Acasa Opinii România dansează după Cezar Ouatu – Eurovision 2013, Moldova şi căpşunarii geopolitici

România dansează după Cezar Ouatu – Eurovision 2013, Moldova şi căpşunarii geopolitici

scris de Marius Bâtcă
2.281 Afisari

România dansează după Cezar Ouatu, o victimă geopolitică la Eurovision 2013. R Moldova cu Aliona Moon, nişte nenorociţi, care au dat 10 puncte în loc de 12. Românii care lucrează în Occident, ultimele scursuri de pe lumea asta.

Marius Alin BâtcăTrebuie doar să citeşti comentariile trase la indigo de pe forumurile publicaţiilor din România şi de pe Facebook. Cam asta este concluzia care se poate trage de pe urma unei campanii scelerate, cu tente paranoico-schizofrenice şi de manie a persecuţiei.

Problema nu ar fi că nişte oameni au scris ce au scris, că aşa le-ar fi tunat lor prin cap, ci faptul că avem toate datele unei campanii plătite şi organizate, care a început înainte de concurs. Cine a avut iniţiativa unei asemenea campanii, se poate ghici. Din ce bani, rămâne de văzut. Pentru că, dacă sunt bani publici, atunci avem o problemă gravă.

“Pe dansatorul prost … şi testiculele îl încurcă”, spune o vorbă românească. Bineînţeles, zicala foloseşte forma populară, nu denumirea ştiinţifică. Cam asta se întâmplă mereu în cazul unor eşecuri ale unor reprezentanţi ai României, indiferent că vorbim de concursuri muzicale, întreceri sportive sau probleme de politică externă. Pe noi, mereu, ne fură arbitrii, nouă ni se defectează casca, terenul e prea uscat sau prea ud, a fost mai cald vara, a nins iarna, a plouat toamna. Ăia ne fac, ăia ne dreg şi nu suntem noi de vină niciodată! Important e că România dansează sau şochează!

Aşa şi la Eurovision 2013. Cezar Ouatu e victima unui “complot geopolitic”. DA, s-ar putea să fie o victimă, dar nu a voturilor “geopolitice”, ci a unei proaste campanii de PR, a unei proaste organizări din partea delegaţiei României, în frunte cu TVR, care ar trebui să spună cum şi-a ales firmele, strategia şi câţi bani a cheltuit cu un spectacol kitsch.

Cezar Ouatu s-a trezit de multe ori că îi vorbeşte gura fără el. Se vedea că repetă ca un roboţel tot ce a fost învăţat. După câştigarea preselecţiei din România, părea un om normal, conştient de vocea sa şi valoarea sa în operă. Spre final, mesajele sale arătau infatuare, superioritate gratuită, mulţumire de sine exagerată, pe scurt, “fiţe de Buftea”. Scuze faţă de oamenii din localitatea cu pricina, dar aşa e vorba, n-am inventat-o eu. După toate acestea, a ajuns să-i acuze pe români că nu îi apreciază valoarea, deşi el a dat totul pentru ei, că Europa îl adoră bla-bla-bla-bla.

Că a fost contestat în România (în presă, pe forumuri), se ştie. Numai că, de cele mai multe ori, opiniile critice nu s-au referit la vocea sa, ci la spectacol, în sine, la coregrafie, la costumaţie, la apariţie scenică. Pe foarte mulţi i-a deranjat faptul că a apărut în rochie, în chip de Dracula transexual, ca şi cum notele înalte nu ar fi fost suficient de şocante. La urma urmei, până şi Angela Gheorghiu, cea care l-a promovat intens (şi despre care presa tabloidă scrie că ar fi avut relaţii nu numai profesionale cu Cezar Ouatu), a criticat spectacolul făcut de echipa României la Eurovision 2013.

Cei de la TVR au greşit atunci când şi-au făcut calculele. Au crezut că vor şoca prin spectacol şi că vor atrage masiv excentricii din ţările anglo-saxone (cunoscute pentru deschiderea spre ciudăţenii ale naturii şi deschidere faţă de homosexuali, transexuali, sex cu animale şi alte devianţe). Socoteala lor de acasă a fost bună doar parţial. Pentru că au atras voturi din Suedia, Islanda şi Marea Britanie, dar nu atât de multe pe cât se aşteptau. În schimb, au ignorat un factor extrem de important: gusturile celor din ţările latine, unde o pondere importantă în vot o au milioanele de români plecaţi la muncă. De asemenea, s-a mers pe votul necondiţionat din R Moldova, de unde 12 puncte erau, în capul strategilor TVR, un dat de la Dumnezeu. Pe scurt, ideea este că, deşi a atras voturile unor ciudaţi din Europa, kitsch-ul la care a contribuit Cezar Ouatu nu a fost pe gustul majorităţii românilor, indiferent că sunt ei din România, R Moldova, Spania, Italia şi Franţa.

După votul din finala Eurovision 2013, forumurile publicaţiilor din România şi conturile de Facebook au fost invadate de comentarii trase la indigo (unele identice, altele cu stil identic si mesaj identic etc – senzaţie de artificial, de mesaje ca în campania electorală – cine ştie, despre vorbesc, îşi poate da seama). Atacuri şi acuze gratuite la adresa românilor din din Italia şi, în special, din Spania. Au fost făcuţi căpşunari nenorociţi, sclavi ai strănilor, spălători de cururi străine care nu dau 2 bani pe România, ţărani împuţiţi, jeguri care şi-au uitat ţara, manelişti, dobitoci care ştiu doar să profite de România, sălbatici care nu recunosc o voce de excepţie, săraci care nu au putut să îşi rupă 1 euro ca să voteze România etc. Un tratament similar l-au avut şi românii din Republica Moldova, dar asupra acestora o să revin la final.

Reacţiile adevărate nu au întârziat să apară de la românii din diaspora. Mesajul: “De ce să votăm pe cineva care nu ne place?”. Unii dintre ei au spus că au preferat să nu voteze deloc, alţii că au votat cu Aliona Moon, pentru că le-a plăcut ce a cântat şi că a cântat în limba română, alţii că au votat cu Danemarca, Malta, Italia ş.a.m.d. Fiecare, cu preferinţa lui.

Duminică seara, după ce apăruseră deja reacţiile negative la reproşurile aduse de delegaţia României, a început să fie vehiculată ideea că, în Spania, voturile românilor au fost blocate special. Din păcate, ideea a fost apoi preluată şi lansată în spaţiul public chiar de Dan Manoliu, şeful delegaţiei României la Eurovision 2013. „Am vazut cum e cu votul, chiar m-a contactat un prieten din Spania sa imi spuna ca nu a putut vota absolut deloc pe niciun numar de Romania. A incercat de mai multe ori si nu a mers”, a declarat Dan Manoliu pentru wowbiz.ro. Declaraţia a fost preluată de cam toate publicaţiile centrale.

„L-am anunţat şi pe şeful juriului Eurovision că s-ar putea să fi fost o problemă cu liniile de votare şi mi-a spus că va verifica. Oricum însă, o eventuală contestaţie pe care delegaţia noastră ar depune-o, în cazul în care se confirmă că a existat această problemă şi că românii din Spania nu ar fi putut să voteze, nu va schimba soarta clasamentului”, a declarat, ulterior, Dan Manoliu.

Acum, să fim serioşi. Pe spanioli îi doare în paella de aceste acuzaţii spuse cu un sfert de gură, mai ales că sunt total neconvingătoare. Dacă era ceva adevărat, se depunea o plângere oficială din partea României, de dragul dreptăţii şi aflării adevărului. Numai că declaraţiile astea au picioare scurte şi fac parte din seria cu “dansatorul şi ouăle”, plus campania de bocire şi albire a eşecului.

Să vedem ce mai spunea domnul Dan Manoliu, citat e Gandul: „Anul acesta, din Italia, am primit doar un punct, iar, din Spania, niciunul. Şi nu ni s-a întâmplat doar nouă (…) Uitaţi-vă că aceleaşi ţări nu au acordat nimic nici Moldovei”.

OOPS! Eroare, domnule Dan Manoliu. R Moldova, cu Aliona Moon, a primit 2 puncte din Spania şi 4 puncte din Italia. În condiţiile în care aproximtiv 1.000.000 de cetăţeni ai R Moldova lucrează în cele 27 de ţări UE, iar România are câte 1.000.000 de cetăţeni şi în Spania şi în Italia. Un total aproximativ de 3.000.000 în toate ţările UE.

“Ţările din Scandinavia s-au votat între ele, iar Moldova a ţinut mai mult cu mama Rusie decât cu noi“, ar fi spus Cezar Ouatu, citat de Adevărul, nemulţumit că a primit “doar” 10 puncte din R Moldova, în condiţiile în care România a “răsplătit”-o pe Aliona Moon cu 12 puncte. „A fost o loterie geopolitică (…) S-au făcut jocurile geopolitice, iar România nu este o ţară foarte bine văzută“, a mai spus Cezar Ouatu.

Să trecem peste aberaţiile “cezariene” şi să vedem ce s-a întâmplat, cu adevărat. Înainte de prima semifinală Eurovision 2013, în presa tabloidă de la Bucureşti au apărut articole în care Aliona Moon şi R Moldova erau acuzate că palgiază şi sabotează România. Era vorba despre rochia largă şi platforma mobilă. Informaţia a fost preluată şi de presa centrală, apoi, şi de cea de la Chişinău. Bineînţeles, atacurile au fost lansate, cel mai probabil, de membri ai delegaţiei TVR, care au văzut un adevărat pericol în faptul că Moldova vine cu o piesa în limba română, mult mai bună. Au luat în calcul şi că majoritatea românilor, extrem de reticenţi la aluziile homosexuale, vampiro-transexuale, drăceşti, drăculeşti etc, s-ar putea să o prefere pe Aliona Moon. Aşa că au atacat-o direct. Prilej şi pentru o parte a presei de la Chişinău să o calce în picioare, dar din alte motive.

Interesant este faptul că, în timp ce TVR făcea campanie pentru votarea R Moldova în prima semifinală, altă parte o mânca de fund pe Aliona Moon, atacând-o pe internet şi în presă. Din fericire, reprezentanţii echipei R Moldova au stat liniştiţi şi nu au răspuns. Înainte de finală, Cezar Ouatu a dat o declaraţie pentru o televiziune de la Chişinău, în care a încercat să aplaneze puţin scandalul iscat din prostia unora, dar tot i-a scăpat o aiureală. A lăsat să se înţeleagă că ar putea fi vorba şi despre o “conspiraţie”, în ceea ce priveşte asemănările dintre cele două show-uri.

De cealaltă parte, nici echipa de la Chişinău nu a ratat momentul, observând aversiunea românilor faţă de kitsch-ul dus de România în finala Eurovision 2013. Aşa că Aliona Moon a ieşit cu o declaraţie video în care îndeamna la votarea limbii române, care trebuie promovată în toată lumea. Efectul s-a văzut la vot. În schimb, în Republica Moldova, rusofonii şi slugile lor au atacat-o îngrozitor, acuzând-o că a trădat “statul moldovenesc”, “poporul moldovenesc” şi “limba moldovenească”. Mai mult, a fost numită “ţigancă româncă”, înjurată copios în limba rusă şi i s-a recomandat să nu mai calce prin RM. “Marş, în România, ţiganco” a fost principalul mesaj care i s-a transmis de către dobitocii spălaţi pe creier sau plătiţi de Moscova.

Din păcate, acestora li s-au adăugat şi imbecilii din România, mulţi dintre ei plătiţi sau instigaţi să o atace, doar ca proiectul Cezar Ouatu, al lui Dan Manoliu, să iasă curat şi spălat ca un prunc proaspăt ras pe piept.

Şi, acum, să luăm la puricat “geopolitica”, având în vedere definiţia existentă în capetele cu ecou ale celor care au invocat-o în privinţa voturilor de la Eurovision 2013. Cică au fost voturigeopolitice”. Păi, domnilor Cezar Ouatu, Dan Manoliu şi alţii, ca brazii, vă propun să ne gândim la următoarele: în Europa, trăiesc ma multe popoare. Ele fac parte din anumite familii: latine (romanice), anglo-saxone, slave, fino-ungrice şi altele (greci, albanezi etc). Popoarele astea s-au dezvoltat cultural în anumite zone geografice, cu influenţe reciproce. În funcţie de evoluţia culturală, este normal să aibă anumite gusturi/afinităţi în materie de preferinţe muzicale. Din această cauză, de obicei, scandinavii votează cu scandinavii, anglo-axonii cu anglo-saxonii, slavii cu slavii şi latinii cu latinii.

Ruşii, ucrainenii şi bieloruşii (belaruşii) sunt slavi cu o cultură şi o tradiţie comune extrem de întrepătrunse. Statele din fosta Iugoslavie, deşi au diferenţe, sunt foarte similare cultural. Statele mediteraneene, deşi pot face parte din familii lingvistice diferite, au asemănări culturale suficiente care să ducă la afinităţi muzicale comune etc.

Apar, oricum, şi excepţii. De exemplu, finlandezii sunt nordici, dar nu sunt germanici/anglo-saxoni, ci fino-ungrici. Adică sunt rude cu ungurii (şi cu estonienii). Estonienii sunt ei fino-ungrici, dar au o minoritate rusă de aproximativ 25% dintr-o populaţie de vreo 2 milioane. Britanicii nu prea se omoară de dragul irlandezilor. Germanii sunt rău văzuţi din cauze cunoscute, trecute şi prezente. Francezii sunt latinii cei mai germanici.

Să revenim. Reprezentanţii României au acuzat votul “geopolitic” “scandinav” şi “slav”, în detrimentul votului care vizează calitatea vocilor, impresia artistică. De asemenea, Republicii Moldova i s-a reproşat că nu a dat 12 puncte României şi lui Cezar Ouatu.

Păi, pe ce criterii să primească Cezar Ouatu şi România 12 puncte? Tot “geopolitice”. Îi acuzăm pe ceilaţi că dau voturi pe ochi frumoşi, în schimb avem pretenţii ca Republica Moldova să ne dea 12 puncte, doar pentru faptul că vorbim aceeaşi limbă, avem o istorie comună şi suntem acelaşi popor? Cum rămâne atunci cu viziunea ficărui european despre talent şi voce? Cum e cu corectitudinea? La ăia să fie corect, dar, în cazul nostru, să fie pe ”frăţie”? Dacă românii din România nu au înghiţit păcătosul ălă de Dracula-show transexual, cum vreţi voi ca românii din Republica Moldova să-l aprecize?

Şi acum, ca să ştie şi Cezar Ouatu şi Dan Manoliu şi cine mai chiţăie de mania persecuţie “geopolitice”. Republica Molodva v-a dat incorect 10 puncte. Voturile telespectatorilor au fost mult mai puţine. Cezar Ouatu a luat “doar” 10 puncte din Moldova, datorită votului cu adevărat “geopolitic” al juriului format din nişte oameni care, deşi au considerat că nu merită, au acordat 12 puncte “geopolitic” fratelui român.

Curat murdar, coane Cezărică, curat “geopolitic” coană TVR!

46 comentarii

Gabriela 21-05-2013 - 17:46

Mai baiatule cred ca esti dus cu pluta! Ai grija ce vorbesti! Ce masina mi-au scos la licitatie si de ce datorii vorbesti? Ar fi cazul sa-ti vezi de treaba ta! Cel care a jignit primul ai fost tu, eu ti-am raspuns cu aceeasi moneda. Dar stai linistit ca nu intrul in jocul tau. Mergi la psihiatru ca vad ca stai rau cu capul!

Marius Bâtcă 21-05-2013 - 17:49

@ Gabriela
OOPS! Pana la urma, cu cat s-a vandut masina? Vrei sa iti dau numarul de inregistrare, numarul talonului si suma datorata? 🙂
Sunt informatii publice. Ma rog, nu mai conteaza. Apropo, in romaneste, daca vrei sa te iei de mama cuiva, se scrie „ma-ta”, nu „mata”. Nu de alta, dar se poate confunda dupa aia cu „mata”, forma scurta a lui „dumneata”.

Gabriela 21-05-2013 - 17:53

Chiar te rog! Hai demonstreaza ca este adevarat! Jajaja que ignorante eres

Gabriela 21-05-2013 - 17:55

Pai cum nu mai conteaza? Hai vreau sa vad informatiile aste publice de care vorbesti tu! Vorbeste gura fara tine!

Gabriela 21-05-2013 - 17:56

Pai cum nu mai conteaza? Hai vreau sa vad informatiile aste publice de care vorbesti tu! Vorbeste gura fara tine! Si maicata suna mai bine? Jajaja

Marius Bâtcă 21-05-2013 - 18:00

@ Gabriela
Ti le arat la Gigi, la pizzerie.

Gabriela 21-05-2013 - 18:03

Jajaja te dai la fund acum? La ce pizzerie mai idiotule? Si inca ceva daca tot esti asa destept eu iti dau voie sa scrii numele meu complet aici! Hai sa te vad acum!

Marius Bâtcă 21-05-2013 - 18:26

@ Gabriela
Scuza-ma, am fost plecat putin. Nu pot sa iti dau numele intreg, ca nu e frumos si poate se supara si Luigi. Apropo, ca acum am vazut. Merge „maicata”, dar scris corect „maica-ta”.

Gabriela 21-05-2013 - 18:54

Jajaja de ce nu este frumos? Vai draga ce educat esti acum. Eu iti dau voie sa-mi scii numele nu este nici-o problema. Si inca ceva, pentru cultura ta generala eu nu am locuit niciodata in Castellón de la Plana. Nu stiam ca eu ca numai in Castellón sunt romani:)))

Marius Bâtcă 21-05-2013 - 19:16

@ Gabriela
Domnisoara (pardon, viitoare doamna. Felicitari si tie si lui Luigi!). De ce insistati? M-am referit la regiune (Castellón). Vreti localitatea? Poftim, Burriana! In orice caz, pt ca, se pare ca mai dau semne, din cand in cand, si de educatie, mai bine sa incetam disputa si sa renuntam la cuvintele grele pe care ni le-am aruncat dintr-o pornire de moment, regretabila (in ce ma priveste). Va urez mult succes in viata, casa de piatra, daca va fi cazul (sper, sincer) si sanatate familiei din Pitesti!

Gabriela 21-05-2013 - 19:57

Jajaja Marius draga, doamna sunt de mult timp. Dar ce mai conteaza nu este problema ta. Ma bucur ca in sfirsit ti-ai dat seama ca ai gresit si ca iti ceri scuze. Cred ca am gresit si eu pentru ca am intrat in jocul tau. Orcum este de apreciat gestul tau. Am sa transmit salutarile tele familiei mele:))) dar nu la Ploiesti!

Marius Bâtcă 21-05-2013 - 20:04

@ Gabriela
Am zis Pitesti. Nu am zis ca am gresit, am zis ca imi cer scuze pt reactia exagerata. Sau, bine, avand in vedere ca esti o doamna, atunci recunosc ca am gresit ca am reactionat necuviincios in prinvinta ta. De fapt, cel mai mult, am gresit ca am intrat eu in jocul tau.
Acum, daca tot ne-am impacat, am si eu o intrebare, e buna pizza aia de la Gigi sau e la fel ca peste tot?

Gabriela 21-05-2013 - 20:22

Ok scuze era Pitesti ai dreptate. Eu nu consum pizza nici de la Gigi nici de la Gica! Si daca tot ne-am impacat asa cum spui tu, scrie te rog numele meu complet aici. Dragule afla ca pina la tine nu auzisem de Burriana, am cautat pe Google si am vazut ca este un pueblo de la provincia de Castellón. Cred ca este vorba de o confuzie din partea ta, sau de o gluma de prost gust. En fin no hay más que hablar! Que tengas una buena tarde!

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult