Acasa Actualitate-InternaSocial Contribuţie de sănătate la veniturile din chirii (proiect)

Contribuţie de sănătate la veniturile din chirii (proiect)

scris de A.B.
125 Afisari

Persoanele care realizează venituri din chirii ar putea plăti, de la 1 ianuarie 2014, contribuţii de asigurări sociale de sănătate indiferent dacă mai realizează sau nu şi alte venituri, baza de calcul pentru stabilirea contribuţiei fiind plafonată la de cinci ori câştigul salarial mediu brut, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Baza de calcul pentru contribuţia de sănătate la veniturile din chirii, plafonată la de cinci ori salariul mediu brut

În prezent, persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura veniturilor din salarii, veniturilor asimilate salariilor şi veniturilor din pensii, persoanele aflate sub protecţia sau în custodia statului, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din activităţi independente, cu excepţia celor din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, precum şi din asocieri fără personalitate juridică, nu au obligaţia plăţii contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor.

Nivelul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este de 5,5%.

Premierul Victor Ponta a anunţat, la jumătatea lunii august, că viitorul Acord cu Fondul Monetar Internaţional nu face referire la măriri de taxe şi impozite în România, singurele majorări fiind pentru accizele la alcool şi produse de lux ca şi compensare la scăderea TVA la pâine şi plata contribuţiilor la asigurările de sănătate pentru cei care au şi salarii dar încasează şi chirii.

„(…) Comisia Europeană a spus că pentru toate veniturile, în toată Europa se plătesc contribuţii de sănătate. Am spus că de la 1 ianuarie 2014 pentru cei care au chirii şi au şi salariu, pentru că cei care au doar chirii fără salariu plăteau şi acum contribuţii de asigurări de sănătate, cei care au şi una şi alta plătesc acei 5,5% la sănătate din chirie”, a explicat premierul în 13 august.

2 comentarii

Ereticul 13-09-2013 - 16:51

O noua japca pe fata. Singurul rezultat palpabil: majoritatea proprietarilor de imobile o sa incheie contracte de inchiriere sub semnatura privata, fara a le mai inregistra la fisc. Oricum – si fara acest nou „impozit” – statul protejeaza drepturile chiriasilor in defavoarea drepturilor proprietarilor, iar contractul vizat de fisc nu ii ajuta pe proprietari cu nimic.

pathfinder 13-09-2013 - 17:09

Oricum inchirierile se fac in proportie mai mare de 90% la mica intelegere.
Astia lovesc de fapt (si din nou) doar in aia de mai respecta legile…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS