Acasa Cultura-ReligieCultura Concertul caritabil regal. Cum s-a desfăşurat şi câti bani s-au strâns la a V-a ediţie

Concertul caritabil regal. Cum s-a desfăşurat şi câti bani s-au strâns la a V-a ediţie

scris de Laurentiu Banches
122 Afisari

Cea de-a cincea ediţie a Concertului regal caritabil a avut loc joi, 25 octombrie, la Ateneul Român din Bucureşti, în prezenţa Principesei Margareta şi a principilor Radu şi Nicolae ai României.

Concertul caritabil regal. Cum s-a desfăşurat şi câti bani s-au strâns la a V-a ediţie (foto:icr.ro)

Concertul organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României cu ocazia zilei de naştere a Regelui Mihai I, care, joi, a împlinit 91 de an a strâns, potrivit mediafax, o sumă de peste 70.000 de euro. Banii sunt suficienţi pentru ca, anul viitor, 35 de tineri talentaţi să fie sprijiniţi cu burse în valoare de 2.000 de euro fiecare prin programul „Tinere Talente”. Membrii familiei regale au fost primiţi cu aplauze la intrarea în sală şi şi-au ocupat locurile în loja centrală a Ateneului Român, iar, după intonarea Imnului regal, Principesa Margareta a susţinut un discurs de mulţumire pentru cei care, prin prezenţa lor în sală, au contribuit la strângerea de fonduri pentru acordarea de burse în cadrul programului caritabil.

Programul muzical al celei de-a cincea ediţii a concertului caritabil a cuprins „Anotimpurile”de Antonio Vivaldi şi „Cele patru anotimpuri”de Astor Pizzola. Cea de-a cincea ediţie a Concertului caritabil va fi difuzată la postul TVR 1, în cadrul a două ediţii ale emisiunii „Ora Regelui”, pe 17 noiembrie, respectiv 25 noiembrie.

Concertul regal caritabil în beneficiul programului „Tinere Talente” a fost susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi orchestra Stradivarius, dirijată de Gabriel Bebeşelea.  Programul „Tinere Talente” iniţiat de Fundaţia Principesa Margareta a României oferă în fiecare an burse de studiu, mentorat şi promovare pentru tineri muzicieni şi artişti plastici aflaţi la început de carieră şi în imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare. Juriul pentru selectarea bursierilor din 2012 a fost compus din Ileana Dana Marinescu (artist vizual), Petru Lucaci (pictor), Vladimir Zamfirescu (artist plastic), Iuri Isar (artist plastic, grafică), Virgil Scripcariu (sculptor), Gabriel Croitoru (violonist), Ionel Voineag (tenor), Emil Vişenescu (clarinetist), Miltiade Nenoiu (fagotist), Valentina Băinţan (redactor TVR Cultural) şi Viniciu Moroianu (pianist). În 2012, de bursele în valoare de 2.000 de euro în cadrul programului „Tinere Talente” iniţiat de Fundaţia Principesa Margareta a României au beneficiat 28 de tineri – 14 muzicieni şi 14 artişti plastici. În urma participării lor la diverse concursuri, au câştigat 13 premii I, opt premii II, trei premii III şi patru premii speciale.

Bilanţul acestui an mai cuprinde 47 de expoziţii de grup, care au găzduit lucrările tinerilor artişti plastici, 10 evenimente organizate de fundaţie, parteneri şi sponsori prin care a fost promovată arta tinerilor bursieri, 8 sesiuni de mentorat susţinute de personalităţi ale vieţii artistice, 7 tineri care au urmat cursuri de specializare în străinătate, 9 tineri participanţi la masterclass-uri, 2 proiecte de voluntariat organizate de bursierii de la arte plastice şi de care au beneficiat peste 1.570 de copii.

Beneficiarii burselor au vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani şi studiază la şcolile, liceele şi universităţile de artă din întreaga ţară. Bursele „Tinere Talente” se acordă pe perioada unui an calendaristic. La începutul fiecărui an, fundaţia evaluează candidaturile din punct de vedere social, iar juriile profesioniste alcătuite din artişti şi muzicieni consacraţi , profesori universitari şi oameni de cultură îi selectează pe cei mai buni dintre candidaţi în baza talentului şi potenţialului artistic. Numărul burselor variază în fiecare an, în funcţie de de fondurile care sunt obţinute prin intermediul Concertului regal caritabil şi din alte donaţii şi sponsorizări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS