Acasa Stiinta-ITStiinta “Super Luna” va eclipsa ploaia de meteoriţi anuală

“Super Luna” va eclipsa ploaia de meteoriţi anuală

scris de Laurentiu Banches
1.048 Afisari

Ploaia de meteoriţi anuală, provocată de intrarea în atmosferă terestră a unor rămăşite ale cometeri Halley, ar putea să nu fie vizibilă din cauza “Super Lunii”

Super Luna

Sâmbătă 5 mai, potrivit unei surse NASA citate de Moldpres, cele două fenomene astronomice ar putea atinge intensitatea maximă în acelaşi timp. Astfel, cea mai mare Lună plină a anului, aşa numita “Super Lună”, când satelitul natural al Pământului se află la cea mai mică distantă pe orbită de Terra, ar putea ascunde  prin lumina sa spectacolul ploii anuale de meteoriţi Eta Aquarid.

Sâmbătă satelitul natural al Terrei se va afla la distanţa de 356.955 de kiometri de Pămînt. Distanţa medie dintre Pămînt şi Lună este de 384.400 km, dar pentru că orbita selenară este eliptică, se manifestă o variaţie de 3% între diferitele perigee produse în fiecare lună. Această Lună plină aflată la perigeu (cea mai mică distanţă posibilă faţă de Terra) va face ca astrul nopţii să apară mai mare cu 14% şi cu 30% mai strălucitor decît în celelalte nopţi cu Lună plină ale anului.

Fenomenul care se va produce sămbătă este unul perfect normal şi nu există absolut niciun pericol ca “Super Luna” să afecteze în vreun fel Terra.Ultimul astfel de fenomen astronomic s-a produs în martie 2011

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult