Acasa InternationalExterne Biroul Oval: Obama, premierul grec şi austeritatea (video)

Biroul Oval: Obama, premierul grec şi austeritatea (video)

scris de A.B.
144 Afisari

Barack Obama a pledat joi pentru o politică de creştere economică în Grecia, afirmând alături de premierul Antonio Samaras că austeritatea nu poate fi unica strategie pentru a ieşi din criză.

Preşedintele american şi Samaras, care s-au întâlnit în Biroul Oval joi după-amiază, au recunoscut importanţa reformelor de fond în Grecia, care este obiectul unui plan dur de asanare într-o încercare de scădere a gradului de îndatorare care a atins anul acesta 176 la sută din Produsul intern brut (PIB).

„Am încredere în premierul Samaras privind continuarea acestor reforme structurale”, a afirmat Obama în faţa jurnaliştilor.

„Suntem de asemenea de acord asupra faptului că în faţa unor dificultăţi ca cele cu care se confruntă Grecia, nu putem considera că austeritatea este o strategie”, a adăugat el, în contextul în care PIB-ul grec a scăzut cu un sfert în ultimii cinci ani sub efectul crizei. „Este de asemenea important să ne concentrăm asupra creşterii economice şi creării de locuri de muncă, deoarece istoria a arătat că statele în creştere şi cu un grad ridicat de angajare (…) reuşesc mai uşor să reducă datoria faţă de state unde oamenii nu mai au speranţă”, a mai spus preşedintele american.

„Vrem să facem în aşa fel încât grecii să vadă lumina de la capătul tunelului”, a subliniat Obama, declarănd că i-a transmis oaspetelui său susţinerea puternică a Statelor Unite „într-un proces dificil”. Samaras, promiţând să „facă tot ceea ce este necesar” pentru a reforma structurile ţării sale, a evocat de asemenea importanţa „insistării asupra creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă, în special pentru tineri”, în rândul cărora rata şomajului depăşeşte 60 la sută, a amintit el.

„Traversăm o perioadă foarte dificilă, sacrificiile acceptate de greci sunt enorme, dar nu vor fi zadarnice”, a promis Samaras.

7 comentarii

Tache 09-08-2013 - 08:51

Grecii sunt un popor NEFERICIT ! In urma tratatului de la Yalta, au avut nesansa istorica sa cada in sfera de influenta anglo-saxona, desi ei au facut lobby sustinut pe langa Stalin. Si-au dorit intotdeauna un prim-ministru luminat, precum Ana Pauker, dar Dumnezeu a fost foarte nedrept cu grecii.

Ei nu si-au acceptat cruda soarta, impotriva careia au luptat cu atata indarjire in cel de-al doilea razboi mondial, asa incat au organizat o revolutie comunista si multe miscari de strada si lovituri de stat.

” Războiul civil din Grecia (greacă: ο Eμφύλιος [Πόλεμος], „Războiul civil”) a fost desfășurat în 1946 – 1949 între armata guvernamentală greacă, susținută de Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, și Armata Democrată a Greciei (ΔΣΕ) ( greacă inițialele DSE), ramura militară a Partidului Comunist Grec (KKE), sprijinită de Bulgaria, Iugoslavia și Albania. Acesta a fost rezultatul unei lupte extrem de polarizate între fasciști, democrați și comuniști. Unul dintre primele conflicte ale Războiului Rece, potrivit unor analiști acesta reprezintă primul exemplu de intervenție după război britanică și americană în politica internă a unei țări străine;a fost Churchill, care în mod deschis și brutal forțat-o țară europeană la eliberat accepta sistemul său politic, și Stalin au urmat numai, deși sovieticii au fost mult mai puțin violente în acest sens Dintre toate țările din Europa de Vest, elitele britanici au fost determinate pentru a controla Grecia, prin orice mijloace necesare;. această țară a fost considerat mult timp de ei cum conacul lor privat. ”

http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_Civil_Grec

Tache 09-08-2013 - 08:57

De aceea, grecii nu au avut niciodata, niciun fel de industrie.

Tache 09-08-2013 - 09:00

Am pus o virgula gresit.

De aceea grecii nu au avut, niciodata, niciun fel de industrie….

urbos 09-08-2013 - 15:42

La cat de comunisti imputiti erau si inca mai sint, meritau sa treaca la rusi. Ar fi avut acum sute de fabrici de taiat pastarnac.

urbos 09-08-2013 - 15:39

Austeritatea pooolii, o criza artificiala facuta de banci, sustinute ticalos de cozile de topor din politica.

Pribeagul 09-08-2013 - 17:02

Datoria Greciei este 1,76×183 mld euro = cca 327 mld euro. Se tiparesc mii de mii de euro si dolari din nimic si pentru nimic. Asa ca aceasta datorie logic n-ar trebui bagata in seama.

Dar ce se poate face?

Sigur ca austeritatea nu-i o strategie. Strategia cistigatoare ar fi infiintarea de unitati economice in care sa lucreze tot cetateanul apt de munca. Dar aici avem marea problema a tuturor statelor: Cine creaza locuri de munca? VV sigur zice sectorul privat. Eu n-am nimic impotriva, dar cind vezi ca aceste locuri de munca nu se creaza, ba si cele care sunt dispar, ajungi la concluzia ca nici sectorul privat nu poate sa creeze locuri de munca.

Bani exista suvoi, sector privat asisderea, dar lucrurile nu se leaga. Detroit dispare de pe harta.

Nasoala treaba!

Unde-i hiba?

ValVerde 09-08-2013 - 17:06

„Unde-i hiba?”

===

Au crescut TVA-ul la bere !!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS