Acasa Opinii România sau Rromania? De ce nu, Ţigania?

România sau Rromania? De ce nu, Ţigania?

scris de Marius Bâtcă
1.209 Afisari

Ţigania, Manelia, Rromania. Acestea sunt câteva dintre numele de “alint” pe care postacii statalişti şi moldovenişti de la Chişinău le folosesc la adresa României.

Marius BatcaBineînţeles, “românii sunt ţigani” şi “ruşinea Europei”. Apelativele de acest gen s-au înmulţit proporţional cu răspândirea în spaţiul public, de pe ambele maluri ale Prutului, a ideilor unioniste şi a acţiunilor civice care vizează reunirea. Nu mai zic de amploarea luată după declaraţiile politicienilor, în frunte cu Traian Băsescu. Însă, nu reunirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului este subiectul articolului.

Dacă un străin s-ar fi uitat la televiziuile de ştiri româneşti în ultimele zile, probabil că ar fi spus că Ţigania şi Rromania ar fi fost fost mult mai potrivite pentru denumirea României. Moartea cetăţeanului român Florin Cioabă a fost mană cerească pentru televiziuni, care, de câteva zile, rup din cadavru ca vulturii dintr-o zebră, în savana africană.

Ca întotdeauna, moartea le îngraşă audienţa, ratingul. Sau, cel puţin, aşa cred editorii care îşi trimit reporterii la accidente, dezastre, cimitire, morgi şi spitale. Televiziunile noastre de ştiri au devenit atât de necrofage, încât au ajuns să simtă iminenţa morţii. Motiv pentru care reporterii sunt trimişi la spitale de fiecare dată când un personaj mai cunoscut are de a face cu medicii. Chiar dacă că ăla poate s-a dus să-şi “rezolve” un furuncul pe fund. Dar nu, televiziunile noastre vor să-l stoarcă ele şi eventual speră să crape pacientul, ca să aibă ce să mai croncăne câteva zile.

Dacă la respect pentru moartea unui om şi pentru suferinţa familei lui nu ne puteam aştepta, având în vedere că trendul necrofag tv a fost de mult timp consacrat şi amplificat cu ultimele decese celebre, televiziunile de ştiri s-au întrecut de data asta pe ele însele. Regele în sus, regele în jos. Coroană, tron, sceptru, supuşi, casa regală. Şi iar regele în sus, regele în jos. Moştenitorul tronului şi iar familia regală şi succesiunea la tron. Şi regele.

Cam pe la toate televiziunile astea, dacă nu erau prezenţi în studiouri, măcar au intervenit telefonic o seamă de sociologi, politicieni şi oameni de cultură de origine ţigănească/rromă care au explicat destul de clar că se face prea multă tevatură şi că nu există de fapt nici un rege al ţiganilor, iar membrii comunităţii rrome nu recunosc vreo familie regală cu specific etnic.

Bineînţeles, pentru realizatorii de emisiuni, prezentatori şi reporteri nu a contat. Şi au ţinut-o langa cu regele. Mai mult, au luat opinii “avizate” şi din partea altor “monarhi” ţigani: regele internaţional al rromilor creştini, împăratul nu ştiu care. Bine că nu există şi vreun sultan, han, ţar, prinţ, baron, conte şi, de ce nu, grof al ţiganilor.

Fără nici un pic de ruşine şi compasiune pentru cel decedat şi pentru familia lui, reporterii au intrat cu microfoanele şi camerele de luat vederi în sufletul familiei Cioabă cotrobăind după cele mai suculente şi pline de carne “subiecte”, pentru ca apoi să îngălbenească ecranele televizoarelor cu breaking news-uri de doi bani, care, de multe ori, s-au dovedit a fi informaţii false. Cum este şi cazul sicriului, care, de la confecţionat din aur şi cu aer condiţionat, în valoare de sute de mii de euro, s-a dovedit a fi, până la urmă, un sicriu din lemn, de 7.000 de lei.

Şi, apoi, se miră reporterii de la televiziunile de ştiri că rudele lui Florin Cioabă au ajuns să pună mâna pe o scândură cu care să îi gonească din cimitir, de lângă groapa proaspăt săpată. Seara trecută, o domnişoară realizatoare de emisiune la o televiziune de ştiri se întreba retoric: dacă a ieşit cu violenţă în cimitir, în prezenţa a doar câtorva persoane şi jurnalişti, oare ce se va întâmpla la înmormântarea la care vor fi 200.000 de oameni? “Monstră” clară de jurnalism după ureche şi gogoriţă televizată.

Tot ieri, un invitat într-un studio tv se gândea că, dacă vor fi 100.000-200.000 de oameni la înmormântarea lui Florin Cioabă, România va căpăta mai multă notorietate internaţională, pentru că, potrivit unei estimări, la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, vor fi doar 80.000 (!). Altcineva, la o altă emisiune, se întreba dacă înmormântarea va ajunge pe CNN.

În timp ce scriam aceste rânduri, o altă televiziune de ştiri anunţa pe burtieră ca va difuza în curând “imagini cu jalea rromilor de la palatul lui Cioabă”. Exemple de acest gen au fost nenumărate, zilele acestea, dar trebuie să ai nervi de oţel să urmăreşti toate prostiile debitate de televiziunile de ştiri.

Nu mai ştiu care jurnalist a spus că, în primele zile, a fost sunat de un coleg german de la Die Presse, care a întrebat dacă este adevărat că a murit regele Mihai. Şi, uite aşa, pentru străini, confuzia dintre rromi şi români se adânceşte. Ziarele britanice vor continua campania agresivă împotriva românilor şi bulgarilor, politicienii olandezi vor cere instaurarea “codului roşu” de migraţie în UE. Iar stataliştii şi moldoveneştii de la Chişinău vor avea muniţie pentru Rromania, Ţigania, Manelia.

În aceste condiţii, parcă începi să îi priveşti cu alţi ochi pe aceia care doresc schimbarea numelui România în Dacia.

26 comentarii

ValVerde 21-08-2013 - 14:56

” În aceste condiţii, parcă începi să îi priveşti cu alţi ochi pe aceia care doresc schimbarea numelui România în Dacia. ”

===

Bravo Mariuse,

dupa ce deplingi (pe buna dreptate) probleme de fond din societatea noastra, aplauzi solutia de suprafata.

Dam o mina de vopsea pe shandrama si nu se mai prin astia ca ne cade in cap.

Tu realizezi ironia trista a ceea ce spui ?

urbos 21-08-2013 - 19:09

Mai lindic, tiganii-s tigani si romanii romani. Asta poti sa pricepi macar?

CONGO 21-08-2013 - 19:42

Pentru o tara in care locuiesti tu si Huhu, cel mai nimerit nume e Dracia.

Geo 21-08-2013 - 19:58

Bravo, foarte corect.

ValVerde 21-08-2013 - 17:01

Mariuse,
iti sugerez o investigatie jurnalistica.
Uite ce zice EVZ:

” Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova, a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie plângere penală pentru lipsa exemplarului original al contractului cu Bechtel, potrivit unui comunicat de presă.”

si mai zice EVZ:

„I-am indicat ministrului Dan Șova unde să găsească contractul original Bechtel: etaj 2, camera 58, în Minister. A trecut o lună şi ministrul Șova nu a „găsit” contractul. Dacă tot nu nimereşte ministrul Șova camera, îi cer să desecretizeze copia legalizată a contractului original Bechtel. Nu de alta, dar a spus că o are”, a afirmat Boagiu. ”

Eu as vrea sa stiu de ce a fost la „secret” inca de la inceput.
Care este motivul oficial dat de reprezentantii poporului atunci cind au decis ca „pulimea” nu trebuie sa stie ce se face cu banii publici.

Te lasa astia sa-ti bagi nasul, sau nu ai nici un interes?

Antibasistul 21-08-2013 - 17:13

Basist fara minte, DOMNIA SI PROSTIA SE PLATESTE, NEGRESIT!
Si tu platesti multa ta prostie ValV., NEGRESIT!

urbos 21-08-2013 - 19:05

Ce zice EVZ…. da-te ma dreacu de lindic penibil.

jan dinu 21-08-2013 - 18:45

Uite-o tzara ,uite-o tzara …
Cum ajunse de ocara
Totzi o cara ,toti o cara …
Patrie – patibulara !!

De ti-e sila ,de ti-e sila …
Pentru asta EU n-am mila
Poa’sa mearga in pustie
Doar acolo EA sa fie …!!
JD-USA

CONGO 21-08-2013 - 19:37

Nu e tara the issue, ci locuitorii fara moral si fara printzipii.
Iaca Basescu, s-a dus cu tropa de reporteri la „regulegere” la Cioaba.
Pai asta are ceva de presedinte in el?

CONGO 21-08-2013 - 19:35

Ma miram eu sa nu apara cele 2 lipitori penibile si sa se bage la ciorapii lui ValVerde sa-i suga un pic macar. Astia Antiurbos si Basistul umbla in echipa, dar sug numai ciorapii de dreapta, nu se stie de ce.

jan dinu 21-08-2013 - 20:19

Mai BASESCULE , ce – aia mAtii faci …ti-ai mutat
biroul prezidential la CIOaba acasa doar ca tziganimea
sa-ti voteze fica handicapata la pentru un post de parlamentar european ??!!!
Rusine sa-ti fie …,tatatule !!!!
JD-USA

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 22-08-2013 - 23:56

Românii, mai ţigani decât romii
F NEGRUŢ…

Nu ne place că ne fac ţigani prin Europa, dar stăm de o săptămână cu camerele lipite de coşciugul ţiganului. Le cerem să-şi spună ţigani, nu romi, că ne fac de râs numele, dar n-avem nicio jenă să ne facem de râs singuri, punându-ne poalele în cap într-o beţie nebunească de breaking news-uri de la căpătâiul mortului.”

……………..

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 21-08-2013 - 20:25

Haoiliooo, mînca-ţ’-aş, Bâtcă, cocîrlosule, şucaritule, oacheşule, dă ce ni chemi ţîgani, măh? N-auzîşi că ni-i zîce rumîni? A dieclarat-o şi bulibaşii ăia de la Acadimie. Că, di ce? Pă, că se zice ca ţîgan însemnează pi limba a veche şmanglitor, ciorditor, mînca-ţ’-aş, şi nu se cade să-i zici unui ţîgan, ţîgan, că-l jîgneşti, bre! D’-aia ne şchimbarăm naţîia. Aşa şi cum era evreii, mînca-ţ’-aş, la început şe zîcea jîdovi, pînă cînd s-o supărat, că ce se însemna jîdov? Jîdov iera ceva urît, cum se mai zice şi nu le conveni beleochilor şi acu’ s-a dat lieja să nu se mai zîcă jîdov, mînca-‘ţ-aş că ie jignire şi te bagă chiar şi la bulău, să n-am parte de Huhu! Chiar dacă pe vremuri toati cărţili iera tipărite cu jîdovi, bre, şi acu’? Te bagă în zăghe dacă li zici altfel. Ie păcat că te jigăreşti pe noi, rumunii de ietnie ţigănească, bre Bîtcule. Vrei să te pomeneşti cu vreo zăşe magrăoani să te întrebe de bulintin? De ce nu ne placi? Noi nu suntem şi noi rumuni, mînca-‘ţ-aş? Votu’ nostru nu contează? Voi, rumunilor, nu viedăţi că în magsim ziece ani o să fiţi mai minoritari ca turcii? O să ne vie nouă rîndul să vă sclăvărim, mincaaa-‘ţ-aş!

pathfinder 21-08-2013 - 21:21

Felicitari!
Am mai zis-o, nu prea inteleg de ce iti irosesti talentul pe aici…

Ionel 23-08-2013 - 21:08

Ancuta ! Esti cumva fan Star Trek? Ala dezintegreaza Romania si tu visezi uniri fantastice cu o tara in colaps? Maine daca intra ungurii peste noi o sa ne aparam ca polonezii in fata tancurilor naziste: cu sabia calare pe cai ca in secolul 18!

Pribeagul 25-08-2013 - 18:57

„Votu’ nostru nu contează?”

Sigur, conteaza! De ce crezi ca plinge ochiosul de la Cotroceni la capatiiul lui Cioaba?

UnUL 25-08-2013 - 19:02

Nu știu dacă plânge. Dar e un gest de respect față de liderul – respectat! – al unei comunități de peste 2 milioane de cetățeni români. Un gest normal și de bun simț, aș spune. Păcat că mulți nu înțeleg – sau se fac a nu înțelege – acest lucru.

Tache 25-08-2013 - 08:31

O companie scoţiană care organizează excursii de vânătoare în România a stârnit un val de critici şi acuzaţii pe reţelele de socializare în ultimele zile, după ce a postat o fotografie extrem de dură.
Un vânător a pozat lângă un urs brun pe care tocmai îl împuşcase, specie aflată în declin în ţara noastră şi pe cale de dispariţie în Europa, relatează ziarulring.ro.
Indignată de imaginea publicată pe Facebook, o utilizatoare pe nume Anca T. a decis să ia măsuri, trimiţându-i un email lui George Richmond Elliott de la Hunting and Sporting Scotland Ltd, compania organizatoare a excursiilor.
“Vă rog, nu ne ucideţi urşii. Trebuie să faceţi asta neapărat? Asta este singura modalitate prin care vă puteţi bucura de viaţă?”, a scris ea.

Răspunsul primit a fost unul însă revoltător: “Da, vom ucide toţi urşii voştri, toate păsările voastre din Delta Dunării, toţi cocoşii de munte, toţi mistreţii şi toţi cerbii”, a scris britanicul. “Sunteţi o ţară ieftină, cu conducători ieftini, politicieni corupţi şi asta meritaţi”, a adăugat George Richmond Elliott.
Potrivit sursei citate, Hunting and Sporting Scotland Ltd solicită un onorariu de 4.500 de euro pentru o excursie de vânătoare în România.

Tache 25-08-2013 - 08:37

Raspunsul in limba engleza scris de George Richmond Elliot :

” Yes, we will kill all your bears, all your birds from the Danube Delta, all your capercailles, all your wild boars and all your red deers. You are a CHEAP COUTRY, with CHEAP RULERS, corrupt politicians, and this is what YOU DESERVE. „

Pribeagul 25-08-2013 - 18:59

nu cred o asemenea golanie. este doar o facatura.

Pribeagul 25-08-2013 - 19:07

Sarcina principala a romanilor puternici, de pe ambele maluri ale Prutului este unirea.

S-o facem!

Pe urma mai vedem ce facem cu tiganii. Poate ii convingem sa accepte etonimul „gipsy”, iar daca nu le place atunci fie, sa fie… „gypsy”.

Pribeagul 25-08-2013 - 19:11

PS. Avind in vedere ca pe aceste plaiuri le-a fost dedicata o epopee, Tiganiada, din cite stiu unica, poate fac cerere sa fi numiti cum au fost numiti pina acum: tigani, un cuvint cu rezonanta.

UnUL 25-08-2013 - 19:42

În ceea ce privește numele etniei, absolut de acord cu dumneata, Formula „rrom„ nu există decît la noi : în restul Europei sunt „Zigeuners, tziganes (eventual gitans”), gypsies, etc.

Tache 25-08-2013 - 21:02

Minti ! In strainatate li se spune Romani, fara diacritice.

UnUL 25-08-2013 - 21:07

în care străinătate, Tăchiță, că eu am fost în America, Italia, Franța, Germania, austria, un garia, etc., etc?

VICTOR 25-08-2013 - 20:51

„trebuie să ai nervi de oţel să urmăreşti toate prostiile debitate de televiziunile de ştiri.”
Aceia sunt doctoranzi ,oameni cu carte ,basca patrioti …si unde mai pui ca nu fac greseli de ortografie …..(demoleaza sufletul romanului il extrag cu forta ).asa au catadicsit ei sa educe poporul…ha,ha…Sa vedeti unde vom ajunge domnule Batca ,asta-i inceputul….

Regele tiganilor ..Imparatul tiganilor ,regele international-al- tiganilor …printi ..mostenitori …Unicul obiectiv a fost denigrarea regelui Mihai..(idea a apartinut echipei profundului,patriot fiu de patrioti)….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult