Acasa Cultura-ReligieCultura SRTv – 689 de angajaţi vor fi concediaţi la 1 februarie

SRTv – 689 de angajaţi vor fi concediaţi la 1 februarie

scris de Laurentiu Banches
118 Afisari

Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a aprobat, miercuri, 23 ianuarie, punerea în aplicare a noii scheme organizaţionale a instituţiei, care va deveni operaţională de la 1 februarie.

SRTv – 689 de angajaţi vor fi concediaţi la 1 februarie

CA al TVR a anunţat printr-un comunicat de presă cu titlul „TVR – un nou început”, remis de mediafax, că „Noua organigramă a SRTv va deveni operaţională începând cu data de 1 februarie 2013 şi va conţine 2.450 de locuri de muncă, cuprinzând şi un număr de 55 de cazuri sociale”. Potrivit comunicatului, hotărârea de suplimentare a numărului angajaţilor SRTv a fost adoptată cu 8 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”, „fără a dezechilibra parametrii economici previzionaţi în Programul de redresare economică a SRTv aprobat prin Hotărârea CA nr. 110 din 2012″. Prin Hotărârea CA nr. 110/2012, Consiliul de Administraţie al SRTv a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, în baza căruia Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie 2012, Memorandumul privind reeşalonarea pe şapte ani a datoriilor fiscale acumulate de TVR (în cuantum de circa 65 milioane de euro, n.r.).

TVR are în prezent un număr total de 3.148 de angajaţi, din care, de la 1 februarie, vor rămâne 2.450 (inclusiv cele 55 de cazuri sociale). Acest lucru înseamnă, în fapt, că de la 1 februarie vor fi concediaţi 698 de angajaţi ai TVR. „Concedierea colectivă în urma selecţiei personalului din SRTv este una dintre măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar şi plata datoriilor acumulate. „În privinţa angajaţilor care vor fi disponibilizaţi, SRTv îşi va respecta obligaţiile de angajator, conform legii, în astfel de situaţii”, se precizează în comunicat.

Pprocesul de restructurare a personalului din Televiziunea Română a început pe 5 noiembrie 2012, cu selecţia, pe criterii profesionale, a celor care vor rămâne în noua structură a SRTv. La procesul de selecţie au participat 2.562 de salariaţi, din cei 2.784 de angajaţi notificaţi, adică un procent de 92%. Selecţia angajaţilor a presupus trei etape şi anume depunerea unui memoriu de activitate, susţinerea unui test grilă şi a unui interviu, care în punctajul final au contat cu ponderi de 50, 20, respectiv 30%.

Un număr de salariaţi nu au fost notificaţi şi, în consecinţă, nu au participat la selecţia de personal, fie din motive legale, strict determinate, fie din motive care decurg din logica noilor fluxuri de activitate, incluse în planul de restructurare aprobat prin Hotărârile Consiliului de Administraţie nr. 110/2012 şi 121/2012. TVR a explicat că „Din această categorie fac parte, fără ca enumerarea să fie limitativă, salariaţii aflaţi în concediu de îngrijire copil; femeile însărcinate; salariaţii care au revenit din concediul de îngrijire copil şi se află în perioada de 6 luni în care sunt protejaţi de lege, conform art. 44, lit.f) din CCM al SRTv în vigoare; salariaţii aflaţi în concediu fără plată; salariaţii detaşaţi la alte instituţii; salariaţii ale căror Contracte Individuale de Muncă au încetat până la sfârşitul anului 2012, în conformitate cu dispozitiile art. 56 lit c) din Codul Muncii (pensionare pentru limită de vârstă)”.

Referitor la noua organigramă a TVR, Ada Meseşan a declarat, miercuri seară, pentrumediafax,, că, „din păcate, acesta nu a fost un proces de restructurare, ci de epurare”. Ea a precizat că „sindicatul şi conducerea executivă au solicitat să se aprobe o suplimentare de 55 de posturi alocate cazurilor sociale, solicitare care a fost aprobată de toţi membrii CA„. Pe de altă parte, Ada Meseşan a spus că membrii CA nu au văzut în şedinţa de miercuri noua organigramă şi numele persoanelor care vor rămâne în TVR după concedierile colective, după cum nu au văzut nici o listă a celor care urmează să plece din Televiziunea Română de la 1 februarie.

Societatea Română de Televiziune finalizează astfel procesul de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie 2012, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia urmau să rămână 2.395 de locuri de muncă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS