Acasa InternationalExterne Violențe în Ucraina. Manifestanţi proruşi au preluat clădiri oficiale din mai multe oraşe. La Doneţk s-a cerut referendum

Violențe în Ucraina. Manifestanţi proruşi au preluat clădiri oficiale din mai multe oraşe. La Doneţk s-a cerut referendum

scris de M S
226 Afisari

Manifestanţi proruşi au atacat duminică clădiri oficiale în estul rusofon al Ucrainei, pătrunzând în sediul administraţiei provinciale din oraşul Doneţk. Manifestanţi proruşi au preluat, duminică seara, controlul asupra unei clădiri guvernamentale la Harkov, relatează Mediafax.

Violențe în Ucraina: Manifestanţi proruşi au preluat clădiri oficiale din mai multe oraşe

Manifestanţi proruşi au preluat controlul unor clădiri oficiale din mai multe oraşe

În această regiune, aflată la frontiera cu Rusia, au loc în fiecare duminică, de la îndepărtarea regimului prorus de la Kiev, la sfârşitul lui februarie, manifestaţii pentru alipirea la Rusia.
Preşedintele ucrainean interimar Olexandr Turcinov şi-a amânat vizita în Lituania, din cauza situaţiei din ţara sa, a anunţat preşedinţia duminică.
Ministrul interimar de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov a declarat, pe pagina sa de Facebook, că „Putin şi (preşedintele ucrainean destituit Viktor) Ianukovici au plătit pentru organizarea acestor dezordini separatiste”.
La Harkov, o localitate cu peste 1,4 milioane de locuitori, manifestanţi proruşi au preluat, duminică seara, controlul asupra unei clădiri aparţinând administraţiei regionale.
Manifestanţii au agitat steaguri ruse şi panouri pe care se puteau sloganuri ca „Doneţk, oraş rusesc”, „Daţi-ne un referendum” privind independenţa şi alipirea la Rusia sau „NATO afară”.
La Chișinău, câteva sute de persoane, mai ales tineri, au mărșăluit în centrul capitalei împotriva a ceea ce organizatorii numesc politica expansionistă a Rusiei. Participanții au purtat drapelele Moldovei, UE și României, scandând lozinci pro-europene. Acțiunea a fost convocată de organizația pro-occidentală Tinerii Moldovei sub genericul „Aici nu e Crimeea”. Demonstranții au cerut retragerea trupelor rusești din Moldova și unirea Moldovei cu România. În fața ambasadei ruse din Chișinău, care a fost punctul final al marșului, demonstranții s-au confruntat verbal cu altă mulțime, care scanda lozinci pro-rusești.

8 comentarii

pathfinder 07-04-2014 - 09:11

Nimic nou sub soare.
Cand apar lunetistii?

urbos 07-04-2014 - 09:11

In sfarsit.

Tache 08-04-2014 - 01:56

„Primăvara ucraineană”

Ce se întâmplă în regiunile de est a Ucrainei? Este simplu. Are loc reproducerea „precedentului” creat, regizat și promovat de SUA pe Maidanul din Kiev.

Ieri, Washington-ul şi lacheii americani de la Kiev au înţeles că CIA nu deţine monopolul asupra „protestului pop.ular şi paşnic”.

Acum sunt ocupate trei oraşe-cheie din regiunile filoruse: Doneţk, Harkov, Luhansk. Au fost luate sub controlul activiştilor mişcării de protest toate punctele strategice, consiliile locale, administraţiile, birourile teritoriale ale serviciilor secrete şi ale Ministerului Afacerilor Interne. Activiștii construiesc baricade, arborează steagurile Federaţiei Ruse pe clădiri, blochează drumurile de acces în orașe și se pregătesc să reziste la un eventual asalt al aşa-zisei „gărzi naţionale” şi a trupelor speciale.

Protestatarii reproduc cu exactitate metodele aplicate de „euromaidanezi”, deci pentru a înțelege situaţia poate fi refolosită seria de întrebări şi răspunsuri pe care am mai publicat-o înainte de începerea fazei active a evenimentelor din Crimeea:

Întrebare: Ce se întâmplă în Ucraina?

Răspuns: Poporul îşi exprimă voinţa şi protestează paşnic împotriva acţiunilor autorităţilor nelegitime de la Kiev.

Întrebare: De ce protestatarii ocupă clădirile guvernamentale?

Răspuns: Am înţeles că este o parte integrantă a protestului paşnic și democratic. Ocuparea cu forţa a clădirilor guvernamentale în vestul și centrul Ucrainei a fost salutată și susţinută de către oficialii occidentali, deci metoda este în regulă. Fiind „susţinuți” de protestatarii paşnici, deputaţii capătă o inspiraţie deosebită în privinţa actului politic.

Întrebare: Ce caută steagul Rusiei pe clădirile administrative din Donetsk, Harkov și Luhansk?

Răspuns: Este un simbol al protestului paşnic, la fel cum au fost steagurile Uniunii Europene arborate pe clădirile ocupate de demonstranții paşnici filoeuropeni.

Mai departe, situaţia poate evolua după câteva scenarii. Scenariul „ultra hard”: dacă guvernul nelegitim de la Kiev decide să folosească arme de foc împotriva protestatarilor, atunci ar trebui să se aştepte la o intervenţie în forţă din partea Rusiei în vederea apărării etnicilor ruşi. Scenariul „hard”: marţi sau miercuri, Ianukovici recunoaşte noile organe ale puterii pop.ulare din Donetsk, Harkov și Luhansk, se întoarce în Ucraina în calitate de preşedinte legitim şi începe operaţiunea de restabilire a ordinii constituţionale în alte regiuni. Scenariul „soft”: Washington-ul, după o demonstraţie clară a faptului că regiunile filoruse din estul ţării nu se vor supune guvernului nelegitim de la Kiev, îşi va forţa marionetele să federalizeze (sau chiar să „confederalizeze”) Ucraina, oferind drepturi maxime tuturor regiunilor.

Următoarele zile vor fi cruciale, însă deja este clar că am intrat într-o altă epocă geopolitică. „Primăvara europeană” a început.

Valentin Mândrăşescu

briel 08-04-2014 - 02:45

Ma uitai si eu dupa articolul original, dar m-au furat ochii pe langa … mama mia !

http://romanian.ruvr.ru/3dpanorama/msk_granovitaya/tour.html?lang=en

Tache 08-04-2014 - 03:52

……..Ministrul interimar de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov a declarat, pe pagina sa de Facebook, că “Putin şi (preşedintele ucrainean destituit Viktor) Ianukovici au plătit pentru organizarea acestor dezordini separatiste”………..

Daca madam Victoria Nuland se lauda ca SUA au cheltuit 5 miliarde de dolari pentru sprijinirea democratiei in Ucraina, la bursa de zvonuri se spune ca Rusia a platit dublu, 10 miliarde de dolari, tot pentru sustinerea democratiei. Cu asemenea bani Ucraina este cea mai democratica tara de pe pamant. Daca un maidanez primea 35 de $ pe zi, un anti-maidanez primeste 70 $. Aviz basarabenilor amatori de un quick buck.

Deci…………. Moarte dictatorului Yatseniuk ! Traiasca democratia !

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2598275/Crowds-demonstrators-waving-Russian-flags-storm-government-buildings-eastern-Ukraine.html

Tache 08-04-2014 - 04:14

Planul Rusiei de sprijinire a democratiei in Romania prevede plata a 50 de dolari per demonstrant ( un milion jumatate pe zi este sufucient, romanii sunt mai fomisti si au demonstrat la Kiev si pentru 35 de dolari pe zi ).

100 000 de demonstranti inmultit cu 50 de dolari rezulta 5 milioane de dolari pe zi, adica 150 de milioane de dolari pe luna. Un miliard de dolari sprijina 6,66 luni de democratie in Romania. E un mizilic pentru Rusia si , in plus, banii vor fi recuperati din jefuirea dreapta a clasei exploatatoare si impilatoare, foarte dictatoriala, din Romania.

Traiasca democratia ! Moarte dictatorilor basescu, ponta si antonescu !

Planul de democratizare prevede ocuparea sediului SRI, a sectiilor de politie, a prefecturii capitalei, a primariei capitalei, a ministerului apararii si a tuturor posturilor de televiziune. Mai tineti minte, daca nu sunteti foarte uituci, de decembrie 1989. Mare parte din obiective au ramas in acelas loc.

Antibasistul 08-04-2014 - 04:52

Moarte dictatorului Putin, traiasca democrația!

Antibasistul 08-04-2014 - 04:54

Putin sa ia odata estul rusesc Ucrainei si sa se duca dracului cu el!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult