Acasa Top SecretArmata Sandra Izbaşa, locotenent. Armata face Tsukahara

Sandra Izbaşa, locotenent. Armata face Tsukahara

scris de Marius Bâtcă
2.192 Afisari

Armata face Tsukahara. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe documentele prin care erau anulate gradele militare acordate ilegal unor jurnalişti şi sportivi. Gimnasta Sandra Izbaşa a fost făcută locotenent al Armatei României.

Sandra Izbaşa, locotenent. Armata face Tsukahara

Sandra Izbaşa, locotenent. Armata face Tsukahara

Sandra Izbaşa – cel mai tânăr ofiţer al Armatei României. Prin ordinul ministrului Apărării Naţionale Mircea Duşa, multipla campioană olimpică, mondială şi europeană Sandra Izbaşa, legitimată la Clubul Sportiv al Armatei “Steaua” Bucureşti, a fost înaintată la gradul de locotenent, într-o festivitate la care au participat antrenori, sportivi, tehnicieni şi conducerea clubului militar” – anunţă MApN, pe contul de Facebook.

Toată stima pentru sportiva care a făcut ca Drapelul României să fie ridicat în acordurile Imnului Naţional, la multe competiţii internaţionale de gimnastică. Dar Sandra Izbaşa nu trebuia să fie făcută ofiţer al Armatei României. Acordarea gradului de locotenent al Armatei României este o palamă pentru toţi tinerii care, începând cu liceul militar, studiază ani buni de zile pentru a deveni ofiţeri. Iar, la terminarea Academiei, primesc gradul de sublocotenent.

Avansări pentru sportivi

În luna august 2012, Ministerul Apărării Naţionale anunţa că, în anii 2011 şi 2012, a descoperit 835 de cazuri în care au fost acordate grade în rezervă ori s-au realizat înaintări în grad în rezervă care nu au îndeplinit condiţiile legale, din cele 1.462 de cazuri înregistrate la minister. O serie de politicieni, reprezentanţi ai autorităţilor locale, jurnalişti sau fosti sportivi se află pe o lista cu avansări în grad din 2011 şi 2012 în care au fost constatate neregul.

Foşti membri ai echipei de fotbal Steaua – generaţia ’86, apar pe listele cu avansări în grad cu nereguli din 2011. Este vorba de Miodrag Belodedici (de la locotenent, la colonel). Gabi Balint (de la căpitan, la comandor), Ladislau Boloni (de la sublocotenent, la colonel), Helmut Duckadam (de la maior, la colonel), Adrian Bumbescu (de la locotenent-colonel, la colonel), Ştefan Iovan (de la căpitan, la colonel), Victor Piţurcă (de la căpitan, la comandor). Totodată, apar pe lista MApN şi Gheorghe Hagi (de la soldat, la colonel) şi Dumitru Stîngaciu (de la căpitan, la colonel).

Sandra Izbaşa, ofiţer activ cu specializare în kinetoterapie

Spre deosebire de cele de mai sus, Sandra Izbaşa nu a primit un grad militar în rezervă, care oricum nu aduce avantaje materiale, ci a fost făcut ofiţer activ al Armatei României. Mai precis, a primt gradul de locotenent, la doar 23 de ani (n.red. – născută în iunie 1990).

În urmă cu doar câteva luni, gimanasta a luat licenţa la Facultatea de Kinetoterapie din cadrul U.N.E.F.S. Bucureşti. Lucrarea de diplomă a fost intitulată „Importanţa tratamentului kinetic fizical al rupturii de tendon achilian”, exact accidentarea care a scos-o din circuit în 2009.

În sistemul de învăţământ militar superior, după terminarea Ciclului I de studii (licenţă), absolvenţii primesc gradul de sublocotenent. Mai urmează apoi încă doi ani de studii de masterat.

Potrivit Statutului cadrelor militare, în timp de pace, stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul următor a ofiţerilor în activitate, pentru sublocotenent este de 3 ani (de la sublocotenent, la locotenent).

Problema acordării gradelor militare pentru sportivi, nu este nouă. Discuţii au mai apărut de-a lungul timpului, scoţându-se în evidenţă cât de incorectă şi gratuită este acordarea acestora. Fără să vrea, în vara lui 2009, Elisabeta Lipă (cu grad militar la Interne) a spus un mare adevăr: sportivii se duc la Dinamo şi la Steaua, pentru grade militare. Care, evident, se transformă în avantaje materiale, în primul rând.

Elisabeta Lipă susţinea atunci că nu vede de ce s-ar renunţa la acordarea gradelor militare pentru sportivi: „Oricine vine la Dinamo vine pentru a obţine un grad. Cum se poate obţine acest grad? Numai prin performanţă, iar atunci ambiţia mea este să mă autodepăşesc. Chiar dacă suntem acuzaţi şi se spune că sportivilor nu ar trebui să li se dea grade, cei care ne contestă nu au dreptate. Avem o statistică a foştilor sportivi şi se poate vedea că sunt conducători foarte buni. Normal că sunt şi uscături, dar nu ar trebui să fim acuzaţi că nu merităm aceste grade. Dacă nici aceste grade nu se mai dau, vă spun sincer, că nici Dinamo şi nici Steaua, nu vor mai exista, pentru că toţi sportivii din aceste motive vin aici”.

Palmă pentru adevăraţii ofiţeri ai Armatei României

Deşi nu are însemne de armă pe epoleţi, având în vedere culoarea acestora (roşie), se poate înţelege că locotenentul Sandra Izbaşa face parte din rândul Forţelor Terestre.

Potrivit MApN, ofiţerii constituie categoria de personal militar al armatei cu pregătire universitară, lideri militari, capabili să conducă subordonaţii pentru misiunile primite, să definească şi să impună standarde de pregătire şi comportament. Ofiţerii se formează profesional prin pregătire desfăşurată în instituţii militare şi civile de învăţământ superior. Formarea ofiţerilor în activitate se realizează pe două filiere complementare: Formarea pe filiera directă (instituţii de învăţământ militar) şi Formarea pe filiera indirectă (din civilie).

Pentru că locotetentul Sandra Izbaşa face parte din Forţele Terestre, o să prezentăm, în continuare, pe scurt, cum se pregătesc cei care devin ofiţeri adevăraţi ai Armatei României.

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” este instituţia de învăţământ militar superior integrată sistemului naţional de învăţământ, cu autonomie universitară garantată prin lege şi cu personalitate juridică, abilitată să organizeze şi să desfăşoare programe de studii universitare de licenţă acreditate să funcţioneze provizoriu pentru formarea ofiţerilor de comandă pentru Forţele Terestre ale Armatei României şi alţi beneficiari din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Academia este o instituţie recunoscută în învăţământul superior românesc şi funcţionează cu următoarele programe de studii:

Ciclul I de studii (Licenţă)– acreditat prin H.G. nr. 966/2011:

• Managementul organizaţiei în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii;

• Management economico-financiar în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii;

• Administraţie publică în domeniul Ştiinţe Administrative.

Ciclul II de studii (Masterat) – acreditat prin ordinul MECTS nr 5224/2011:

• Leadership organizaţional;

• Managementul capabilităţilor;

• Management şi tehnologie.

Procesul formativ derulat în academie în cadrul ciclului I de studii, se situează la baza ciclului de formare a resursei umane cu calificare superioară în domeniul conducerii structurilor militare, fundamentând devenirea în cariera militară, se finalizează cu acordarea diplomei de licenţă şi înălţarea la primul grad de ofiţer (n.red. – SUBLOCOTENENT)şi asigură, totodată, accesul la studii de masterat şi în şcoala de aplicaţie pentru specializarea în armă şi pregătirea pentru prima funcţie.

Ciclul I de studii (Licenţă) durează 3 ani (6 semestre). După finalizare, absolventul primeşte Diplomă de licenţă şi Brevet de ofiţer.

Ciclul II de studii (Masterat): Programele de studii universitare de masterat în Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ Sibiu se organizează pe durata a 2 ani (4 semestre, a câte 14 săptămâni).

Concluzia este simplă. Pentru a deveni ofiţer activ în Forţele Terestre, pe filieră directă, este nevoie de 5 ani de studii de specialitate în învăţământul superior militar.

Dacă mai punem la socoteală şi faptul că majoritatea ofiţerilor din Aramata Română au şi Liceul Militar (Colegiu Liceal Militar – de 4 ani), rezultă 9 ani de studii militare, pentru a deveni sublocotenent.

Sandra Izbaşa a fost făcută direct locotenent, după 3 ani de studii în kinetoterapie, la U.N.E.F.S. Bucureşti. Mai ştie să facă Tsukahara, Yurcenko, Danilova laterală, flic, pirutete, echer şi, evident, şpagatul. În aceste condiţii, poate ar trebui ca ministrul Mircea Duşa să-l facă şi pe Mircea Badea căpitan la Forţele pentru Operaţiuni Speciale. Măcar, ştie să se bată.

7 comentarii

Gigel 14-05-2013 - 13:11

Bai baiatule, tu ai idee ce e aia kinetoterapie? Ai idee cati dintre ranitii din Irak, Afganistan fac asa ceva? Ai impresia ca o armata e formata doar din luptatori?

matrozul nauc si mereu chior de beat 14-05-2013 - 13:41

Mai Gigele,sa te vad pe tine tratat de ilustra gimnasta!

digital 14-05-2013 - 14:51

păi atunci să nu-i mai zică Armată ci SC KINETOTERAPEUTA, e simplu!

ofitzerimea 14-05-2013 - 14:05

Tovarasu’ autor, ofitzerimea cu mai studii la distinsa academie de mers pe jos nu cunosc nici macar semnele de pe harta, dar ce dreacu, armata are nevoie de manageri, nu de luptatori si strategi. Fetiscana asta macar a facut ceva, dar fetiscanele de prin unitati care au fost avansate la apelul de seara, ce or fi facut? Cum e societatea in ansamblul ei, asa e si distinsa armata , cu bocancii gauriti si tinuta jerpelita ca tehnica au altii din alianta.

digital 14-05-2013 - 14:56

adică pe sistemul, dacă tot faci ceva în viață, hai să te facem și militar!
nu contează ce ai făcut și cu ce te ocupi, dă-i-nainte cu milităria!

geme țara de proști ca tine!

UNU 14-05-2013 - 23:21

Domnilor ! Steaua este clubul ARMATEI ROMANE, da ? Ofiterii ARMATEI ROMANE nu se simt jigniti ca in randurile lor au colegi dintre sportivii de performanta proveniti din „filiera civila”, prin studii, asa cum prevede si legea, da ? Si tinerii ofiteri proveniti prin filiera militara au perioada de „acomodare” mai mare sau mai mica, dupa terminarea studiilor ! Armata Romana are nevoie de foarte multe specialitati pe langa cele de comanda ! Gradele militare se acorda prin doua forme: la termen si la exceptional !!! Vi se pare ca sportivii de performanta, repet de …performanta, dupa ce trec in „profesional” nu se vor descurca tot atat de bine ca ofiterii din filiera militara ? Nu cumva e vorba de putina…invidie ?

Salut 15-05-2013 - 04:10

Nu-i normal. Daca e sa admitem judecata ta, sportivii de performanta ar trebui facuti doctori, academicieni, ingineri sau mai stiu eu ce … doar pentru ca dau bine cu piciorul in minge sau isi contorsioneaza corespunzator diverse madulare. Nu prea merge asa in societatile civilizate. Ma rog, in Congo-Romania, se poate orice…

PS: toata stima pentru SPORTIVA Sandra Izbaşa; ar trebui sa fie recompensata corespunzator, dar nu facuta ofiter.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult