în raionul Donduşeni, de 10996 alegători sau 34,00 %. Cea mai scăzută rată de prezenţă la urne s-a înregistrat în mun. Bălţi, de 18219 alegători sau 17,19 %. În mun. Chişinău au votat 127547 alegători sau 20,81 %. UTA Găgăuzia – 24198 alegători sau 22,49 %. Votarea decurge fără încălcări grave.

Potrivit unui exit-poll, comandat de Publika Tv, până la ora 13.00, rezultatele arată în felul următor:

Pe criteriul de sex, la secţiile de votare s-au prezentat 48,1% bărbaţi şi 51,9% femei.

În ce priveşte categoriile de vârste, cea mai activă a fost cea de 51 şi 65 de ani. Aceştia au fost urmaţi de categoria de vărstă de 36 şi 50 de ani cu o medie de 27,3% iar tinerii cu vârstă cuprinsă între 18 şi 35 de ani au o pondere de 27,1%.

În ce priveşte nivelul de educaţie, cei cu studii medii incomplete au o pondere 7,4%, cei care au absolvit o şcoală generală, 14,8%, iar cei cu studii medii profesionale au o pondere de 29,9%, cei cu studii superioare, au un procentaj de 47,5%.

Vorbitorii de limbă română s-au prezentat la urne în proporţie de 36,9% iar vorbitorii de limbă rusă, în proporţie de 36,1%.

Cei angajaţi la stat s-au prezentat la urne în proporţie de 26,1%, iar cei angajaţi în mediul privat, 28,6 la sută. Pensionarii au venit la secţiile de votare în proporţie de 7,3%, iar elevii în proporţie de 7,7%. Şi şomerii au votat. Aceştia au venit la vot în proporţie de 23,8%.

Votare- R Moldova - 5 iunie 12.30

Votare- R Moldova - 5 iunie 12.30

Pentru ce au votat principalii actori

Dorin Chirtoacă a votat pentru modernizarea municipiului Chişinău – Am votat pentru modernizarea municipiului Chişinău şi pentru continuarea proiectelor începute acum 4 ani, a declarat Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal la Primăria capitalei, care a venit în dimineaţa zilei de astăzi la secţia de votare. Chirtoacă a spus că se aşteaptă ca toţi locuitorii municipiului să participe la scrutin, astfel încît fiecare să spună ce îşi doreşte pentru următorii 4 ani de la instituţia Primăriei şi de la edilul capitalei, specificînd că prezenţa alegătorilor la urne este crucială. Am venit la alegeri cu gînduri frumoase pentru Chişinău şi pentru Republica Moldova, în general, a conchis concurentul electoral. Candidatul PL nu exclude faptul că rezultatul alegerilor locale în Chişinău ar putea fi decis din primul tur al scrutinului, dar a fost de acord cu ideea că s-ar putea desfăşura şi cel de-al doilea tur, în funcţie de opţiunile alegătorilor, notează MOLDPRES.

Dorin Chirtoaca (Moldpres)

Dorin Chirtoaca (Moldpres)

Mihai Ghimpu a votat pentru schimbarea pînă la capăt – Liderul Partidului Liberal /PL/, Mihai Ghimpu, a declarat că a votat „pentru ca schimbarea să fie dusă pînă la capăt”. Împreună cu soţia, preşedintele liberal s-a prezentat în această dimineaţă la o secţie de votare din Chişinău. Întrebat de presă ce trebuie să schimbe viitorul primar al Chişinăului, Mhai Ghimpu a spus că „totul trebuie schimbat, să nu uitaţi că noi avem un fundament sovietic în tot ceea ce ţine şi de drumuri, şi de case. Dar aceste schimbări trebuie făcute treptat şi reieşind din finanţele de care dispune fiecare primărie în parte”. Mihai Ghimpu a apreciat pozitiv prezenţa la vot a cetăţenilor. „Pentru prima dată a trebuit să stau în rînd pentru a primi buletinul de vot”, a spus politicanul. Liderul PL s-a arătat nemulţumit că membrii biroului electoral de la secţia la care a votat nu au înlăturat draperiile de la intrarea în cabina de vot, aşa cum a decis Comisia Electorală Centrală /CEC/, pentru a evita eventiale fotografieri a buletinelor. El nu a exclus că, din acest motiv, ar putea avea loc ilegalităţi în procesul de votare. La ieşirea din secţia de votare, Mihai Ghimpu a răspuns şi operatorilor exit poll-ului, notează MOLDPRES.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a votat pentru continuarea proceselor democratice în Moldova – Liderul PLDM, Vlad Filat, a votat astăzi pentru continuarea proceselor de europenizare şi dezvoltare a Moldovei. Liderul liberal-democraţilor a venit la urnele de vot împreună cu soţia. El e comunicat jurnaliştilor că a votat sincer şi asumat. „Aştept de la alegeri un rezultat care să asigure continuarea proceselor democratice şi de apropiere de Europa a Republicii Moldova. Noi trebuie să obţinem un rezultat maxim, pentru ca toate consiliile să fie funcţionale şi să asigure continuarea proceselor demarate”, a spus Vlad Filat. Filat s-a arătat convins că în capitală totul va fi bine, iar forţele democratice vor învinge. Preşedintele PLDM a spus că îşi va petrece întreaga zi în activitate, atît la sediul partidului, cît şi la Guvern, de unde va monitoriza prestaţia instituţiilor de forţă implicate în menţinerea ordinii în timpul scrutinului.

Igor Dodon a votat pentru un Chişinău prosper – Candidatul PCRM pentru primăria capitalei Igor Dodon a votat astăzi, 5 iunie, pentru un Chişinău prosper, informează MOLDPRES. Candidatul comuniştilor pentru funcţia de primar general al capitalei a venit la urnele de vot împreună cu soţia şi cei doi fii. Dodon a comunicat jurnaliştilor că astăzi a votat pentru un oraş prosper, curat şi cu viitor european. „Familia m-a ajutat să fac alegerea potrivită”, a spus Dodon. Dodon s-a arătat ferm convins de susţinerea electoratului din municipiu şi a spus că după alegeri lucrurile se vor schimba spre bine. El a adăugat că speră că situaţia va fi clară din primul tur şi nu se va organiza turul doi.

Voronin a votat pentru o schimbare cardinală la primăria capitalei – Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a votat astăzi pentru o schimbare cardinală la primăria municipiului Chişinău, informează MOLDPRES. Vladimir Voronin împreună cu soţia au venit în dimineaţa zilei curente la secţia de votare din incinta liceului „Antioh Cantemir”. Solicitat de jurnalişti, Voronin a spus că a votat pentru formaţiunea pe care o conduce şi candidatul acesteia pentru primăria capitalei. „Am votat pentru o schimbare cardinală în Chişinău. Este necesar de măturat, de reparat şi sfinţit în primul rînd sediul primăriei, după care asemenea procedură trebuie întreprinsă în întreg oraşul”, a spus Voronin. Liderul comuniştilor a adăugat că, atît pentru el, cît şi pentru partidul pe care îl conduce, alegerile locale sînt foarte importante, deoarece acum se formează administraţia locală, care stă la baza celorlalte structuri în stat”. „În baza rezultatelor alegerilor locale, vom vedea cum a lucrat partidul nostru în întreaga ţară”, a adăugat Voronin.

Peste 2000 de secţii de votare

Alegeri in Republica Moldova 5 iunie

foto Info-Prim

Peste 2 milioane 600 de mii de alegători cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi, 5 iunie, la urne pentru a-şi alege primarul şi aleşii locali pentru următorul mandat de 4 ani. La Chişinău sunt aşteptaţi la vot peste 660 de mii de alegători. Secţiile de votare sunt deschise de la ora 7.00 şi până la ora 21.00, transmite Info-Prim Neo. În total în Republica Moldovasunt deschise peste 2 mii de secţii de votare, 300 dintre care sunt în municipiul Chişinău. Două secţii de votare sunt deschise la Cocieri, una pentru alegătorii din localitate şi alta pentru alegătorii din Corjova.

Pentru alegerile locale au fost tipărite peste 7 milioane 400 de mii de buletine de vot, dintre care peste 5 milioane 700 de mii în limba română şi peste 1 milion 700 de mii în limba rusă. Banii pentru tipărirea buletinelor sunt din bugetul pentru alegeri, care se ridică la 58 de milioane de lei.

Cel mai lung buletin de vot îl vor primi alegătorii din Comrat pentru a-şi alege consilierii locali. Acesta are 2 metri şi 12 centimetri. Pentru comoditate, buletinul este în formă de broşură cu foi A4. Cele mai scurte buletine au doar 10 centimetri, cu doi candidaţi înscrişi în competiţia electorală. Astfel de buletine sunt în câteva sate din ţară. În capitală buletinul de vot pentru alegerea primarului are lungimea de aproape jumătate de metru, iar cel pentru alegerea consilierilor – 80 de centimetri.

În întreaga ţară vor fi aleşi 4300 de primari şi peste 120 de mii de consilieri.

Cetăţenii Republicii Moldova îşi pot exercita dreptul la vot în baza buletinului de identitate, a paşaportului de tip sovietic sau cu Forma nr. 9 (act de identitate provizoriu). Studenţii şi elevii vor vota la locul de domiciliu sau reşedinţă. Aceştia nu mai pot merge la orice secţie de votare din localitatea în care îşi fac studiile, cu carnetul de student, aşa cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare. Persoanele cu dizabilităţi pot solicita urna de vot la domiciliu, iar persoanele cu deficienţe de vedere votează cu ajutorul unei persoane terţe.

La Chişinău exit poll va desfăşura Centrul de investigaţii sociologice şi marketing CBS-AXA, Institutul pentru Politici Publice şi Institutul European de Studii Politice din Moldova, la comanda Publika TV. Pentru acest sondaj la ieşirea de la urne au fost acreditaţi 190 operatori, care vor purta ecusoane speciale, iar primele rezultate vor fi anunţate imediat după închiderea secţiilor de votare.

Alegătorii din Chişinău îşi vor alege primarul general din 13 candidaţi. Pe buletinul de vot sunt trecute 14 nume, insă în dreptul lui Valentin Crîlov este aplicată ştampila „Retras”.

Buletinul de vot pentru alegerea primarului municipiului Chişinău:

1. Sergiu Coropceanu (Partidul Social Democrat)

2. Radu Buşilă (Partidul Popular Creştin Democrat)

3. Valentin Krîlov (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova) – Retras

4. Oleg Onişcenco (Partidul politic ,,Casa Noastră-Moldova”)

5. Igor Dodon (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova)

6. Valeri Climenco (Mişcarea Social-Politică ,,Ravnopravie”)

7. Vitalia Pavlicenco (Partidul Naţional Liberal)

8. Maia Laguta (Partidul Patrioţii Moldovei)

9. Valentina Buliga (Partidul Democrat)

10. Valeriu Pleşca (Blocul Electoral ,,Forţa a Treia”)

11. Mihail Manoli (Partidul Popular Democrat din Moldova)

12. Marcel Darie (Partidul Legii şi Dreptăţii)

13. Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal)

14. Mihai Godea (independent)

În cursa electorală pentru Consiliul municipal Chişinău sunt înscrişi 33 de consilieri municipali:

1. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

2. Partidul Liberal

3. Partidul Liberal Democrat din Moldova

4. Partidul Popular Creştin Democrat

5. Partidul Naţional Liberal

6. Mişcarea Social Politică ,,Ravnopravie”

7. Partidul politic ,,Casa Noastră-Moldova

8. Partidul Patrioţii Moldovei

9. Serghei Dubalari (independent)

10. Partidul Democrat

11. Partidul Social Democrat

12. Maxim Braila (independent)

13. Fiodor Negru (independent)

14. Oleg Beregoi (independent)

15. Partidul Politic pentru Unirea Moldovei

16. Pavel Roşca (independent)

17. Serghei Podubnîi (independent)

18. Partidul Socialiştilor din Moldova ,,Patria Rodina”

19. Alexandru Lomachin (independent)

20. Anatolii Soloviov (independent)

21. Dumitru Nemţanu (independent)

22. Gheorghe Gaibu (independent)

23. Blocul Electoral ,,Forţa a Treia”

24. Veaceslav Marsejnîi (independent)

25. Partidul Popular Democrat din Moldova

26. Partidul Legii şi Dreptăţii

27. Fiodor Ghelici (independent)

28. Vasile Dumitraş (independent)

29. Mihai Severovan (independent)

30. Olga Goncearova (independent)

31. Constantin Batîr (independent)

32. Alexandru Stucalov (independent)

33. Dumitru Vengher (independent)

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult