Acasa InternationalBasarabia 95 de ani de la unirea Bucovinei cu România

95 de ani de la unirea Bucovinei cu România

scris de M.A.
703 Afisari

La 15 noiembrie 2013 se împlinesc 95 de ani de la unirea Bucovinei cu România.Decretul — lege prin care regele Ferdinand I a consfințit unirea Bucovinei cu România, apărut în Monitorul Oficial nr.217, din 19 decembrie 1918/1 ianuarie 1919.

95 de ani de la unirea Bucovinei cu România

95 de ani de la unirea Bucovinei cu România

Congresul general al Bucovinei‘, format din reprezentanții aleși ai românilor și ai naționalităților din Bucovina, a hotărât, la 15/28 noiembrie 1918, în unanimitate ‘unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu regatul României‘.

Acesta este al doilea mare moment din procesul de reîntregire națională a statului unitar român. Un prim act se săvârșise la 27 martie/9 aprilie 1918, când teritoriul cuprins între Prut, Nistru, Marea Neagră cunoscut sub numele de Basarabia, se unise, prin voința Sfatului Țării, cu România.

În toamna anului 1918, superioritatea economico-militară a Antantei a devenit tot mai evidentă. Deși autoritățile de la Viena încercau cu disperare menținerea Imperiului Austro-Ungar, prin mai multe concesii acordate naționalităților, cursul evenimentelor a dus spre un alt deznodământ.

Evenimentele din Bucovina au avut o strânsă legătură cu evoluția situației din imperiu și cu acțiunile românilor din Transilvania. În octombrie 1918, au avut loc, la Liov, lucrările Adunării Naționale Constituante, convocate de Consiliul Național Ucrainean. Cu această ocazie, s-a pus problema ‘independenței’ teritoriului austriac în cadrul Austro-Ungariei, urmând să înglobeze inclusiv Bucovina nord-vestică. Proclamația de la Liov a produs îngrijorare în rândul românilor din Bucovina.

Fruntașii mișcării naționale de aici — Iancu Flondor și Sextil Pușcariu — au luat inițiativa organizării unei adunări naționale. Manifestarea a avut loc la 14/27 octombrie 1918, la Cernăuți, și s-a bucurat de participarea deputaților români din Parlamentul de la Viena și a foștilor deputați din ultima Dietă bucovineană. Participanții au adoptat o Moțiune, care aproba funcționarea unei Adunări Constituante, ce hotăra ‘unirea Bucovinei integrale cu celelalte țări românești într-un stat național independent’ și instituia un Consiliu Național. Acest Consiliu era alcătuit din 50 de membri și avea misiunea de ‘a conduce poporul român din Bucovina și a-i apăra drepturile și spre a stabili o legătură între toți românii’. Moțiunea citită de Iancu Flondor a fost acceptată în unanimitate.

Consiliul Național a instituit Consiliul Secretarilor de Stat, compus din 14 membri și un Comitet Executiv, prezidat de Iancu Flondor și în componența căruia mai intrau Dionisie Bejan, Doru Popovici, Sextil Pușcariu, Vasile Bodnărescu, Radu Sbierea și L. Tomoioagă. Deciziile Adunării au fost prezentate guvernatorului Ezdorf, căruia i s-a cerut să predea puterea administrativă noului guvern. Inițiativa Adunării Constituante din Bucovina a avut o importanță deosebită în desprinderea provinciei de Imperiul Austro-Ungar pe baza principiului autodeterminării naționale.

Acest organ reprezentativ pentru Bucovina a decis, în deplină unanimitate, ‘unirea Bucovinei cu celelalte țări românești într-un singur stat național independent și va purcede în acest scop în deplină solidaritate cu românii din Transilvania și Ungaria’.

Congresul a decis în unanimitate: ‘Noi, Congresul general al Bucovinei, întrupând suprema putere a țării și fiind investit singur cu putere legiuitoare, în numele Suveranității Naționale, Hotărâm Unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României’.

În numele Consiliului Național Polonez a vorbit Stanislas Kwiatowski care a spus: ‘Noi recunoaștem, în întregime, drepturile imprescriptibile ale poporului român asupra teritoriilor de la sud de Nistru în general, și în special asupra Bucovinei’.

În numele Consiliului Național German, delegatul Alois Lebouton a declarat: ‘Consiliul Național German, în numele germanilor din Bucovina, se pronunță pentru unirea Bucovinei cu Regatul României’.

Actul istoric săvârșit la Cernăuți repara, după spusele lui Constantin Kirițescu, ‘nelegiuirea de la 1775. Coroana lui Ștefan cel Mare, pătată de sângele de mucenic al lui Grigore Vodă Ghica se așază strălucitoare pe fruntea lui Ferdinand I, rege al tuturor românilor’.

Unirea Bucovinei cu patria-mamă a fost urmată și încununată de actul istoric de la 1 decembrie 1918, când avea loc Marea Adunarea Națională de la Alba Iulia care decidea Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

35 comentarii

pathfinder 15-11-2013 - 15:25

Felicitari!

Felicitari si pentru „Canta cucu-n Bucovina” care cred ca e cel mai emotionant cantec de jale bucovinean…

M-ati lasat fara cuvinte…

Antibasistul 15-11-2013 - 15:30

Dar de cucul Basescu care iese de multe ori la TV fix la ora 18,30, ce zici, e normal!

UnUL 15-11-2013 - 15:33

Dar de cucul Tonta, care iese DE 4 ORI PE ZI pe diverse Antene și ReTeVeie ca să toarne minciuni cu ghiotura – ÎN LOC SĂ GUVERNEZE – ce zici, e normal?

Antibasistul 16-11-2013 - 16:56

Nu-l lasa cucul Basescu sa guverneze, ii baga bețe-n roateee!!!!!!!!!!!

UnUL 16-11-2013 - 17:49

Da, sigur, din cauza lui Băsescu nu a guvernat nimic timp de mai bine de un an. Tot Băsescu este vinovat pentru criza mondială, pentru Fukushima și mai recent pentru taifunul din Filipine. (???!!!)

urbos 16-11-2013 - 18:10

Scarba basista, ca toate scarbele basiste, tot se da in fapt ca prostu. Idiotu recunosate ca naparca de la Cotroceni a guvernat cat timp a avut la guvern redusi mintal ca Boc sau Ungureanu, adica a facut abuz de putere, incalcand prevederile Constitutionale. Problema e ca viermele Ponta a semnat pact cu lepra, asa ca zbirul scelerat Basescu tot mai are influenta.
La moarte cu voi.

UnUL 16-11-2013 - 18:47

Buboșel, debitezi numai inepții. Și, ce e mai grav, ești tot numai ură și ranchiună fără noimă. Vai de capul tău de amărât !

Antibasistul 16-11-2013 - 19:01

Urbos spune NUMAI ACEVARUL!

Antibasistul 16-11-2013 - 19:06

ACEVARUL=ADEVARUL

UnUL 16-11-2013 - 21:02

Obsesia adevărului la Bășinel, ecoul lui Buboșel.

pathfinder 15-11-2013 - 15:41

Mie comentariul lui huhu mi se pare o blasfemie pe pagina asta a ZV.

Si originalul (oarecum):
http://www.youtube.com/watch?v=f-wcMfGdMow

Dau o bere virtuala celui care stie in ce context a aparut melodia… 😉

Pribeagul 15-11-2013 - 21:50
שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 15-11-2013 - 16:41

95 de ani de la unirea Bucovinei cu Romania nu e un moment care sa ne bucure! DELOC ! Intreaba orice roman despre acest eveniment istoric si vei vedea ca respectivul va da din umeri plictisit si fara nici un interes. E si normal. Bucovina nu mai reprezinta pentru romani vreun interes. Chestia cu Unirea e deplasata, e depastita, nu ne mai intereseaza pentru ca, in situatia de azi, a vorbi despre unire e desuet. Romanii se conisdera ORICUM uniti. Frontiera nu mai reprezinta APROAPE nimic. Da? Frontierele Romaniei nu sunt acolo pentru romani ci pentru aia care fug din tarile arabe sau din Africa. Pentru romani nu mai reprezinta nimic. E vreun moldovean oprit la frontiera cind acela incepe sa vorbeasca cu vamesul : „Şi faşi bri? Cari-i nicazu’ ?” „Şe să faşim, bri? ne descurcam cum putem şi noi aişa!” Adica, treaba e clara, nu poti sa-l intrebi pe un roman de pasaport cind vine in Romania. Il lasi sa treaca pentru ca el nu vine dintr-o tara intr-alta, ci el se plimba in tara lui. Si acest lucru e independent de realitatea Europeana. Nu mai pot vamesii de la Prut de ce zice Putin sau Barroso. Realitatea de-acolo, de la vama e alta, taticu. Acolo romanului i se rupe-n paispe de „tratate”, de „intelegeri”, de „clauze”. Esti roman?, da-i bice si du-te undei ai treaba, taticu, ca oricum esti acasa. Chestia cu recunoasterea OFICIALA a unirii nu ne mai intereseaza. O sa se faca in birourile europene asaaa, ca si cum ai spune : „iara e ceata la Londra, ce ne mai facem in cazul asta? Hai sa scriem dracului o data actul ala prin care recunoastem unirea taranailor alora din Moldova”. Adica, va fi o chestie absolut plictisitoare care nu va interesa pe nimeni din vreo cancelarie din vestul Europei, ei, oricum, percepindu-ne ca pe niste loaze mizerabile. Cui ii pasa ca doi maidanezi se unesc? Î ? Aaa, daca naste printesa Marii Britaniei?, daa, e un eveniment, taticu, e toata lumea inebunita sa afle detalii sa vaza cum e cum nu e, dar cind vine vorba de unirea Bucovinei cu Romania? Toata lumea isi strimba buzele in sus si dau din umeri cu lehamite si scirba : da-i dracului, sa se uneasca ca si-asa sunt niste idioti! Adica, uniti sau neuniti tot aia suntem in ochii lor. Pentru „ăia” unirea nu reprezinta ABSOLUT nimic. Pentru noi?, nici pentru noi nu e prea mare scofala pentru ca peste noi, romanii, ca popor, s-a asternut aceasta ceaţă densă, lipicioasă, inecacioasă, a dispreţului, a lehamitei, a nepăsării. Nici un eveniment deosebit nu ne mai scoala din amorţeala noastra milenara. Nu stiu, dar eu cred ca nici venirea vreunor extratereştrii nu mai poate fi un eveniment care sa ne trezeasca vreun interes. Extraterestii? Ce mare scofala? Stiam or’cum că-s p’undeva, ce mare scofala daca abia acu’ au venit?

Daca mai interesaza pe vreun roman ceva, apai acel ceva nu este decit razboiul Voiculescu-Basescu. Dar nu la nivelul ca sa participe, doamne fereste, nu! Interesul romanului pentru acest razbel este precum interesul unui ciine care sta la umbra si priveste un elicopter zburind. El nu pricepe ce se intimpla, dar se uita si, mare atentie, asteapta. Asteapta cuminte si rabdator sa vaza cum se va sfirsi, pentru ca, pina la urma, si ciinele si romanul stie ca se va sfirsi. Asa am reusit sa trecem si prin istorie : asteptind! Cuminti, plictisiti, rabdatori si nepasatori, am fost spectatorii propriilor noastre tragedii. N-a fost ocupatie care sa nu se plictiseasca la noi! Toti, dar absolut toti cei care au venit peste noi, au dat peste niste oameni total neinteresanti, total inafara normalului, inafara obisnuintei, inafara firescului. Toti care au venit la noi, pentru acelasi interes, s-au innecat ca in niste nisipuri miscatoare. De-abia au mai apucat sa iasa din ele. E ceva aici, in aceasta parte uitata de lume, care are ceva din Gaurile Negre din univers. Normalul se transforma in anormal, certitudinea in incertitudine, firescul in nefiresc, pruna in ţuica si ţuica in crimă. In acest decor, era musai necesar sa apara un Eminescu, nu? Adica, Dumnezeu nu lasa „extraordinarul’ fara un observator genial. Eminescu a fost pentru noi, nu un dar, nu o certitudine, nu un firesc, ci o pedeapsa. De ce? Pentru ca acest Geniu a devenit certificatul nostru de a fi. Noi nu-l meritam pe Eminescu si este o impietate sa-l folosim pentru a ne certifica existenta sau dreptul de a fi ca popor. Nu! Eminescu a fost pentru noi un accident, noi, romanii l-am pedepsit pe Eminescu si nu l-am folosit asa cum ar fi facut orice tara normala sau civilizata mai spre vest de noi cu vreo mie de kilometri ! SA FIE CLAR! Noi nu-l meritam pe Eminescu. Ne tot dam de ceasul mortii cu acest Geniu, dar ar trebui sa nu facem nimic altceva decit sa tacem din gura si sa-l schimbam pe Eminescu cu Guţa. Da, da! Guţă ne reprezinta pe noi! El se identifica cu felul nostru de-a fi! Auzi la el : „Te iubesc, dar nu pe tine!” Ce demonstratie mai vreti?

Cum se poate ca in tara lui Eminescu sa se nasca doi monstri ca Voiculescu si Basescu?, si amindoi sa poarta acelasi sufix, „escu” ? Crede cineva ca pe acesti doi nemernici ii intereseaza altceva decit cum sa se ucida intre ei? Crede cineva ca Romania mai exista ca tara, altfel decit ca un loc, un teritoriu, o hasna in care acesti doi porci, sa se inmocirleasca, sa se impunga precum berbecii pe seama mizeriei, circului si a foamei a 20 de milioane de nepasatori plictisiti si hamesiti? De-aia spun, universul se stringe si se inghesuie si intra ca prin gitul unei clepsidre prin Romania, locul unde nu se intimpla nimic decit rafuiala acestor doi ordinari, si se revarsa dincolo, asezindu-se cuminte dupa ce-au vazut ce se intimpla la noi.

„Peste toata harmalaia trece-n zbor un fluture”

Cine-i fluturele?, ati ghicit : Ponta ! Ponta e ca un fluture care zboara fara ca cineva sa-l auda sau sa-l sezizeze. El nu face nijmic, nu spune nijmic, nu respira. El rinjeste. Si cind spune ceva despre un lucru serios, sa zicem, despre Holocaust, sau vreun cataclism natural cum e ala din Filipine, el tot cu rinjetul pe fata o face. El ca un juvenit plin de cosuri in care se zbate pofta de femei, rinjind incontinuu pentru ca e „pudic”, rusinos, sfios. Asa fac astia, rinjesc pentru ca ei simt ca tot ce exista inafara lor, inafara de femeie, este neserios, fara interes, „altceva”. Si atunci, ei rinjesc. Rinjesc deamprostii! Uitati-va la razboiul dintre Felix si Base, unde Ponta joaca rol de bocanc. El spune ceva insultator despre Basescu rinjind. Nu poti sa zici : dute-n p…da ma-tii, rinjind. Dar daca totusi o faci, inseamna ca ori esti poponar, ori esti _abagiu, or esti un pulifrici, or toate trei la un loc. Ponta le are pe toate ! El e un gaozar matur, adica, nedezvoltat psihic, ci doar fizic, ajungind la virsta de 40 de ani dar cu mintea unui copil de sase anisori ! El rinjeste ! „Va maresc taxele” El rinjeste! „Marim accizele la benzina”. El rinjeste ! S-a inchis podul de la Vidin pt. ca e o catastrofa? El rinjeste! Nu mai sunt bani de pensii si salarii ? El rinjeste. Avem crestere economica cu medicii in greva generala? El rinjeste. In fata unui astfel de pulifrici, ce kalimera mea sa mai reprezinte pentru roman unirea „cuiva” cu „altcuiva” ? Ponta nu face altceva decit sa pastreze in noi, in romanasii lui, lehamitea, plictiseala, scirba, fata de realitate, fata de ce-ar putea sa ne trezeasca cumva ! Ponta este acel ceva ce ne trebuie, adica, sa fim dar sa nu fim, sa avem dar sa n-avem, sa iesim dar sa nu iesim, sa mergem dar sa stam pe loc. Un fel de uite nu-i ca-n poezia unei fatuci oarecare :

Trec zilele se duc în zbor
Se duc în departare,
Aluneca un nor usor
Pierzându-se în zare.

Si soarele stralucitor
Se duce sa se culce
Si-amurgul serii rãcoros
Se lasã lin si dulce.

Si azi asa si mâine-asa,
Asa e-ntotdeauna
Si zile vin si zile trec
Si asta este lumea!

Vedeti? Aceasta fatuca, pe numele ei Gabriela, a sezizat acest fenomen pur romanesc : statul pe loc in vesnicie. Mergem stind pe loc. Tot ce se intimpla se intimpla prin repetitie fara nimic nou. Asta-i Romania. Totul e la fel desi timpul trece. Nimic nu se schimba. Asa am apucat, asa vom ramine fara sa murim, pentru ca Dumnezeu cu siguranta ne-a uitat si nici nu mai stie ca existam. Ne sculam cu Varanul, ne culcam cu Basescu si intre aceste doua puncte ne huhuim ! Astia suntem, fratilor, si suntem mindri ca suntem asa. Traiasca Unirea ! … Birlad ! 🙂

Antibasistul 16-11-2013 - 04:51

Farmacia inimii Catenaaaa!

UnUL 16-11-2013 - 09:13

Săracu’ de tine, Bășinel. Iar nu ți-ai luat calmantele !

Antibasistul 16-11-2013 - 16:53

Ai uitat sa-ți iei cianura!!

UnUL 16-11-2013 - 17:46

Obsesia cianurii la unele persoane.

UnUL 16-11-2013 - 09:14

P.S. Iarăși ești în tura de noapte la Grifco?

Antibasistul 16-11-2013 - 16:58

Tu esti in tura de zi la PDL!

UnUL 16-11-2013 - 17:47

Nu, eu sunt acasă, „între sânii familiei”, și nu am treabă cu PDL-ul.

Antibasistul 16-11-2013 - 19:03

MINȚI, ESTI PLATIT DE PDL!

UnUL 16-11-2013 - 21:03

Asta e părerea ta. I d i o a t ă, ca toate părerile tale.

Antibasistul 17-11-2013 - 09:46

Stiu, adevarul supara!

UnUL 17-11-2013 - 11:09

„Adevărul” tău supără ADEVĂRUL:

jan dinu 15-11-2013 - 19:35

– Canta cucu de rasuna Bukovina – trebuie interzisa !
Ea a fost compusa in anul 1936 pentru – „eroii luptatori legionari care au mers
in Spania pentru a apara Biserica lui Hristos „…!
NU va lasati amagiti de melodicitatea arhaica – folklorica ce
ravasheste spiritul nationalist respingator de internationalism .!
Astazi traim intro lume globalizata care este – minunata – deocamdata !!
– BUKOVINA – trebuie sa-shi ceara statutul de – DUKAT – shi aparat
de Consiliul Uniunii Europene , rupind lanturile supunerii puterii
– TZIGANESTI de la BUKURESTI – !
JD-USA

pathfinder 15-11-2013 - 20:28

Jeane, de la mine ai o bere virtuala.
Dupa calculele mele Bucovina poate sa ceara independenta doar dupa destramarea Ucrainei.
Dupa calculele mele, in ciuda deportarilor masive de romani si a popularii si mai masive cu elemente alogene rusesti, romanii vor fi majoritari.

P.S. Plusez si cu un pahar de tuica pentru postare!

jan dinu 16-11-2013 - 05:26

EU mai dau un vers – ales …

IN Codrii Cosminului
M-a inchin iarashi Domnului …
BUkovina sa ramana …
Loc din tzara mea romana !!…
JD-USA

jan dinu 16-11-2013 - 05:36

Bah ,TU esti de planton cind
romanii inca dorm???!!!!
JD-USA

Antibasistul 16-11-2013 - 13:40

Ai ghicit!

UnUL 16-11-2013 - 09:12

Frumos. Dar oare posibil?

jan dinu 15-11-2013 - 23:38

–– Un …dar … ––

S’avem puterea de-a mai fi odata
In lupta, biruintza sa se vada fapta ..
Neamul prin trezire din sclavie ar afla
TU ca OM – roman – stapin sa stai in EA !!!!
JD-USA

jan dinu 16-11-2013 - 02:51

– Scapare – : titlul intreg era : Un dar – Bukovina – !
JD-USA

BULA 16-11-2013 - 10:57

Versurile astea sunt ale gagicii matale, unguroaica. Ca la romani n-ai sa vezi vreo suferinta pentru pamantul patriei.

UnUL 16-11-2013 - 11:55

Domnule Bulă, din nou, ești nedrept; și nu uita că orice generalizare pripită e periculoasă.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS