Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE – Iohannis, declarații după consultările pe referendum

UPDATE – Iohannis, declarații după consultările pe referendum

scris de A.B.
117 Afisari

UPDATE – Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că acordul propus partidelor de Klaus Iohannis nu face decât să deturneze sensul referendumului, care a fost pe teme de justiţie. ”Este o altă şmecherie” prin care încearcă realegerea sa ca şef al statului, a mai afirmat Tăriceanu.

”La consultările pe care le-am avut preşedintele nu a făcut nici cea mai mică menţiune cu privire la acest subiect. Prin urmare, acest anunţ nu face decât să deturneze sensul referendumului, care a fost clar referitor teme de justiţie şi nu a fost vorba de parcursul european, care nu cred că l-a pus cineva în discuţie. (…) Deci este o deturnare a sensului referendumului. Ar fi fost normal ca să ne aducă la cunoştiinţă intenţia de a propune un astfel de pact”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis vrea să încerce o mişcare prin care să fololosească acest instrument pentru realegerea lui ca preşedinte.

”Parcă ne-ar face chiar o propunere celor din coaliţie, ALDE plus PSD, să-l susţinem la prezidenţiale. Cred că este un pic cam mult să-i dăm posibilitatrea să fie şi arbitru, si jucător… Nu se poate, e mult prea mult, fiecare cred că trebuie să-şi vadă rolul şi prerogativele pe care le are”, a adăugat liderul ALDE.

Tăriceanu a catalogat drept o ”şmecherie” demersul preşedintelui.

”Mie mi se pare nepotrivit acest demers, pentru că, de fapt, este o altă şmecherie. Dl Iohannis în loc să vină de la Sibiu să ne arate ce înseamnă comportamentul nemţesc, vine să ne înveţe pe noi, la Bucureşti, cum e cu şmecheriile. E păcat. Eu cred că România nu are nevoie de şmecheri, are nevoie de oameni serioşi”, a apreciat Căluin Popescu Tăriceanu.

La finalul declaraţiei, el a afirmat însă că va analiza şi va decide dacă ALDE va semna acordul propus de Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită formaţiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

PSD vrea includerea a 7 ”aspecte vitale” în acordul politic, printre care condamnarea protocoalelor

PSD a anunţat că va analiza în cadrul Comitetului Executiv Naţional propunerea preşedintelui Iohannis cu privire la acordul politic şi va formula un răspuns oficial, dar susţine ca documentul să conţină şapte ”aspecte vitale”, printre care condamnarea protocoalelor secrete.

”PSD a luat la cunoştinţă, în urma conferinţei de presă a Preşedintelui Klaus Iohannis de astăzi, şi nu în timpul consultărilor, de intenţia acestuia de a propune partidelor politice din România un acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României. PSD va analiza în cadrul Comitetului Executiv Naţional propunerea preşedintelui Iohannis şi va formula un răspuns oficial. PSD susţine consensul politic pe temele majore de interes naţional, mai ales atunci când un astfel de demers este unul real şi nu un joc electoral. PSD a susţinut şi va susţine întotdeauna orice înţelegere politică benefică interesului României”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, PSD propune ca acordul politic iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis să mai conţină şapte ”aspecte vitale”.

”Considerăm însă că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conţină câteva aspecte vitale pentru interesul României:
1. Susţinerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii.
2. Acţiunea tuturor forţelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat şi în România.
3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituţiile din sistemul judiciar şi alte instituţii. Justiţia trebuie să fie independentă şi transparentă.
4. Asigurarea şi garantarea independenţei judecătorilor faţă de influenţele politice, cât şi faţă de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.
5. Garantarea şi respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi condamnarea publică a oricărei forme de abuz.
6. Armonizarea legislaţiei româneşti la valorile şi principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.
7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privinţa salarizării pe teritoriul Uniunii.
În ce priveşte includerea într-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, considerăm că politicienii nu au dreptul şi nu pot decide peste voinţa românilor. Cetăţenii s-au pronunţat deja asupra celor două întrebări.
Voinţa românilor nu poate fi negociată între politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislaţie, indiferent dacă partidele încheie sau nu un pact politic”, se maia rată în comunicat.

Şeful statului a avut miercuri discuţii şi cu ALDE, grupul parlamentar Pro Europa, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD. Iohannis i-a criticat anterior pe pesediştii, pentru că înainte de consulări aceştia s-au grăbit să „defileze public” cu o intenţie de a revizui Constituţia. Delegaţia PMP este prima care a intrat prima la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema transpunerii în Constituţie a referendumului pe justiţie. Este a doua zi de consultări pe care şeful statului le are pe acest subiect.

Iohannis face declaraţii de presă: Românii au votat împotriva abordării anti-europene abordate înainte de alegeri. Noi românii am dorit să fim în UE, asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastră

Am constatat că există o largă convergenţă, că rezultatele trebuie implementate, că trebuie consolidat parcursul european, în consecinţă pentru a valorifica acest vot, am decis să invit partidele să semnăm un acord naţional, un pact politic pentru România Europeană: transpunerea în legislaţie a interzicerii amnistiei şi graţierii, revizuirea legilor justiţiei în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia

Klaus Iohannis a precizat ceea ce conţine în esenţă acest acord:

– transpunerea în legislaţie a interdicţiei privind amnistia şi graţierea pentru infracţiuni de corupţie,

– transpunerea în legislaţie a interdicţiei adoptării de Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor, al organizării judiciare, corelat cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe,

– transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare asigurării integrităţii în funcţiile publice, revizuirea legilor justiţiei, inclusiv a ordonanţelor de urgenţă prin care au fost modificate, în deplin şi strict acord cu avizele Comisiei de la Veneţia, a consiliilor consultative ale judecătorilor şi procurorilor europeni, precum şi a rapoartelor Comisiei Europene şi GRECO,

– adoptarea modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene.

De asemenea, Klaus Iohannis propun ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislaţie în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării atât în ţară, cât şi în străinătate a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.

Acest proiect de acord naţional va fi trimis imediat partidelor parlamentare şi va fi pus la dispoziţia publicului interesat, prin intermediul presei, a anunţat şeful statului.

Preşedintele a precizat că aşteaptă în câteva zile un răspuns afirmativ la invitaţia mea de a semna acest acord naţional.

UPDATE 15.40 Viorica Dăncilă anunţă că i-a propus lui Iohannis formarea unui grup pentru revizuirea Constituţiei

Preşedintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat, miercuri, că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamentului, condus de Marcel Ciolacu, care să aibă discuţii cu partidele pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.

„Am participat la consultările cu domnul Iohannis legat de rezultatul referendumului, precum şi următorii paşi pe care trebuie să îi facem. Am reiterat că rezultatul votului e foarte important. E important să dăm dovadă de acţiune pentru a pune în practică cât mai repede rezultatele referendumului consultativ. I-am propus domnului Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamntului, condus de domnului Marcel Ciolacu, pentru a putea obţine un consens între partide. Să putem face primii paşi pentru ca revizuirea Constituţiei să fie pus în practică cât mai repede”, a declarat Viorica Dăncilă, după consultările de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele interimar PSD a precizat că social democraţii vor ca referendumul de revizuire să nu se suprapună cu alegerile, pentru că acest lucru încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor va începe chiar de mâine formarea acestui grup. Sperăm ca acest grup să ajungă cât mai repede la concluziile necesare pentru a pune în practică rezultatele referendumului”, a completat Viorica Dăncilă.

Preşedintele Iohannis a avut miercuri a doua zi de consultări cu partidele la Palatul Cotroceni pe tema transpunerii în legislaţie a referendumului pe justiţie.

UPDATE 15.00: Delegaţia PSD condusă de Viorica Dăncilă, ultima care discută cu Iohannis la Cotroceni

Delegaţia PSD, condusă de Viorica Dăncilă, este ultima care a intrat la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, pe tema transpunerii în Constituţie a rezultatelor referendumului pe justiţie.

Din delegaţia PSD condusă Viorica Dăncilă fac parte şi Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici.

Biroul Politic Naţional al PSD au discutat despre mandatul cu care delegaţia PSD se va prezenta la consultările de la Palatul Cotroceni.

Anterior, Viorica Dăncilă a declarat că nu este de acord cu organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, pentru că s-ar încălca recomandările Comisiei de la Veneţia.

Până acum, Iohannis a avut, în cursul zilei, consultări cu PMP, ALDE, Pro România şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

După discuţiile de la Cotroceni, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă la Guvern pentru a discuta „despre paşii care trebuie făcuţi” pentru transpunerea rezultatului referendumului, dar că în acest moment este prematur pentru a lua o decizie în acest sens.

Liderul ALDE a adăugat că la Parlament trebuie constituită o Comisie specială pentru analizarea rezultatelor referendumului de pe 26 mai.

Totodată, şeful statului a avut marţi consultări cu delegaţiile PNL, USR şi UDMR. Toate cele trei formaţiuni au anunţat, prin vocea liderilor acestora, că susţin demersul transpunerii referendumului în Constituţie.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat, luni, la o săptămână după referendumul pe justiţie de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot.

La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS