Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UDMR cere în Constituţie: Limba maghiară, oficială în Ardeal

UDMR cere în Constituţie: Limba maghiară, oficială în Ardeal

scris de M.A.
480 Afisari

UDMR sare în apărarea extremistului Robert Raduly şi plusează. Limba maghiară, oficială în tot Ardealul, prin Constituţie, nu obligatorie doar în Miercurea Ciuc.

UDMR cere în Constituţie: Limba maghiară, oficială în Ardeal

UDMR cere în Constituţie: Limba maghiară, oficială în Ardeal

Astfel, vicepreşedintele politic al UDMR, Lazslo Borbely, susţine că o asemenea prevedere ar putea fi cuprinsă în Constituţie, transmite Antena 3. De altfel, aceasta va fi propunerea UDMR pentru modificarea legii fundamentale. „Ar fi bine daca limba maghiara, prin Constitutie, ar primi un statut regional. Cred că astfel, limba maghiară ar putea fi ocrotită mai bine”, a declarat Laszlo Borbely la postul Duna TV.

La rândul său, într-un comunicat, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, îşi exprimă solidaritatea cu primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, amendat de CNCD, şi consideră că introducerea condiţiei cunoaşterii limbii maghiare în administraţia locală este justificată şi legală. Kelemen Hunor susţine că este solidar cu primarul din Miercurea Ciuc şi îi oferă acestuia asistenţă pentru soluţionarea speţei în mod favorabil în instanţă. „În ultimii 23 de ani, UDMR a lucrat şi pentru a ne putea utiliza în mod liber limba maternă, iar în acest scop am creat un cadru legal. Nimeni nu poate fi exceptat de la respectarea acestor legi, nici la Miercurea Ciuc şi nici în alte localităţi. Apărarea limbii materne şi libera utilizare a acesteia este un subiect faţă de care nu suntem dispuşi să facem nicio concesie. Acei membri ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării care au adoptat această decizie ar trebui să conştientizeze că ei nu trebuie sa lupte împotriva maghiarilor şi a legii, ci împotriva discriminării”, a declarat preşedintele UDMR, citat în comunicat.

Liderul UDMR precizează că utilizarea limbii maghiare în administraţia locală este un drept garantat de lege şi că „nu constituie excepţie de la acest caz nici arhitectul şef al primăriei Miercurea Ciuc, în a cărui fişă a postului s-a inclus şi obligaţia de a acorda audienţe”. „La audienţe se prezintă cetăţeni care au o serie de probleme curente. Între aceşti cetăţeni se află şi persoane a căror limbă maternă este limba maghiară, mai mult, în cazul municipiului Miercurea Ciuc, aceştia din urmă sunt majoritari. Din acest motiv, consider că introducerea condiţiei cunoaşterii limbii maghiare este justificată şi legală”, a declarat Kelemen Hunor, citat în comunicat.

11 comentarii

jery 27-02-2013 - 20:17

sopiameg o fosomot muulta ue la voi

digital 27-02-2013 - 21:28

“La audienţe se prezintă cetăţeni care au o serie de probleme curente. Între aceşti cetăţeni se află şi persoane a căror limbă maternă este limba maghiară, mai mult, în cazul municipiului Miercurea Ciuc, aceştia din urmă sunt majoritari. Din acest motiv, consider că introducerea condiţiei cunoaşterii limbii maghiare este justificată şi legală”, a declarat Kelemen Hunor, citat în comunicat.

hahaha!

fiind pe teritoriul României,din nefericire pentru voi bozgorașilor se află și cetățeni români,care dintr-o nefericire și mai mare pentru voi bozgoreii,sunt:MAJORITARI!
așa că v-o sooougeți original mă leprelor!

Piracetam 27-02-2013 - 21:35

În condiţiile în care a fost amendat de CNCD după ce a impus, ca o condiţie obligatorie, cunoaşterea limbii maghiare la concursul de ocupare a postului de arhitect-şef al oraşului, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, fost deputat UDMR în Parlamentul României în perioada 1996-2000, şi-a început discursul anunţând că „în Miercurea Ciuc limba maghiară este obligatorie”.

BULA 28-02-2013 - 01:52

Va fi o mare epidemie de pneumonie printre maghiari, de la gloantele reci. Sa stea la fereala, ca altfel o belesc.

copiutza 28-02-2013 - 11:29

Faina sigla, Copiata, da mere. Unde? Undeva in c_ _. Las imaginatia voastra sa zburde.

misu 28-02-2013 - 11:39

Daca vom oferi cetatenia romana la basarabeni si rusi care se muta cu domicilul in Ardeal si Banat in doar 1-2 luni de zile va scadea numarul de maghiari.

teo 28-02-2013 - 11:49

Cand voi veti fi majoritari in aceasta tara si nu un gainat hunguresc,poate si nici atunci nu vom fi de acord ca o limba asiatica sa fie egala cu o limba litaina !

Virgiliu Soare 28-02-2013 - 12:36

Domnul Kelemen Hunor poza pana mai ieri in ungur cu fata umana. Dupa ce a fost trimis cu uniunea dumnealui cu tot in opozitie a inceput sa emita pretentii. Ca si cum limba finougrica nu ar fi prezenta in scoli si in administratie. Ca si cum nu ar fi segregat cu incuviintarea tacita a politrucilor damboviteni nevinovatele scoli mixte, europene (romano-maghiare) din judetele pe care le vizeaza doar ale lor. Ca si cum… dai si trage-i ca poate iese ceva in plus! Se schimba Constitutia Romaniei hai si noi cu lacramarile crocodilesti de peste 9 decenii! Ce daca au supt timp de 23 de ani fondurile judetelor pe care le exploateaza facand pe umanistii, acum s-au facut rai ca a intarcat balaia! E greu in opozitie! Mai ales ca cei ce-i stipendiaza de peste Tisa de la anul pot sa treaca si dumnealor in opozitie. Atunci pentru ce mai au nevoie de principii democratice si europene? Ce inseamna deschidere, toleranta, porgres? Daca nu se castiga imediat din acestea este mai buna enclavizarea, autarhia, excluderea romanilor pentru inceput din spatiul etnic majoritar. Au ca exemplu istoria lor expansionista! Azi. insa sa-si aminteasca de ”gloria” barbara a tragerii pe roata a lui Horia si Closca. Si sa taca. Uneori tacerea e de aur.

Misu 02-03-2013 - 10:50

Domnilor, cate exemple mai doriti in a lamuri despre cum gandesc acesti nenorociti ?? Mai ales acum ca nu sunt ???!!! la ” ciolan””. Au avut aceleasi ganduri si cand au fost la…, dar erau mai moderati. Atunci obtineau totul prin santaj. Azi incearca la fel !!!. tare mi-e teama ca politica pasilor marunti le vareusi. Ca de…. Avem si noi cazaturile noastre. trist ca sunt la varf !!!!

misu 02-03-2013 - 10:57

Recomandarea Comisiei de la Veneţia precizează că „responsabilitatea pentru protecţia minorităţilor revine, în primul rând, statelor în care acestea locuiesc”.
În legătură cu „drepturile colective”, Comisia de la Veneţia a precizat că textul Convenţiei-Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale „nu prevede drepturi colective pentru minorităţile naţionale”. Ca atare, introducerea acestora pe teritoriul Ungariei este o problemă internă, dar încercarea de a le extinde în afara graniţelor sale este de neacceptat. Reglementarea drepturilor minorităţilor care trăiesc pe teritoriul unui stat este un drept exclusiv al acestuia. Aşadar, Parlamentul de la Budapesta trebuie să iniţieze modificarea Constituţiei Republicii Ungare.
Cu alte cuvinte, instituţii ale Uniunii Europene se opun proiectului de autonomie ţesut cu migală de Guvernul Ungariei, de Laszlo Tokes şi de UDMR. Autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, indiferent cum ar fi ea formulată, nu se încadrează în normele europene privind drepturile minorităţilor.
Asta explică tăcerea regimului Băsescu după Rezoluţia Parlamentului European. Ca să rămână la putere, adică să fie susţinut de parlamentarii UDMR, guvernul Boc ar putea accepta inclusiv maghiarizarea unei importante părţi din teritoriul României. Cel puţin, a regiunii de nord-vest!
De ce tace România în periculosul subiect al drepturilor colective pentru minorităţi? Parlamentul Europei pare a fi o instituţie mai devotată României decât preşedintele şi guvernul ei!

Pentru maghiari:
Daca vreti sa aveti un viitor, sint citeva lucruri care trebuiesc intelese:
1. Daca ati avut imperiu, s-a terminat acum vreo 600 ani. In plus, aia era Hungaria nu Magyarorszag (stiti despre ce vorbesc).
2. Pe cont propriu n-ati realizat mare lucru. Nostalgiile imperiale nu au baza istorica.
3. Ardealul nu a fost cadou pentru romani. Impreuna cu austriecii ati pornit un razboi in care ati fost batuti bine (in ciuda ajutorului german). Dupa aia v-au batut romanii (cititi un pic de istorie). Ce va imaginati? Ca va bate toata lumea, dupa care va treziti cu un imperiu? Buna dimineata!
4. Trianonul a fost norocul vostru istoric. Ca daca romanii n-aveau chef sa existe Ungaria, nimeni nu i-ar fi contrazis (romanii si polonezii erau bariera impotriva bolsevismului, deci a-i ataca/contrazice nu era o optiuni pentru putinii prieteni ai maghiarilor). Ar trebui sa spuneti multumesc.
5. Modul in care i-ati tratat pe conlocuitori (romani, slovaci, croati, sirbi) elimina orice posibilitate ca acestia sa va mai accepte autoritatea.
6. Istoria romanilor nu e lineara. Socotelile nu se rezolva pe loc, ci la intervale neregulate. Aveti grija cind mintiti, manipulati, insultati. Totul se contabilizeaza, iar nota de plata vine (dupa cum stiti) cind va e durerea mai mare.
Asta presupune ca ungurii sa fie seriosi, de onoare, nu doar sa mimeze loialitate, ori nu este asa : intreaga istorie a aratat ca ungurii sunt parsivi, te lovesc pe la spate, nu pot sa ne faca fata si cheama Rusia sau Germania „sa ne bata”, nu potzi sa faci intelegeri cu ei pt. ca ziua urmatoare tradeaza si te omoara !!
Ca atare nu potzi decat sa-ti iei masuri asiguratorii !

Tom Cc 03-03-2013 - 08:47

corect !!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS