Acasa Actualitate-InternaPolitica interna 10 martie. Budapesta sprijină mitingul secuilor pentru autonomie

10 martie. Budapesta sprijină mitingul secuilor pentru autonomie

scris de M.A.B.
519 Afisari

Budapesta sprijină dreptul secuilor de a demonstra pentru autonomie, deşi guvernul ungar preferă mai degrabă să negocieze cu partenerii săi români, decât să protesteze, a declarat vineri un oficial din ministerul de Externe ungar.

Budapesta sprijină mitingul secuilor pentru autonomie

10 martie. Budapesta sprijină mitingul secuilor pentru autonomie

Secretarul de Stat Zsolt Nemeth a comentat demonstraţia care va fi organizată duminică la Târgu Mureş de Consiliul Naţional al Secuilor (CNS), Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM), transmite Mediafax. De asemenea, câteva demonstraţii ar urma să aibă loc în faţa misiunilor diplomatice ale României din mai multe oraşe europene mari şi din Statele Unite, în sprijinul evenimentului de duminică denumit „Ziua libertăţii secuilor„.

Balazs Izsak, liderul CNS, a declarat pentru MTI, joi, că administraţia locală din Târgu Mureş a autorizat, miercuri, mitingul. La rândul său, Corneliu Grosu, prefectul de Mureş, a transmis un mesaj populaţiei în legătură cu mitingul Consiliului Naţional Secuiesc care va avea loc duminică, 10 martie. Prefectul îi asigură pe oameni că au fost mobilizate suficiente forţe de ordine, atât la monumentul Secuilor Martiri, cât şi pe traseul pe care se vor deplasa participanţii. Totodată, Corneliu Grosu le-a transmis celor care ar putea să depăşească limitele ordinii publice să se gândească la consecinţă.

Corneliu Grosu a transmis şi un mesaj de avertizare către organizatorii mitingului. Prefectul a arătat că s-a dat aviz favorabil pentru o manifestare cultural- istorică şi orice altă manifestare care contravine interesului naţional va fi sancţionată ulterior. Mitingul va începe la ora 17.00, la Monumentul Secuilor Martiri din Tg.Mureş, după care participanţii se vor deplasa spre centrul oraşului şi se vor opri în faţa Prefecturii.

Pregătirile pentru mitingul din 10 martie pentru autonomia Ţinutului Secuiesc sunt în linie dreaptă. Biro Zsolt, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), co-organizator al acestui eveniment, a anunţat că va dărui steaguri secuieşti participanţilor la miting. „În 10 martie comemorăm secuii martiri. PCM a venit cu ideea acestei manifestări încă de anul trecut, când în campania electorală partidele politice maghiare făceau concurs cine este cel mai mare autonomist şi cine ţine mitinguri pentru autonomie şi pentru apărarea simbolurilor secuieşti. Am spus de atunci că suntem de acord, dar acest lucru nu trebuie făcut în campania electorală. Am propus să aşteptăm primăvara să nu ieşim iarna. 10 martie e un prilej extraordinar pentru acest lucru. Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) s-a angajat să facă această manifestare şi salut încă o dată acest gest al lor pentru că putem scoate din sfera politicii unui partid aceste manifestări. Partidul nostru o să dea tot sprijinul din moment ce CNS este organizator. Noi, în postură de co-organizator vom da sprijinul nostru. Organizaţiile judeţene şi locale se pregătesc. O să avem mai multe microbuze de pe Valea Târnavelor, Sovata, Miercurea Niraj. De asemenea, se pregătesc filialele din Harghita şi Covasna. În semn de solidaritate, o să vină şi colegii din judeţul Satu Mare, Bihor (…), deci o să vină din toată Transilvania reprezentanţi ai PCM. Vom face cadou steaguri acelor ce doresc să arboreze aceste steaguri pe casele lor, respectiv să vină cu aceste steaguri la mitingul din 10 martie„, a declarat Biro Zsolt.

Organizatorul mitingului autorizat din 10 martie, Consiliul Naţional Secuiesc, îi va comemora pe data de 10 martie pe secuii martiri executaţi în data de 10 martie 1854 şi va declara ziua de 10 martie ca „Ziua Libertăţii Secuilor”.

10 comentarii

Tom Cc 08-03-2013 - 16:09

De amestecul in treburile interne ale altui stat s-a auzit la Budapesta ?? Noi ne amestecam in treburile interne ale Repubicii Ungaria ??

moise secuiul 08-03-2013 - 20:52

10 martie 1854. secuii martiri executati… de catre cine? de catre opresorii maghiari!! dreaku sa-i mai inteleaga…

ROBERT HORVATH CINEAST SUA 09-03-2013 - 02:23

URMARITI ROMANIA TV DUMINICA ORA 9…EMISIUNEA…..SIMONA GHEORGHE

INTERVENTIA ROBERT HORVATH NEW YORK -DESVALUIRE BOMBA

C.I.A VREA BANII INAPOI !
VOICULESCU A FURAT BANII C.I.A TRIMISI LUI CEAUSESCU….PENTRU ARME RUSESTI, DATORITA REVOLUTIEI ARMELE NU AU AJUNS IN SUA, AMERICANII VOR BANII INAPOI SI PREGATESC EXTRADAREA LUI DAN VOICULESCU CATRE SUA. !
Cifra de 400 milioane de dolari a fost pronuntata public prima data de procurorul militar Dan Voinea, care a facut parte din completul Tribunalului Militar Exceptional care, in 25 decembrie 1989, la Targoviste, a decis impuscarea sotilor Ceausescu:
“Procuror: Pe numele cui sunt cele 400 de milioane de dolari din Elvetia”Elena Ceausescu: Ce bani?
Procuror: 400 de milioane au fost depozitate in Elvetia!
Elena Ceausescu: Dovada, dovada!”
AM DOVADA DATORITA UNEI LUNGI ANCHETE PERSONALE.
Robert Horvath
Devartes Film International NewYork – Tokyo
http://devanewyork.blogspot.com/

urbos 09-03-2013 - 02:28

Da, dar sa moara Basescu.

Si care Simona Gheorghe?

jan dinu 09-03-2013 - 02:55

Roberte ,stii ca a decedat Traian Roman ?
JD-USA

Paul din Ohio 09-03-2013 - 03:07

Acest Horvath este mai „deranjat” la creier decat Tache. Macar Tache ne da niste link-uri dubioase scrise de alti dementi online. Horvath „ne da” numai link-uri scrise de manuta lui.

- – प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 09-03-2013 - 04:45

Robikam, ai alunecat iarasi pe tamponul japanezei ,si te-ai scrantit, din nou!
S=au permanent, dute frate la samurai nefestei, si toarna acolo niste smeie de hartie !Robbikamsi ar mai fi ceva:Te prezinti la Seattle la Medicin Recuperatory, se cauta donori de cadavre cu deformatii vizibile de comportament !

- – प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 09-03-2013 - 06:20

I-ti spun ,exact , mai tarziu!

Mircea Cristoiu 09-03-2013 - 14:50

In legatura cu autonomia secuiasca ar trebui avute in vedere doua chestiuni. Prima dintre ele este ca in tara noastra nu traiesc astazi mai mult de 600 de secui(potrivit rezultatelor recensamantului realizat in anul 2011). Al doilea este faptul ca autonomia secuiasca a fost desfiintata de catre autoritatile maghiare in timpul dualismului austro-ungar de la sfarsitul secolului XIX, atunci cand secuii au trecut printr-un proces de maghiarizare fortata, fiind obligati sa renunte la traditii si trecut si sa devina cetateni maghiari.
Prin urmare maghiarii sunt ultimii care ar trebui sa se preocupe de autonomia secuilor, care au fost persecutati de catre ei in trecut. Sau poate ca intentiile maghiarilor urmaresc propria lor autonomie sub umbrela primitoare a luptei pentru drepturile secuilor.

Pribeagul 09-03-2013 - 15:37

„Sau poate ca intentiile maghiarilor urmaresc propria lor autonomie sub umbrela primitoare a luptei pentru drepturile secuilor.”

Este clar ca maghiarii cauta pe dacu’ sa-i pieptene. Fereasca Dumnezeu sa-l gaseasca!

Zglobii o tin intr-o sarbatoare continua:

10 martie, Ziua Libertăţii Secuilor
15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
24 martie, Floriile
31 martie, Pastele… 1 Mai…

Care popor si in ce tara poate fi mai fericit? 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS