Acasa Cultura-ReligieCultura Juan Gris – cine este cel care a pictat Google

Juan Gris – cine este cel care a pictat Google

scris de Laurentiu Banches
361 Afisari

Google comemorează, pe 23 martie 2012, 125 de ani de la naşterea maestrului cubismului Juan Gris.

Livre Pipe et Verres - Juan Gris

Juan Gris - Livre, Pipe et Verres

Juan Gris, pe numele real Jose Victoriano Carmelo Carlos Gonzalez Perez, a fost unul dintre principalii reprezentanţi ai cubismului împreună cu Pablo Picasso şi Georges Braque.  Cel care a fost al 13-lea din cei 14 fii ai unui negustor bogat din Madrid nu şi-a descoperit pasiunea pentru pictură până la vârsta de 17 ani când renunţă la dorinţa de a deveni inginer pentru a desena în reziste şi a realiza ilustraţii pentru cărţi. Având în vedere contribuţiile aduse cubismului şi că lucrarea sa „Livre, pipe et verres” a ajuns să fie vândută la licitaţie în zilele noastre pentru 20.8 milioande de dolari, nu se pune problema că a făcut alegerea corecta.

Deşi a făcut ilustraţii umoristice încă din 1906 în Paris, abia în 1910 Gris a luat  în serios pictura, în 1912 realizând un portret în stil cubist al lui Picasso, care este printre primele picturi cubiste pictate de artist. Împreună cu Picasso şi Braque descoperă noi mijloace de expresie şi introduce în tehnica sa elemente ca hârtia de ziar, tapete şi cioburi, realizând astfel aşa-zisele „Papiers collés”, din care vor rezulta mai târziu colajele. Influenţat de Henri Matisse, Juan Gris a pictat într-o armonie de culori luminoase şi stridente în combinaţii inedite, spre deosebire de Picasso şi Braque ale căror lucrări au fost în general monocromatice.

Juan Gris, nu a fost doar un pictor talentat, el a realizat în egală măsură sculpturi din tablă tăiată, gravuri şi ilustraţii. Spaniolul a realizat chiar şi decoruri şi costume pentru un spectacol de balet al lui Serghey Djaghilev, numit „Les Ballets Russes” şi pentru opera lui Charles Gounod „La Colombe”. Juan Gris a decedat la vârsta de doar 40 de ani în Paris din cauza pleureziei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS