Acasa Stiinta-ITStiinta Galileo, lansat cu Souyuz, din Kourou VIDEO

Galileo, lansat cu Souyuz, din Kourou VIDEO

scris de M.A.
125 Afisari

UE a mai făcut un pas spre construirea propriul sistem de navigaţie prin satelit. Doi sateliţi Galileo, au fost lansaţi cu ajutorul Soyuz, de la baza din Kourou, Guiana Franceză.

Lansare Galileo - ESA

Lansare Galileo - ESA

Sistemul european de navigaţie, Galileo, va concura cu GPS-ul american şi cu GLOSNASS-ul rus. Aceşti doi sateliţi sunt primii dintr-o serie totală de 30 de sateliţi de care va beneficia sistemul Galileo. Programul trebuia să devină operaţional în totalitate până anul viitor, însă din cauza problemelor de finanţare şi a unor întârzieri tehnice data de finalizare a fost împinsă până în 2019. Galileo este finanţat 100% de Comisia Europeană (circa 5 miliarde de euro pentru prima parte a constelaţiei de sateliţi) şi este controlat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), transmite RRA.

Comisia Europeană precizează că, din 2014, noua constelaţie de sateliţi va oferi posibilitatea furnizării unor servicii îmbunătăţite începând cu o navigaţie mai precisă pentru automobile, o gestionare eficientă a transportului rutier, servicii de căutare şi salvare, tranzacţii bancare mai sigure, precum şi furnizare fiabilă de energie electrică, toate puternic dependente, pentru o funcţionare eficientă, de tehnologii de navigaţie prin satelit. Impactul economic total este estimat la aproximativ 90 de miliarde de euro pentru următorii 20 de ani.

Experţii care au conceput programul susţin că, în timp ce sistemele rivale american şi rus de navigaţie prin satelit sunt sub control militar, Galileo este în totalitate civil. În plus, ar urma să furnizeze o mai bună acoperire şi o precizie mai mare faţă de concurenţii săi, datorită unei constelaţii de sateliţi mai dense şi a unei orbite mai înalte. În timp ce GPS dispune de 24 de sateliţi, situaţi la o altitudine de 20.200 de km, Galileo ar urma să alinieze 30 de sateliţi, la o altitudine de circa 23.600 de km. Datoritã acestui lucru, proiectul european promite să ofere o precizie de un metru, comparativ cu cea de 3-8 metri a sistemului american.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult