Acasa Revista Presei Reacția premierului Grindeanu după mega-protestul din Piața Victoriei

Reacția premierului Grindeanu după mega-protestul din Piața Victoriei

scris de Z.V.
322 Afisari

Protestele din București și din țară față de deciziile Guvernului cu privire la modificarea și completarea Codurilor penale și la grațierea unor pedepse, reacțiile față de cele două acte normative, sesizarea CCR de către CSM pentru un conflict între puteri, participarea președintelui Klaus Iohannis la ședința CSM și vizita sa la Avocatul Poporului, precum și moțiunea de cenzură depusă de PNL și USR, dar și declarațiile ministrului Justiției, Florin Iordache, sunt principalele subiecte ale zilei de 2 februarie.

sorin grindeanuReacția premierului Grindeanu după mega-protestul din Piața Victoriei. La scurt timp după încheierea protestelor din Piața Victoriei, după ce spiritele s-au liniștit, iar unii dintre ultrașii care au provocat violențe au fost reținuți, premierul Sorin Grindeanu a reacționat pe Facebook, arătând că „trăim zile în care manipularea atinge cote alarmante” și că „totul ar fi decurs normal dacă anumite grupări nu ar fi recurs la violență”, notează Gândul. „Din nefericire, un protest pașnic s-a transformat, în această seară, într-unul violent. De la bun început, țin să precizez că respect dreptul românilor de a protesta. Trăim, însă, zile în care manipularea atinge cote alarmante”, a scris primul ministru pe Facebook.

Iohannis îi solicită premierului abrogarea OUG privind Codurile penale. Președintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri premierului Sorin Grindeanu o scrisoare prin care îi cere abrogarea OUG privind modificarea Codurilor penale, anunșă Administrația Prezidențială, potrivit Cotidianul. „Luând în considerare efectele profund negative pe care aceasta Ordonanță de urgență le produce asupra funcționării statului de drept și, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupției și asigurării integrității funcției publice, vă solicit abrogarea Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată în scrisoarea șefului statului transmisă, miercuri, premierului Sorin Grindeanu.

Președintele Iohannis cere sesizarea CCR după adoptarea OUG privind grațierea ieri noapte. „Este inadmisibil, inacceptabil, un scandal, o bătaie de joc”. Președintele Klaus Iohannis a ajuns miercuri dimineața la sediul CSM, acesta declarând că este „inadmisibil, inacceptabil, un scandal, o bătaie de joc” ca o ordonanță de urgență privind justiția să fie adoptată de Guvern peste noapte, relatează Ziarul Financiar. „Este inadminisbil, inacceptabil este un scandal, o bătaie de joc. Nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o ordonanță de urgență într-un domeniu atât de sensibil cum este Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Această chestiune nu este torelabilă”, a declarat președintele Klaus Iohannis la CSM.

Iohannis s-a dus la Ciorbea. Președintele Klaus Iohannis a mers, miercuri la Avocatul Poporului, scrie Cotidianul. Iohannis a declarat, după întâlnirea cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, că acesta i-a promis că va analiza cu celeritate Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modificarea Codurilor penale. Șeful statului a spus că speră că mâine sau poimâine acesta va lua decizia corectă în privința sesizării Curții Constituționale.

 

Iordache, mesaj pentru protestatari: Să citească cu atenție și responsabilitate textul ordonanței. Ministrul Justiției, Florin Iordache, le recomandă manifestanților să „citească cu atenție și responsabilitate” prevederile ordonanței privind modificarea Codurilor penale, precizând că „nimic nu este secret, ilegal sau imoral”, transmiteZiarul Financiar. „Oamenii au ieșit în stradă, indignați de Ordonanța de urgență a Guvernului, folosind argumente preluate de pe rețelele sociale. Doar că nu e nimic secret, ilegal sau imoral în caracterul acestei ordonanțe. Și voi explica acest fapt cu contra-argumente la ‘argumentele’ vehiculate pe rețelele sociale”, scrie ministrul Justiției, Florin Iordache, pe pagina sa de Facebook.

Scandal în Parlament. Aleșii PNL și USR s-au ridicat în picioare și strigă: „Hoții!” Ședința de plen a Camerei Deputaților a început cu scandal, notează Evenimentul Zilei. Reprezentanții PNL și USR strigă Hoții, hoții și au pancarte pe care scrie: „refuz acest abuz”, „alegeri anticipate”, „rușiune”. Peste 30 de parlamentari sunt strânși în jurul prezidiului și protestează. Deputatul USR Cristian Ghinea s-a înfășurat într-un steag. Se strigă „demisia!”.

Ministrul Justiției, boicotat de USR și PNL. Declarația ministrului Justiției, Florin Iordache, a fost boicotată, miercuri, de protestele parlamentarilor USR și PNL, care purtau pancarte pe care scria „Rușine”, relatează Q Magazine. Iordache a venit miercuri la Parlament și a început o conferință de presă pe holul din fața sălii de grup a PSD.

Iordache: Doresc să transmit un semnal de calm către toți cei care protestează. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a făcut, miercuri, o declarație de presă la Parlament în care a susținut din nou oportunitatea și urgența proiectelor adoptate de Guvern care vizează modificarea Codurilor penale și a refuzat să răspundă la vreo întrebare a ziariștilor, lansând doar un apel la calm pentru cei care protestează, scrie Adevărul. „Referitor la cele două proiecte de lege care vizează eliminarea unei posibile sancțiuni de la CEDO, am ținut cont de toate observațiile pe care le-am primit și oportunitatea a stabilit-o Ministerul Justiției înaintând către Parlament două proiecte de legi care vor fi dezbătute în procedură de urgență în perioada următoare. Am plecat de la niște condiții foarte clare, acelea care vizează în primul rând recuperarea prejudiciilor, supraaglomerarea care există la nivelul penitenciarelor”, a afirmat Florin Iordache.

Liviu Dragnea, absent de la debutul noii sesiuni parlamentare. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a lipsit din prima zi a noii sesiuni parlamentare, care a coincis cu a doua zi după adoptarea ordonanței de modificare a Codurilor Penale și a alului de proteste, notează Adevărul. În prima zi a noii sesiuni parlamentare, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, a absentat toată ziua, ședința de plen fiind condusă de vicepreședintele Camerei Deputaților, Gabriel Vlase.

OUG privind CP și proiectul de lege pentru grațiere vor fi dezbătute de Senat peste trei săptămâni. Ordonanța de Urgență privind modificarea Codurilor penale (CP) și proiectul de lege al grațierii, ambele adoptate ieri seară de Guvern, vor fi dezbătute de plenul Senatului peste trei săptămâni, după ce PSD a respins ca actele normative să fie dezbătute și votate în procedură de urgență, așa cum a cerut Executivul, informează Bursa. Liderul de grup al PSD, Șerban Nicolae, a propus respingerea procedurii de urgență cerute de Guvern și a propus ca termene ziua de 14 februarie pentru primirea de avize de la comisia de constituționalitate și cea pentru drepturile omului și ziua de 21 februarie pentru primirea raportului din partea comisiei juridice.

Tăriceanu: Este dreptul legal al Guvernului să dea ordonanțe. CSM să aplice legea, a devenit din ce în ce mai politic. Este dreptul legal al Guvernului să adopte ordonanțe de urgență, a răspuns Tăriceanu, întrebat cum cataloghează modul în care Executivul condus de Sorin Grideanu a decis să procedeze în privința ordonanței referitoare la modificarea codurilor penale, transmite Gândul. „Continui să cred și să afirm cu tărie că singurul loc de dezbatere este Parlamentul, pentru că este instituția care are și reprezentativitate și legitimitate”, a spus președintele Senatului, care a anunțat și că vrea să organizeze o dezbatere la care să îi invite pe procurorul general, pe președinta CSM, dar și pe reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților.

Șase ambasade își exprimă îngrijorarea față de Ordonanța PSD. Țările partenere cer Guvernului să nu „dea înapoi” lupta anticorupție. Șase ambasade ale țărilor partenere României — Belgia, Canada, Franța, Germania, Olanda și Statele Unite ale Americii — cer Guvernului României să nu „dea înapoi” lupta anticorupție, conform unui comunicat de presă al misiunilor diplomatice, scrie România Liberă. „Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare referitor la acțiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției din ultimii zece ani”, se arată în scrisoarea deschisă.

Grindeanu i-a răspuns lui Trump după avertismentul dat României. „Lupta împotriva corup?iei este prioritatea noastră”. Sorin Grideanu a reacționat cu un comunicat după ce mai multe state aliate României, în frunte cu SUA, și-au transmis îngrijorarea față de ultimele evenimente petrecute în țara noastră, relateazăEvenimentul Zilei. Premierul a adus lămuriri cu lupta pe care România o duce împotriva corupției.

Sorin Grindeanu, întâlnire cu ambasadorul SUA. Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, și premierul Sorin Grindeanu s-au întâlnit astăzi, transmite Q Magazine. Întâlnirea a fost solicitată de diplomatul american, a spus Marian Neacșu, deputat PSD. El a precizat că această întâlnire a avut loc în cursul zilei de astăzi, dar că nu știe ce au discutat cei doi oficiali. Întâlnirea era programată înainte de adoptarea Ordonanței de Urgență privind modificarea Codurilor penale.

Comisia UE, mesaj îngrijorător pentru România: „Anticorupția nu trebuie să facă pași înapoi”. În urma deciziei Guvernului de a adopta OUG privind modificarea Codurilor penale, președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker și vicepreședintele Frans Timmermans avertizează că „lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată”, conform Q Magazine. „Lupta anticorupție trebuie să avanseze, nu să facă pași înapoi”, precizează mesajul comun al președintelui și vicepreședintelui Comisiei Europene.

Grindeanu i-a trimis lui Juncker o scrisoare care argumentează grațierea și modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală: Așteptăm cu interes părerea dumneavoastră. În contextul pozițiilor publice generate de promovarea de către Guvern a textelor legislative privind amendarea Codului Penal, Codului de Procedură Penală și proiectul de lege privind grațierea unor pedepse, premierul României, Sorin Grindeanu, a transmis ieri președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, o scrisoare în care argumentează contextul și rațiunile adoptării acestor modificări legislative, a informat aseară Guvernul, referindu-se la cei aproape 300.000 manifestanți din marile orașe ale României care au protestat față de modificarea celor două coduri, scrie Curierul Național.

Parlamentul European organizează joi o dezbatere privind situația din România. Parlamentul European organizează joi, la Bruxelles, o dezbatere pe tema justiției și a statului de drept în România, anunță Capital. Dezbaterea, care va începe la ora 10:00 (ora României), are loc în cadrul minisesiunii plenare a Parlamentului European din 1-2 februarie, de la Bruxelles.

Un secretar de stat demisionează din Guvern și se duce la proteste. Ce acuzații îi aduce premierului Grindeanu. Coordonatorul Departamentului CENTENAR, secretarul de stat Daniel Șandru a demisionat din Executiv, acuzându-l pe premierul Sorin Grindeanu că, prin aprobarea OUG privind Codurile penale, a transformat serviciul public într-unul dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală, conform Gândul. Șandru anunță pe pagina sa de Facebook: ‘Gata. În seara asta voi fi în stradă’. Alături de el au demisionat și șeful său de cabinet și doi consilieri. Șandru fusese numit în funcție de guvernul condus de Dacian Cioloș.

Inițiatoarea legii antifumat și-a dat demisia din PSD. Fosta deputată PSD, Aurelia Cristea, cunoscută pentru promovarea legii antifumat, și-a dat demisia din organizația PSD Cluj, informează Capital. Cristea a arătat, într-o postare pe Facebook, că motivul demisiei sale îl constituie adoptarea celor două ordonanțe privind grațierea și modificarea Codului Penal.

PNL și USR au depus moțiunea de cenzură la Parlament. Parlamentarii PNL și USR au depus astăzi la Parlament moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu — Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”, informează Evenimentul Zilei. „Aceasta este moțiunea de cenzură pe care PNL, împreună cu USR, o depun astăzi. Este numită ‘Guvernul Grindeanu—Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România’. Este primul demers politic important pe care Opoziția îl face astăzi în România într-un moment de cumpănă”, a declarat Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului.

Băsescu: PMP va da semnături pentru moțiunea de cenzură a PNL. Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat miercuri că parlamentarii partidului nu sunt „în remorca” PNL, dar vor susține cu semnături moțiunea de cenzură inițiată de liberali, conform Jurnalului Național. „Vreau să se înțeleagă foarte bine: nu suntem în remorca PNL, dar PMP va da semnături pentru moțiunea de cenzură”, a afirmat Băsescu.

UDMR se distanțează de PSD-ALDE în problema modificării Codurilor penale: „O greșeală imensă”. În ciuda faptului că are semnat un protocol de colaborare cu PSD-ALDE, UDMR nu este de acord cu decizia Guvernului Grindeanu în ceea ce privește modificarea Codurilor penale prin OUG, transmite Puterea. Liderul formațiunii maghiare, Kelemen Hunor, e de părere că deciziile luare marți noapte reprezintă „o greșeală imensă”. „Nu suntem de acord cu decizia Guvernului și considerăm că a fost o greșeală imensă modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală prin ordonanță de urgență”, a declarat Kelemen Hunor într-un comunicat de presă.

USR ia în calcul o demisie în bloc din Parlament. Președintele USR Nicușor Dan a anunțat, miercuri, că formațiunea sa ia în calcul o demisie în bloc din Parlament și că opoziția depune moțiunea de cenzură la adresa guvernului, conform Ziarului Financiar. „O să cântărim foarte bine. Noi nu ne-am născut parlamentari și nu am venit să facem figurație în Parlament. Dacă demisiile noastre ajută o dezbatere publică serioasă, chiar alegeri anticipate, fără îndoială”, a declarat Nicușor Dan.

Predoiu îi cere procurorului general să-i ancheteze pe Grindeanu și Iordache pentru favorizarea infractorului. Procurorii mai au la dispoziție 10 zile. Liberalul Cătălin Predoiu i-a cerut, miercuri, procurorului general, Augustin Lazăr, să ancheteze modul și împrejurările în care a fost adoptată ordonanța de urgență de modificare a legislației penale și i-a acuzat pe premier și pe ministrul Justiției că, prin această ordonanță, a comis infracțiuni de favorizare a infractorilor, potrivit Adevărul. Teoretic, procurorii ar putea să-i cerceteze pe Grindeanu și Iordache, întrucât OUG intră în vigoare peste 10 zile.

Ministrul Muncii, Lia Vasilescu: Știam de OUG pe Justiție înainte de ședința de guvern; mie nu mi se aplică. Ministrul Muncii Lia Vasilescu a declarat, miercuri, că a știut înainte de ședința de Guvern de marți că pe ordinea de zi vor figura OUG și proiectul de lege privind Justiția, ea menționând că aceste acte normative nu i se aplică, scrie Ziarul Financiar. Întrebată dacă știa că OUG și proiectul privind Justiția figurează pe ordinea de zi suplimentară, Olguța Vasilescu a răspuns: „Da, știam că trebuie să fie acum (marți, n.r.) sau joi”.

Traian Băsescu face precizări după ce și-a anunțat demisia: Vorbesc despre o predare graduală a atribuțiunilor și de pregătirea PMP pentru alegerile din 2019 și 2020. Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat în timpul unei conferințe de presă că nu demisionează din fruntea partidului, ci se va retrage treptat, printr-un proces gradual, relatează România Liberă. „Am înțeles că unii în presă mi-au anunțat demisia. Vă rog sa luati mesajul de pe Facebook și să constatați că vorbesc despre o predare graduală a atribuțiunilor și de pregătirea partidului pentru alegerile din 2019 și 2020”, a afirmat președintele PMP, Traian Băsescu.

S-a ales noua conducere a Camerei Deputaților. Deputații au ales miercuri, prin vot secret, cu bile, 261 fiind „pentru” și unul „împotrivă”, noua conducere a Camerei Deputaților, informează Puterea. Vicepreședinții Biroului Permanent sunt Rovana Plumb, Gabriel Vlase și Carmen Mihălcescu din partea PSD, dar și Cătălin Predoiu de la PNL.

Proteste de amploare în întreaga țară, cu peste 300.000 de oameni, după ordonanța PSD: Dragnea, nu uita, România nu-i a ta! Încercare de deturnare a protestelor, de către galeriile echipelor Dinamo, Steaua și Rapid. Suporterii ar fi fost mobilizați de frații Negoiță, membri PSD. Cinci persoane, rănite, iar zeci, reținute. Sute de mii de oameni protestează, în toata țara, miercuri seară, față de decizia Guvernului Grindeanu de a modifica Codul Penal prin OUG, scrie România Liberă. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a încercat din nou să minimizeze efectele ordonanței, spunând că „nu e nimic ilegal sau imoral” în textul ordonanței. Între timp, ambasadele a șase țări occidentale, partenere ale României, își exprimă îngrijorarea și cer Executivului să nu abandoneze lupta anticorupție. După ora 22.30, în Piața Victoriei din Capitală au apărut suporterii din galeriile echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde spre jandarmi. În vreme ce manifestanții strigau „fără violență!”, jandarmii au izolat Piața și au aruncat cu gaze lacrimogene. În urma conflictului, mulți protestatari au plecat spre case.

Ministrul de Interne: Fac apel la calm și la respectarea forțelor de ordine din Piața Victoriei. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut un apel la calm, pe pagina sa de Facebook, după ce protestul din fața Palatului Victoria a degenerat după ce și-au făcut apariția suporteri ai echipelor de fotbal, scrie Evenimentul Zilei. Ea i-a sfătuit pe oameni să respecte indicațiile forțelor de ordine. „Fac apel la calm și la respectarea indicațiilor forțelor de ordine prezente în Piața Victoriei! Rog insistent cetățenii care manifestă pașnic să se distanțeze de grupurile de persoane care folosesc materiale pirotehnice și aruncă cu obiecte contondente în direcția jandarmilor, astfel încât să nu fie îngreunată intervenția forțelor de ordine pentru restabilirea ordinii!”, a fost mesajul ministrului de Interne, Carmen Dan, pe Facebook.

SRI anunță că a comunicat instituțiilor competente despre mobilizarea protestatarilor violenți. Serviciul Român de Informații precizează că datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ „instituțiilor legal abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice”, relateazăCotidianul. „În legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din data de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări: Serviciul Român de Informații a acționat potrivit competențelor legale deținute, datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice”, se precizează într-un comunicat al SRI.

CSM sesizează CCR pentru a se constata conflictul între puteri. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curții Constituționale pentru a se constata existența unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, informează Puterea. Decizia a fost luată după ce președintele CSM, Mariana Ghena, a cerut suplimentarea ordinii de zi în legătură cu sesizarea CCR, precum și cu exprimarea unui mesaj public cu privire la apărarea independenței justiției în contextul adoptării unor acte normative.

DNA, despre modificările aduse legislației penale. Prevederile ordonanței de urgență care modifică legislația penală favorizează atât persoanele care au săvârșit fapte de abuz în serviciu, cât și pe cele care de acum înainte vor săvârși astfel de fapte, potrivit unui comunicat al DNA, scrie Cotidianul.

Kovesi: Fiecare zi care trece, începând de azi-noapte, este un risc major pentru sistemul de justiție. Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri că modificările aduse Codurilor penale sunt „extrem de grave” și a criticat modul în care Guvernul a adoptat „în toiul nopții” ordonanțele de urgență, transmite Jurnalul Național. Într-o intervenție telefonică la Digi 24, Kovesi a spus că DNA a primit, marți, în jurul orei 19,00, proiectele de la Guvern, pentru un punct de vedere.

Procurorul general, despre OUG privind modificarea Codurilor penale: Trebuie să fie examinată de CCR. Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală trebuie să fie atacată la Curtea Constituțională, a afirmat miercuri procurorul general, Augustin Lazăr, conform Economica.net. „După cum se vede, am fost puși în fața faptului împlinit. (…) Este o bună provocare pentru autoritatea judecătorească și autoritatea judecătorească este cea care trebuie să demonstreze acum că are într-adevăr substanță și că nu poate fi tratată ca o cantitate neglijabilă”, a declarat Augustin Lazăr, înainte de începerea ședinței Consiliului Superior al Magistraturii.

DIICOT semnalează riscul unor condiții favorizante pentru fenomenele infracționale prin adoptarea OUG. Colegiul de conducere al DIICOT susține că ordonanța adoptată de Guvern de modificare a Codurilor penale a indus riscul unor condiții favorizante pentru fenomenele infracționale, procurorii exprimându-și îngrijorarea în legătură cu tehnica legislativă „precară” utilizată în cuprinsul OUG referitoare la denunț, relatează Curierul Național. Potrivit unui comunicat al DIICOT, luand act de OUG emisă în cursul nopții de marți, procurorul-șef Daniel Horodniceanu a dispus miercuri convocarea Colegiului de conducere și a procurorilor-șefi de secție pentru a analiza impactul modificărilor Codului penal și Codului de procedură penală în dosarele înregistrate la DIICOT, atât în cele aflate în cursul urmăririi penale, cât și în cele aflate pe rolul instanțelor de judecată.

Camera de Comerț Americană: „Adoptarea netransparentă a OUG 13/2017, puternic semnal de neîncredere și nesiguranță”. Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) consideră că adoptarea netransparentă a actelor normative privind grațierea și modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală transmite un puternic semnal de neîncredere și nesiguranță în plan intern și extern, se arată într-un comunicat de presă al AmCham, potrivit Bursa. „AmCham România își exprimă profunda dezamăgire față de fundamentarea, procedura de adoptare, prevederile și efectele Ordonanței de Urgență 13/2017 și ale proiectului de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală”, se arată în document.

AFEER solicită ANRE să urgenteze analiza cu privire la prețul mare al energiei de pe bursă. Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) solicită Autorității Naționale de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) să urgenteze analiza cu privire la prețurile mari ale energiei, să identifice cauzele și să anunțe public, conform prevederilor legale, dacă au existat distorsiuni și vinovați, potrivit unui comunicat al AFEER, scrie Bursa. Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România își exprimă îngrijorarea față de situația actuală de pe piața energiei, respectiv creșterile foarte mari ale prețului energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM.

Creșterea masivă a prețurilor energiei ar putea afecta alimentarea cu electricitate a populației. Neonorarea unor contracte pe piața de energie, coroborată cu o creștere masivă a prețurilor electricității, este de natură să afecteze alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici și a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal, se arată într-un comunicat al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), conform Capital. „ACUE apreciază și susține demersul autorităților competente de a analiza situația actuală a piețelor centralizate de energie și a modului în care s-au derulat, în ultima perioadă, tranzacțiile pe aceste platforme”, se arată în comunicat.

România ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiție; țara riscă penalități de 124.000 euro/zi pentru gropile de gunoi neconforme. România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autoritățile nu au reușit să închidă depozitele municipale de deșeuri neconforme, potrivit datelor cuprinse în proiectul de Ordonanță care modifică o serie de prevederi ale OUG nr. 196/2005 privind taxa pentru depozitarea deșeurilor, postat pe site-ul Ministerului Mediului, transmite Jurnalul Național. Pentru a se ajunge la acest demers, Comisia Europeană (CE) ar trebui să sesizeze, în perioada următoare, Curtea Europeană de Justiție (CEJ), iar forul de la Bruxelles să invoce faptul că închiderea gropilor de gunoi neconforme ar fi trebuit să se întâmple încă din anul 2009.

Call-center-ul ASF, asaltat de păgubiții Astra Asigurări și Carpatica Asig. Call-center-ul ASF a fost apelat de peste 18.000 de ori anul trecut, aproape 5.000 de persoane cerând informații despre situația despăgubirilor acordate asiguraților Astra Asigurări și Carpatica Asig, scrie Curierul Național. „Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înregistrat, în anul 2016, prin intermediul call-center-ului său, un număr total de 18.241 de apeluri telefonice, în creștere cu 28% față de anul precedent”, a informat ASF.

Mișu Negrițoiu, ASF: Nu ne vom întoarce la situația de dinainte de plafonarea tarifelor RCA. Piața nu se va întoarce la situația de dinainte de plafonarea tarifelor RCA, la o explozie de tarife sau a unor tarife exagerate, a afirmat, miercuri, Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la o dezbatere de specialitate, relatează Economica.net. „Mesajul nostru este neîndoielnic: nu trebuie și nu putem, dar nici nu ne vom întoarce la situația de dinainte de plafonare, a unei explozii de tarife sau a unor tarife exagerate, cu sau fără legătură cu profilul de risc sau high risc”, a spus Mișu Negrițoiu.

A fost anulată licitația Metrorex pentru trenurile de pe Magistrala Drumul Taberei — Pantelimon. Licitația de 400 milioane de euro pentru trenurile ce urmau să circule pe Magistrala 5 Drumul Taberei — Pantelimon, câștigată de spaniolii de la CAF și anchetată de DNA, a fost anulată de CNSC, informează Economica.net. Dacă această decizie nu va fi contestată, Metrorex va putea demara o nouă procedură pentru cumpărarea de trenuri.

Victorie clară pentru Simona Halep! Cu cine va juca în sferturile turneului de la Sankt Petersburg. Primele declarații. Simona Halep, locul 4 WTA, a învins-o pe pe Ana Konjuh, locul 39 WTA, 6-4, 7-6, și s-a calificat în sferturile turneului de la Sankt Petersburg, anunță Gazeta Sporturilor. Simona Halep a câștigat primul set, după un duel echilibrat. Simona a reușit trei break-uri, ultimul la scorul de 5-4 și și-a pierdut doar de două ori serviciul. Konjuh a servit destul de puternic, dar Halep a găsit soluții pentru a returna.

Irina Begu și Monica Niculescu s-au calificat în sferturile probei de dublu la Sankt Petersburg. Dublul format din Irina Begu și Monica Niculescu a câștigat, miercuri, meciul cu perechea Lenka Kuncikova/Elise Mertens (Cehia/Belgia), scor 6-1, 6-3, și s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de tenis de la Sankt Petersburg, Rusia, disputat pe suprafață dură în sală, transmite ProSport. Partida a durat o oră, iar cele două românce nu au avut probleme, reușind șase break-uri.

Decizie surprinzătoare luată de FRF. Ce poziție va ocupa Mihai Stoichiță. FRF a făcut o mutare surprinzătoare și l-a numit pe Mihai Stoichiță pe postul de director tehnic, notează ProSport. Ultimul care a ocupat această poziție a fost fostul selecționer al naționalei, Anghel Iordănescu. Mihai Stoichiță revine în fotbal, dar nu la vreo echipă de club. FRF a decis să-i facă o ofertă pentru postul de director tehnic și Stoichiță a acceptat-o.

Cazul incredibil al unui jucător din Liga 1. Clubul l-a exilat, iar el s-a adresat CNCD! Decizia finală a fost luată azi. Colegiul director al Consiliului Național pentru Combatarea Discriminării a emis un comunicat prin care făcea publice ultimele decizii din cadrul ședinței de astăzi, 1 februarie, scrie Gazeta Sporturilor. Într-unul din punctele specificate în comunicat, se amintea de cazul unui fotbalist din Liga 1 care a fost privat de propriul club de la efectuarea activităților de pregătire din cadrul echipei ca urmare a faptului că și-a solicitat drepturile contractuale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS